Ala sam ga imenovala.... :))))))
Pored toga što volim one stare recepte kojima treba pola dana pa nekada i ceo da se naprave... supa da se dugo krčka, da se podvarak dobro uprži, da se pored kreme za tortu dugo stoji kraj šporeta i meša itd... veliki sam pobornik i ove savremene, brzospremajuće one-pot hrane. Sve smućkaš i peci. Naravno, ne volim baš bućkuriše, malo sam karikirala, ali bez mnogo odvajanja, posebnog kuvanja, mućenja, pa ponovnog spajanja sastojaka, već nešto kao ovaj prelepi kolač koji sam videla kod Done Hej / Donna Hay , a koji se u originalu zove.. Ultimate One - Bowl Chocolate Dessert Cake .
Fantastičan je. Doduše i sastojci su i više nego dobri. Nema mnogo mudrosti i kompikacije, prava stvar za zaposlenu ženu, ali i za goste.
Pored toga što volim one stare recepte kojima treba pola dana pa nekada i ceo da se naprave... supa da se dugo krčka, da se podvarak dobro uprži, da se pored kreme za tortu dugo stoji kraj šporeta i meša itd... veliki sam pobornik i ove savremene, brzospremajuće one-pot hrane. Sve smućkaš i peci. Naravno, ne volim baš bućkuriše, malo sam karikirala, ali bez mnogo odvajanja, posebnog kuvanja, mućenja, pa ponovnog spajanja sastojaka, već nešto kao ovaj prelepi kolač koji sam videla kod Done Hej / Donna Hay , a koji se u originalu zove.. Ultimate One - Bowl Chocolate Dessert Cake .
Fantastičan je. Doduše i sastojci su i više nego dobri. Nema mnogo mudrosti i kompikacije, prava stvar za zaposlenu ženu, ali i za goste.
Potrebni sastojci:
- 125 g putera
- 375 g crne čokolade
- 175 g smeđeg šećera
- 35 g prosejanog brašna
- 120 g samlevenih badema
- 2 kašike mleka
- 5 jaja
- za dekoraciju: kakao i sladoled, a mogu i maline
Prvo uradite najteži deo, a to je oblaganje orkruglog kalupa, kome se vadi dno, papirom za pečenje. Imate na videu kako to Dona radi, na ovim donjim slikama možda i nije baš najjasnije, ali nije ništa komplikovano, a na ovaj način prvi put sam oblagala kalup. U savkom slučaju potrebno je da izgleda ovako u kalupu kome se skida obruč...
Dona kaže, tj. tamo piše kalup prečnika 22 cm, ali moj je 26,5 cm i ne vidim da je ikakava razlika u debljini kolača.
Postupak:
Na pari mešajući istopiti puter i čokoladu. Skloniti sa izvora toplote. Inače čokoladu topim na najslabijoj temperaturi direktno na šporetu, a tako sam i ovoga puta. Dodati šećer, prosejano brašno, samlevene bademe (imala sam izblanširane i samlevene, a pretpostavljam da mogu i bez blanširanja), mleko i jedno po jedno jaje. Sve lepo sjediniti špatulom (ona silikonska je odlična stvar), a kada je masa izjednačena, sipati u pripremljen kalup i obavezno ga pokriti aluminijumskom folijom.
Dona kaže peče se 40 minuta na 170 C, međutim morala sam da pojačam malo na 190C još nekih 10-12 min i sve vreme se pekao kolač prekriven folijom, da se ne bi osušio i prepekao.
U svakom slučaju videćete sami da li je to njeno vreme dovoljno, a sve zavisi od šporeta.
Kada je pečen, dobro ga ohladiti, ostaviti oko 2 sata u frižideru, pa ga izvaditi iz kalupa i skinti papire pažljivo da se ne slomi, staviti na tacnu za serviranje, pa posuti kakao prahom.
Što se tiče kvaliteta i proizvođača čoklade koju koristim, za ovako fine stvari uvek mešam Nestle Ecuador sa 60 % kakaoa i našu Menaž, koja ima 44 %.
Služiti uz sladoled od vanile ili po želji, malinama ili bez ičega... odličan je i sam za sebe.
Blago gorkast, zbog crne čokolade, ne preterano sladak, sočan... preukusan. Sličan nekim brownies kolačima ili fudgy, pošto su svi sa puno čokolade.
Topla preporuka.
Ja sam uvijek za ovakve jake čokoladne kolače, ovo mi je vrh vrhova, san snova :)))) Šta ću, kad sam zaljubljena u čokoladu... torta je diiiivna :) :*
ОдговориИзбришиSmaken är ambivalent, men jag gillar din blogg jättemycket!
ОдговориИзбришиHittade ofta sött läsning här!
My web page; http://www.vehiclefriends.com/members/petergain/Activity/609/
Kom till min sitе, skriver om välbefіnnande oсh sånt.
ОдговориИзбришиDin är underbar!
my wеbpage - omega 3
I have been browsing online more than 4 hours today, yet
ОдговориИзбришиI never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough
for me. Personally, if all site owners and bloggers made good
content as you did, the web will be much more useful than ever before.
Feel free to visit my homepage :: tatuering gorg
Wow, wonderful blog fοrmаt! Hоw lengthу have yοu bеen blogging fоr?
ОдговориИзбришиyou madе blogging look еasу. Thе
whole glance of your web ѕite is fantastic, as ωell аs the
cοntent!
Fееl free to visit my web blog :: http://www.efven.com
Vilken nobel sida, ѵa kunnig du är! Man skаll läsa igenom alla dina inlägg!
ОдговориИзбришиmy web blоg denimfashionista.se
I was recommended this blog by means of my cousin. I am no longer certain whether this post is written through him as nobody else know such distinctive about my difficulty.
ОдговориИзбришиYou're incredible! Thank you!
Also visit my web-site - mode shop online