Znate onaj osećaj koji imate da nešto vredi i da je dobro, ma da je odlično, ali nikako da se u to i lično uverite? E, tako sam i ja sa ovim slatkišem. Znam da je brz, da je ukusan, da nije skup... ali eto nikako da dođe na red... sve dok... u kuću nisu ušle super kisele kupine. ☺☺
Da, da, super kisele kupine, sa kojima apsolutno nisam znala šta da radim osim da napravim nešto.
Kupinama jednostavno nisam mogla da odolim kada sam ih videla na pijaci, prosto nisam, a znala sam da su kisele. Ali volim kupine pogotovu što me vraćaju u one rane tinejdžerske dane, kada su moji, pored svog posla koji su obavljali... imali i kupinjar, u vreme kada sam ustajala u cik zore da ih beremo, a kako zapravo nikakavo rano ustajanje nije bilo dovoljano da se ta količina ubere dok zvezda ne upeče... eh.. u ono neko bezbrižno vreme kada je sve imalo miris, a dom divan vrt i baštu. Ah sećanja, uspomene na čarobno detinjstvo i ranu mladost... ♥
Ukratko: slatkiš je izvanredan i mogu slobodno da kažem da nadmašuje i neke torte. Za ove vrućine, perfektan.
Da, da, super kisele kupine, sa kojima apsolutno nisam znala šta da radim osim da napravim nešto.
Kupinama jednostavno nisam mogla da odolim kada sam ih videla na pijaci, prosto nisam, a znala sam da su kisele. Ali volim kupine pogotovu što me vraćaju u one rane tinejdžerske dane, kada su moji, pored svog posla koji su obavljali... imali i kupinjar, u vreme kada sam ustajala u cik zore da ih beremo, a kako zapravo nikakavo rano ustajanje nije bilo dovoljano da se ta količina ubere dok zvezda ne upeče... eh.. u ono neko bezbrižno vreme kada je sve imalo miris, a dom divan vrt i baštu. Ah sećanja, uspomene na čarobno detinjstvo i ranu mladost... ♥
Potrebno je:
- 245 g brašna
- 125 g putera
- prstohvat soli
- 110 g smeđeg šećera
- 600 g mešanog voća (koristila sam 2 jabuke, kupine, maline i borovnice)
- 4 kašike šećera
- malo krupno samlevenih lešnika
- sladoled po izboru (nekako se vanila ipak najviše uklapa)
- začini po želji i ukusu (ja ih ovoga puta nisam stavljala): malo cimeta, suvog đumbira, mlevenog kardamona
Prvo napravite mrvice.
U brašno stavite prstohvat soli i šećer, promešate malo rukama, pa dodate puter sa sobne temperature. Možete sve ovo da radite mikserom ili u multipraktiku, ali mnogo je interesantnije muljanje po smesi rukama, dok ne dobije mrvičastu strukturu. :)))
Kada napavite mrvice, očistite voće, ako je potrebno, isečete na manje komade-kocke (kao što sam ja jabuke recimo, pre toga oljuštila), šumsko voće nije potrebno seckati, pospete sa 4 kašike šećera, a odozgo raspodelite mrvice. Preko stavite i lešnike, ako želite, koje ste prethodno usitnili (stavila u kesu, najbolje onu Fino sa zipom, jača je ili u krpu i izlupala ih malo čekićem za meso.. očas posla), ali dodate ih na pola pečenja (posle 15 minuta), da vam ne bi zagoreli.
Pečete oko 30 minuta na 200 C ili dok ne porumene mrvice, odnosno dok se mehurići voća ne probiju krouz mrvice na površinu.
I najbolje dolazi na kraju... jede se odmah, najbolje sa sladoledom od vanile. ♥
Bas volim crumble, i slazem se, ume biti bolji i od neke torte. A kucica je preslatka, po mom ukusu...niska u zelenilu, sa tremom...uzivancija...Pozdrav!
ОдговориИзбришиJoj mljac, jedan od meni omiljenih deserata, luda sam za pečenim vrućim voćem u kombinaciji sa sladoledom! :)))
ОдговориИзбришиCrumble je odličan dezert, i za leto i za zimu! A kuća i dvorište prelepi, svaka čast!
ОдговориИзбришиUjedno, ako želite da se igrate, ovo je moja pozivnica, a pravila su ovde:
http://pekarica-suzyca.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju.html
Pozz, Suzana
Pravila sam jednom, prije 10ak godina, sa jabukama i nije na mene ostavio neki utisak. E sad, bobičasto voće i sladoled je sasvim druga priča, moram ponovo da probam, ukusi se vremenom mjenjaju.
ОдговориИзбришиPredložila sam te za igricu, ništa komplikovano, pa kad nađeš vremena http://kradljivacrecepataiideja.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju.html.