четвртак, 22. август 2013.

Blogeri se igraju

Sanja Suzana i Vela nominovale su me za igricu i nadam se da ne kasnim mnogo sa odgovorima i postavljanjem novih zadataka, ali bila sam odsutna malo duže, a i čekao me je prilično ozbiljan i obiman posao. A kako sam ga uradila, pa videćemo...

Zadatak glasi:
"Moj zadatak u ovoj igri je da takođe nominujem 11 blogera, koji imaju manje od 200 pratilaca, premda ima blogova koji bi po svom sadržaju zaslužili mnogo veći broj pratilaca. 
Oni blogeri, koje  budem nominovala, će takođe dobiti mojih 11 pitanja na koja će odgovoriti na svojim blogovima, a zatim će dalje nominovati novih 11 blogera, osim onog koji je njih nominovao i novonominovanim blogerima će postaviti svoja pitanja."



A prvo sam odgovorila na pitanja gore pomenutih blogerki.


1. Da li učestvujete u humanitarnim akcijama i kojim ?
 -Trudim se da učestvujem što češće u akcijama koja su pre svega vezana za bolesnu decu. Nažalost, država i njeni činovnici izuzetno malo, tako reći uopšte ne brinu o tome, tako da me duša boli za te mališane i njihove roditelje, a kroz kakav pakao prolaze to samo oni znaju. Nisu to neka velika sredstva, ali gde god mogu i kada čujem uplatim preko mobilnih operatera, direktno u bankama gde ugroženi imaju otvorene račune (pošta bezobrazno mnogo uzima za tzv. poštarinu, neverovatno, ali istinito) ili ubacim u kutije koje su namenjene njima, tačnije u nekim lokalnim prodavnicama i pekarama gde postoje. Sve je to jako malo, ali dinar, po dinar... nekome će valjda pomoć i stići na vreme. Teška tema.

2. Da li imate prave prijatelje i šta cenite kod njih ?
-To su uglavnom prijatelji iz detinjstva ili škole i fakulteta, mada naravno ima ih i iz novije prošlosti. U svakom slučaju.. imam ih, pravo malo bogatstvo. Delimo dobro i zlo, slične poglede na svet, slična interesovanja, kao i zajedničke večere.

3. Najdraža  knjiga recepata ?
-Pa nemam baš jednu omiljenu, zapravo nemam omiljenu kao takvu, da sam sada nešto posebno spremala recepata po njoj, ali često se šalim da mi je Džejmijev kuvar The Naked Chef koji sam dobila iz Engleske davne  2001. godine... "biblija", najčešće prelistavana, a po nešto je i spremano. Inače čuvam sve one mamine i babine Narodne i sl. kuvare. 

4. Kulinarska katastrofa koju biste rado zaboravili ?
-Ne bih mogla da kažem da je bila katastrofa, pre anegdota, naravno sa ove distance... tada mi nije bilo baš sve jedno, mada smo se slatko smejali. Moja prva pica, za drugare iz srednje škole. Tvrda, pretvrda tanka korica koja nije mogla da se pregrize, sa puno tečnog fila, koji je cureo svuda. Eh, to su bili dani. :))))

5. Koja vam je omiljena kulinarska TV emisija ?
-Imam ih više, a uglavnom su sa 24Kitchen. Nekada sam volela Voki Kostića, a i HRT ima često odlične  kulinarske emisije, a najviše volim Veljka Barbierija i njegove Jelovnike izgubljenih vremena.

6. Omiljena torta ?
-Teže pitanje nisam mogla dobiti. :) Malo koju tortu ne volim, možda one suve sa debelim običnim patišpanjima... a zapravo najviše volim torte u kombinaciji sa grilijaš lešnicima, u ma kojoj varijanti. Počeću i u supu da ga stvaljam. :)))

7. Koliko često koristite fondan ?
-Ne koristim uopšte fondan, nisam nešto preterano oduševljena njime, pogotovu kada vidim one beskonačne figurice i drangulije sa njim, u drečećim veštačkim bojama pod sloganom "jestivo". Mada videla sam i prelepe što svadbene, što dečije. Ko voli i ima strpljenja da se bavi time - svaka čast. Svojevremeno sam htela da napravim  Lego tortu od fondana za dečiji rođendan,  po Minjnom tutorijalu, ali eto nije mi se dalo. 

8. Šta je presudno za dobrog kulinara - genetika , talenat ili iskustvo ?
-Pa verovatno sve po malo. Mada kao i kod mnogih stvari možda najviše utiče genetika i odrastanje pored dobre kuvarice (mama, baka)... ali u svakom slučaju sve po malo utiče, a najviše želja i volja da se pre svega kuva i eksperimentiše.

