недеља, 16. јун 2013.

Hrskav pečen krompir na dva načina (1/2)

Krompir nikada ne može da dosadi, a pogotovu ne mlad pečen. Svake sezone počnem da ih koristim ne pre sredine juna, najviše zbog toga što su oni prvi nekako puni vode još uvek, a imam i odbojnost u tom ranom periodu zbog preteranog tretiranja hemijskim sredstvima, mada ko garantuje da nisu i u ovoj fazi previše ili neodgovarajuće tretirani?
No, to je neka druga tema.
Više volim beli krompir i to onaj sa glatkom korom, ne znam kako se zove, ali nije ni bitno, možete koristiti onaj koji volite ili vam je pri ruci. 
Jednostavno, malo drugačije i preukusno.


Ovde imate dva načina, a evo još dva načina hrskavih pečenih krompirića


Celi, zasečeni krompiri - I način
Potrebno je:
  • celi krompiri približno iste veličine
  • puter
  • maslinovo i suncokretovo ulje
  • so
Zagrejati rernu na 220 C.
Krompir oprati i zaseći svaki do 2/3, znači nikako do kraja. Možda malo u početku predstavlja problem dok se ruka ne navikne dokle nožem valja napraviti rezovi, ali vrlo brzo se i ta veština savlada. Zasečete kao na slici, rez jedan do drugog, mada se oni tek u toku pečenja razlistaju ovako.
U plehu u kome će se peći stavite malo putera, zbog ukusa i oba ulja, ne previše, ali da lepo pokrije dno, a lako ćete dodati još. Blago zagrejte da se puter otopi u već vrućoj rerni (pažljivo da ne gore ulja i puter). Zatim dodati krompir, ređati jedan pored drugog sa rasečenim delovima na gore i onda svaki nalivati vrućom masnoćom. Posoliti. U toku pečenja nalivati više puta dok ne dobiju zlatnu krskavu koricu.
Čim su pečeni iscediti višak masnoće da ne bi upili još više nego što su do tada.
Služiti tople.
Pečeni krompir sa kukuruznim brašnom -  II način
Podjednako ukusni, ako ne i bolji.. probajte.

Potrebno je: 

  • krompir
  • kukuruzno brašno (koristila sam belo)
  • so 
  • ulje
Zagrejati rernu na 220 C. U posudi za pečenje sipati ulje i staviti da se zagreje.
Krompir oprati i iseći na približno jednake delove i staviti ih u činiju. Ocediti višak vode i odmahok su još vlažni dodati oko dve kašike kukuruznog brašna i rukama uvaljati i izmešati da se svaki komad krompira obloži brašnom. Pažljivo izručiti u plehu u kome se ulje ugrejalo i potrudite se da sav krompir bude u jednom redu po dnu posude, a ne jedan preko drugog. Posoliti. Ostaviti oko 5 minuta da se peče, a onda pažljivo ga prevrtati da se obloži i uljem sa svih strana. Kažem pažljivo da ne bi otpalo mnogo brašna. Do kraja pečenja, kada se lepo zarumeni više ga ne treba mešati. 
Odmah po pečenju izbaciti višak masnoće. Služiti tople.2 коментара: