Možda zvuči malo egzotično i neobično, u svakom slučaju jednostavan džem, uz to i preukusan, a kako su i ove godine smokve baš rodile, pa ako imate viška evo jedne drugačije ideje kako da ih iskoristite.
Količina je za jednu standardnu teglu i malo za degustaciju 🙂
- 650g smokava
- 290g šećera
- 2 zvezdasta anisa (ko ne voli previše može i jedan)
- 4 kesice earl grey čaja
- 0,5l vode za čaj
- sok od pola limuna
Prvo skuvate čaj od četiri vrećice earl grey čaja, tako što prvo stavite da proključa 0,5l vode, dodate vrećice i na srednjoj temperaturi kuvate oko 10 minuta.
Za to vreme, dok se čaj kuva, oprati i očistiti smokve od peteljki, iseći ih na četvrtine, stavite ih u šerpu, nalijte čaj zajedno sa vrećicama čaja i na srednjoj temperaturi kuvajte dok smokve ne omekšaju (oko 20ak minuta). Zatim izvadite vrećice, dodajte šećer, zvezdasti anis, limunov sok i kuvajte dalje dok se džem ne stegne (provera se vrši standardno, kada kašičicu džema sipate na tanjirić i on se polako i sporo sliva).
Sipate vreo džem u strilisanu teglu, zajedno sa anisom, zatvorite je odmah, okrenete naopako na 10minuta i odložiti do potpunog uživanja.
Napomena: anis ipak izvaditi pre sipanja u tegle, jer će vremenom, stajanjem apsolutno njegov ukus da dominira. Lepši je mnogo onaj posle kuvanja, svi ukusu su tu.
Нема коментара:
Постави коментар