9. Vaši prvi kulinarski počeci i prvo jelo ?
-Ne sećam se. Pa počinje se od prženih jaja, raznih sendviča i ludih kombinacija i testenine, pa sve do famozne pice :)..ali stvarno se ne sećam nekog baš prvog jela. Tek sam kao student počela da se ozbiljnije muvam po kuhinji, do tada me nije nešto posebno ni interesovalo, a  mama je uvek bila zaštitnički orejentisana "neka, radićeš to celog života". :)))

10. Da li vaša okolina odobrava i prati vaš hobi - blog i kulinarstvo?
-Izuzetno su zainteresovani i odobravaju apsolutno, jer znaju da će se sve to završiti u njihovim stomacima, a da li će nešto od toga završi i na blogu... nebitno. :D

11. Koliko vodite računa o zdravoj ishrani ,  koji pravac vam se svidja i koliki je uticaj tradicije ?
Moram da priznam da sam se malo opustila u poslednje vreme. Inače sam veliki pobornik makrobiotike i cele tri godine sam se prilično pridržavala ovog načina ishrane. Nažalost, ovde moja okolina nije imala previše sluha, tako da sada samo kombinujem neke namirnice ili napravim nešto sebi. Najčešće pravim miso supu. Čisto savršenstvo.


1.Koju osobinu najviše cenite kod ljudi? 
-Iskrenost, toplinu i tolerantnost, toga je sve manje danas.

2.Kako biste sebe opisali u tri reči? 
-Radoznala, uporna i druželjubiva.

3.Šta prvo primetite kod neke osobe pri upoznavanju? 
-Osmeh i oči, volim kada mi se neko nasmeši i gleda u mene prilikom upoznavanja, iako to ne mora da znači ništa, mislim da li ćemo se kasnije "ukačiti". :D

4.Da li ste nekada za sebe pomislili da ste "rodjeni naopako" i ako da, zašto? 
-Uh, pa dešavalo se. Volim jako sport i fudbal, zavidim ženskom svetu koji to  apsolutno ne zanima, a ne zanima ih uglavnom, pa im zavidim, jer  imaju manje briga.

5.Imate li neku fobiju? Koju?
-Nije baš bukvalno fobija, ali jeste pritajeni strah... da se bližnjima ništa ružno ne desi.

6.Omiljena knjiga?
-Ima ih mnogo, zato je lakše da nabrojim omiljene pisce: Dostojevski, Andrić, Saramago...

7.Crno ili belo?
-Ni jedno, ni drugo.


8.Volite li da kuvate ili to radite zato što morate?

-Volim, da naravno, mada me ponekad priznajem mrzi, pogotovu ako imam paralelno još nekog posla, ali srećom tu su razni brzi recepti za savremenu domaćicu.


9.Imate li neki hobi i koji je?
-Volim puno da čitam i strastveno pratim sport, mnogo sportova (osim borilačkih). Gajim cveće i začinsko bilje, a bavim se i jogom...  sasvim dovoljno. :D


10.Da li vas je skoro neko izveo iz takta?
-Uvek glupost i neznanje, jer po pravilu dovode do većeg zla. Skoro ne znam baš, ali dešava se. Prikriveni temperament čuči u meni.

11.Koju vrstu hrane najviše volite?

-Teško mi je da izdvojim bilo koju vrstu, jer volim i kombinujem puno toga.





1. Kada ste počeli sa pisanjem bloga da li ste mislili da je to ipak zahtjevan posao?
-Iskreno, mislila sam da je i zahtevniji, a najviše mi muka predstavlja nedostatak ipak kavalitetnijeg fotoaparata. No i to će se promeniti, nadam se.

2Da li imate neki blog koji vam je uzor, po receptima, stilu pisanja ili nekim duhom koji izvire iz njega?
-Ima ih više, ne bih da nabrajam, da nekoga ne preskočim, ali to su i "starije" blogerke po stažu, ali i ove "mlađe" ne zaostaju ni malo. :)

3. Imate li neki omiljeni kolač iz djetinjstva koji vam je sad, da ne kažem smiješan (svi znamo da nam se ukusi sa godinama mijenjaju)?
-Pa nemam tako nešto. Nekako sve što sam volela volim i dalje, ali ono što nisam, kao i većina dece, danas i te kako volim i spremam.

4. Koliko vam je bitno da je sve napisano gramatički tačno?
-Važno mi je, jer inače pridajem važnost takvim stvarima, ali uvek ostavljam mogućnost da se napravi lapsus calami (greška u pisanju).

5. Da li čitate knjige tipa "Recepti za savršen brak" od Kejt Karigan (romani u kojim se pojavljuju recepti) i da li ste ikad napravili nešto po tim receptima?
-Nažalost nisam pročitala ovu knjigu....

6. I koji roman tog tipa mi preporučujete? 
....niti imam nešto slično da preporučim. Ali zapamtila sam i prvom prilikom kada naletim na nešto tog tipa, zapamtiću za preporuku.

7. Da li ima nešto što svi vole i oduševljavaju se a vi to ne možete da podnesete?
-Od hrane ili uopšte? Od hrane ne postoji tako nešto, a što se tiče svakodnevnog života, pa trudim se da spoljašnji svet ne utiče na moj mikro-svet, mislim na razne rijalitije, ružne vesti iz okoline i sveta, žute strane i afere... tako da se ne opterećujem sa onim što ne volim, koliko je to moguće danas.

