Vreme je bobičastog voča, trešanja, višanja, a ja pravim slatkiš sa jabukama. Pa šta da radim, kada moj dragi obožava sve sa jabukama, a htela sam da napravim nešto toplo što može se posluži sa hladnim sladoledom i eto. Brzo i veoma ukusno.
Nisam želela nikakvo dugo prženje, tipa jabuke u šlafroku ili pečenje, tipa lenja pita, pa se odlučih za ovaj jednostavan slatkiš, a ko voli jabuke moći će da spremi ovaj na brzaka .
Potrebno je:
- 5 srednjih jabuka, nakiselih (ja sam koristila Ajdared)
- sok od pola limuna
- 6 kašika smeđeg šećera
- 70 g putera
- 4 jaja
- 90 g brašna
- prstohvat soli
- narendana limunova korica (po kusu)
- 1 kesica Burbon vanila šećera
- malo cimeta (po ukusu)
- 150 ml mleka
- 40 ml kisele vode
Jabuke oprati, oljuštiti i iseći pravo na 1/4, pa na 1/8. Obmah preliti sa sokom od limuna, da ne bi pocrnele, a i zbog samog ukusa.
Rastopiti puter (pažljivo, brzo gori) i na slaboj temperaturi prodinstati (pirjati) jabuke (naravno bez druge tečnosti (jabuke će same opustiti svoj sok), koje su raspoređene po dnu tiganja (može i onaj koji će kasnije odmah u rernu, znači bez plastičnih drški), nikako jedno parče preko drugog, nekih 10-15 minuta dok jabuke ne omekšaju.
Zatim raspodeliti po njima ravnomerno smeđi šećer i pažljivo varjačom okretati (u ovoj fazi su mekane, pa pažljivo da se ne raspadnu), dok se ne karamelizuju nekih 5-10 minuta.
U međuvremenu, umutiti jaja sa Burbon vanila šećerom, dodati mleko i kiselu vodu pa izmešati sa prethodno sastavljenim suvim sastojcima: brašnom, narendanaom koricom limuna, prstohvatom soli i malo cimeta.Ukoliko ostane neka grudvica nije strašno, naprotiv.
Naliti smesu preko karamelizovanih kriški jabuka i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200C oko 20-25 minuta.
Kada je testo naraslo i zarumenelo se, ostaviti da se malo prohladi, pa izručiti na tanjir, ukoliko ne možete da sečete direktno u tiganju kao što ja ne mogu, ali u suprotnom ostavite ga u njemu da bi duže bio topao.
Služiti toplo uz sladoled, crème fraîche , prah šećer ili jogurt.
Tragala sam za ovakvim receptom i konačno je tu! Nego nemam takav tiganj "bez drske" koji može odmah u rernu pa ne znam da li se karamelizirane jabuke mogu pre zalivanja prebaciti u okruglu tepsiju, da li je izvodljivo?
ОдговориИзбришиBlog je divan..puno toga lepog se može pronaći! Hvala! ;)
Hvala Majo na lepim komplimentima! ♥
ИзбришиAko nemaš neku veću plitku šerpu recimo prečnika 27-28 cm, onda sigurno može i tepsija, samo ne bih veću od navedene mere.
Sradačan pozdrav i javi utiske. :)
24. април 2014. 15.31