уторак, 25. јун 2013.

Sladak kupus

Ovo je sladak kupus prste da poližete, pa ko želi da proba.. izvolite. :-D
Malo je pikantan, pošto sadrži i malo suvog mesa ili pančete, a malo i ljutkast i sve to sa mladim povrćem. Kakva šteta ne iskoristiti blagodeti mladog povrća iz bašti ili sa pijaca. Lepota i radost življenja je u malim stvarima, pa makar  se on zvao sladak kupus. 




Volim kada je povrće sitno seckano i dobro skuvano, kada je čorbast i kada miriše na još.










Potrebno je:



  • malo pančete ili dimljenog suvog vrata
  • 600 g junećeg mesa od buta 
  • jedna veća glavica crnog luka
  • dve veće šargarepe
  • manji koren mladog peršuna
  • manji koren mladog paškanata
  • dva čena belog luka
  • jedna zelena ili crvena paprika
  • manji komad celera
  • list celera
  • list peršuna
  • so, biber
  • dva manja paradajza
  • jedan veća glavica mladog kupusa
  • 1 dl paradajz soka
  • suvi začin
  • malo ljute tucane paprike ili aleve slatke, po želji
  • kašika ulja

Na malo ulja propržiti sitno seckanu pančetu ili suvi vrat, pa kada zarumeni dodati na kockice sečeno juneće meso. Kratko propržiti, pa dodati iseckano povrće: crni luk na rebarca, kolutove šargarepe, štapiće celera, kockice paprike, kolutiće paškanata i koren peršuna.




Dodati malo vrele vode,  najbolje iz ketlera i za to vreme dok krtolasto i tvrdo povrće počne da se krčka, pripremati kupus. Oprati ga očistiti od korena/zadebljanja i iseći na sitnije rezance, recimo. Lepše izgleda kada je povrće sitnije sečeno. Dodati isečen paradajz, začine, osim soli (nju na kraju), sitno naseckan beli luk, paradajz soka, naliti oko 1,5 l vrele vode iz ketlera i krčkati oko 2 sata.
Koliko tečnosti ispari toliko vruće vode dodavati, ko voli, jer ja obožavam kada je čorbast.




Pri kraju posoliti, pa probati, videti da li je potrebno nešto dodati od začina i servirati uz sitno seckan pešunov list i sa prepečenim hlebom, koji je utrljan sa belim lukom uz još malo pikantnosti odonosno ljute papričice (ne praviše ljute) ili slatke zelene paprike. Prijatno.





Pošto su me neki pitali.. zapršku pravim i stavljam jedino u čorbast pasulj i nigde više.







4 коментара:

  1. Uvek sam za...ja više volim kad je gušći, ali to su finese...

    ОдговориИзбриши
  2. Kako god napravim ne mogu :(, ali moj dragi obozava :). Danas sam prvi put na Vasem blogu i vec sam nasla spisak odlicnih recepata! Veliki pozdrav iz N.Sada.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Marija, nadam se da ćemo se lepo družiti. Pa i ne moramo baš sve da volimo, iako smo odrasle. :)

      Избриши