8. O kom kuhinjskom aparatu ili priboru maštate?
-Ovo je pravo pitanje. Oduševljavaju me oni američki mikseri, stojeći sa veeeelikom staklenom činijom. Ne znam baš koliko su praktični, ali mnogo mi se dopadaju, no, preskupi su kod nas. Inače neophodan mi je jedan svemogući multi-praktik, ali kako sve imam posebno, pitanje koliko bih ga stvarno koristila. Inače obožavam sve kuhinjske aparate i pomagala. Uvek mi je nos i glava tamo, u svakom hiper-mega marketu ili katalogu. :D

9. Kada pogledate svoju kuhinju da li bi je iznjeli napolje, isjekli sjekirom pa zapalili ili bi samo nešto promjenili?
Ovo je šaljivo pitanje, pravo je da li ste zadovoljni veličinom kuhinje i imte li špajiz?
-Volim svoju kuhinju, jer sam je sama osmislila, a šteta što nije malo veća, tačnije što nemam mogućnost za ono ostrvo u kuhinji, mnogo mi se to dopada, ali to je neizvodljivo u ovim našim ipak po proseku skučenim prostorima.
I ooooo daaaaa.... nedostaje mi jako, jako špajz! :((((

10. Da li volite cno-bijele filmove? 
-Da, jako volim filmove, pa i crno-bele.

11. Da li  vjerujete u alternativnu medicinu ili ste pobornik isključivo zvanične medicine (ne znam da li je ovo adekvatan izraz)?
-Uvek sam za kombinaciju. Mislim da ne treba biti nikada isključiv.


***************************************************************

A sada mojih 11 pitanja...


1. Da li često spremate hranu za više ljudi (mislim na večere sa prijateljima) i šta tada najčešće poslužujute, koju vrstu hrane?

2. Da li ste zadovoljni posećenošću i brojem članova, izgledom vašeg bloga, kao i kvalitetom fotografija?

3. Koju vrstu hrane ili konkretno jelo niste nikada probali, a imate veliku želju?

4. Da li dovoljno putujete, makar za vikend da promenite sredinu i zaboravite na kratko na probleme?

5. Da li ste bili na nekom od blogerskih okupljanja i šta vam se dopalo tamo, a šta ne?

6. Da li češće izmišljate recepte za svoj blog ili "skupljate" ideje po netu i TV emisijama?

7. Da imate vlast i moć da odlučujete o svemu jedno godinu dana, šta biste promenili u svojoj okolini (ne mislim na državnom i globalnom nivou)?

8. Da li imate neobične sklonosti ili interesovanja za koje okolina nije baš imala uvek razumevanja (kada sam bila tinejdžerka, pa i kasnije, mojoj mami je mnogo smetalo što volim fudbal, iako nikada nisam bila "muškarača")?

9. Da li imate omiljene začine/začinske biljke, koje stavljate bukvalno u svako jelo?

10. Kojim ste jelom bili posebno oduševljeni, a da ste ga spremali prvi put?

11. Da li ste srećni i zadovoljni svojim životom i šta je ono malo i sitno koje bi vas ispunilo da vam život bude "baš potaman" (meni bašta)?


A na njih će odgovoriti.....

















I poslednji možda i najteži deo ove igrice.. odabrati blogere koji nemaju još 200 članova/pratilaca. Hmmmmmm...

Mnogi blogeri nemaju na svojoj strani prikazan broj pratilaca, mnogi su tu negde - još par njih pa će doći do broja 200, u svakom slučaju, nadam se da se nisam baš mnogo ogrešila.

Bilo je simpatično i obimno. Hvala svima. ♥


12 коментара:

Tajana је рекао...

Zahvaljujem na nominaciji :-))

Doroula је рекао...

Hvala na nominaciji! Uskoro, uskoro!

Tajana је рекао...

Evo mojih odgovora na linku, dodala sam ih u prethodni post :-) Još jednom hvala :-)).
http://slasnoiopasno.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju-lepo-je-i-ostalima.html

Olja је рекао...

Čekamo, čekamo. :))) ♥

Olja је рекао...

Hvala i tebi Tajana! ♥

Sanja 9 је рекао...

http://ultimativnisastojak.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju-lepo-je-i-ostalima.html... odgovorila sam u nastavku :*

Unknown је рекао...

Hvala na nominaciji, malo sam odsutna ovih nedelja, ali pokusacu da ucestvujem u igrici. Pozdrav!

Vesna Nesic је рекао...

Ja u vikendici nemam Internet a ka d dođem kući... kuva se paradajz:-) Svakako ću pokušati, najteže je naći blogove.

Olja је рекао...

Hvala na odgovorenim pitanjima Sanja.♥

Olja је рекао...

Polako, bez žurbe, samo nek je hleba i igara! :) ♥

Olja је рекао...

Aaaa, paradajz je važniji, pa još u vikendici... ništa lepše. Najveći je problem sa blogovima ne ogrešiti se, ima mnogo dobrih, mnogo više od 11. ♥

pekarica-suzyca.blogspot.com је рекао...

Eto, tek sad sam našla ono što tražim već danima! Znam da sam negde videla da me još neko nominovao za igricu, ali sam zaboravila ko ;) Sad ću da dodam odgovore u post.