понедељак, 24. јун 2013.

Jabuke u testu

Vreme je bobičastog voča, trešanja, višanja, a ja pravim slatkiš sa jabukama. Pa šta da radim, kada moj dragi obožava sve sa jabukama, a htela sam da napravim nešto toplo što može se posluži sa hladnim sladoledom i eto. Brzo i veoma ukusno.



Nisam želela nikakvo dugo prženje, tipa jabuke u šlafroku ili pečenje, tipa lenja pita, pa se odlučih za ovaj jednostavan slatkiš, a ko voli jabuke moći će da spremi ovaj na brzaka .





Potrebno je:

  • 5 srednjih jabuka, nakiselih (ja sam koristila Ajdared)
  • sok od pola limuna
  • 6 kašika smeđeg šećera
  • 70 g putera
  • 4 jaja
  • 90 g brašna
  • prstohvat soli
  • narendana limunova korica (po kusu)
  • 1 kesica Burbon vanila šećera
  • malo cimeta (po ukusu)
  • 150 ml mleka
  • 40 ml kisele vode

Jabuke oprati, oljuštiti i iseći pravo na 1/4, pa na 1/8. Obmah preliti sa sokom od limuna, da ne bi pocrnele, a i zbog samog ukusa.
Rastopiti puter (pažljivo, brzo gori) i na slaboj temperaturi prodinstati (pirjati)  jabuke (naravno bez druge tečnosti  (jabuke će same opustiti svoj sok), koje su raspoređene po dnu tiganja (može i onaj koji će kasnije odmah u rernu, znači bez plastičnih drški), nikako jedno parče preko drugog, nekih 10-15 minuta dok jabuke ne omekšaju.




 Zatim raspodeliti po njima ravnomerno smeđi šećer i pažljivo varjačom okretati (u ovoj fazi su mekane, pa pažljivo da se ne raspadnu), dok se ne karamelizuju nekih 5-10 minuta.




U međuvremenu, umutiti jaja sa Burbon vanila šećerom, dodati mleko i kiselu vodu pa izmešati sa prethodno sastavljenim suvim sastojcima: brašnom, narendanaom koricom limuna, prstohvatom soli i malo cimeta.Ukoliko ostane neka grudvica nije strašno, naprotiv.
Naliti smesu preko karamelizovanih kriški jabuka i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200C oko 20-25 minuta.



Kada je testo naraslo i zarumenelo se, ostaviti da se malo prohladi, pa izručiti na tanjir, ukoliko ne možete da sečete direktno u tiganju kao što ja ne mogu, ali u suprotnom ostavite ga u njemu da bi duže bio topao.





Služiti toplo uz sladoled, crème fraîche , prah šećer ili jogurt.






2 коментара:

  1. Tragala sam za ovakvim receptom i konačno je tu! Nego nemam takav tiganj "bez drske" koji može odmah u rernu pa ne znam da li se karamelizirane jabuke mogu pre zalivanja prebaciti u okruglu tepsiju, da li je izvodljivo?
    Blog je divan..puno toga lepog se može pronaći! Hvala! ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Majo na lepim komplimentima! ♥
      Ako nemaš neku veću plitku šerpu recimo prečnika 27-28 cm, onda sigurno može i tepsija, samo ne bih veću od navedene mere.
      Sradačan pozdrav i javi utiske. :)

      24. април 2014. 15.31

      Избриши