субота, 9. јануар 2021.

Badem torta

Badem torta a la Swedish Almond Cake ili u originalu Maldertårta.

Za osnovu je uzeta Švedska badem tortica, ali je doživela neke izmene, kako u veličini kalupa, preko broja korica (povećana za jednu), tako i u samom sastavu (napravila sam samo jednu izmenu, odnosno dodatak).

Dopala mi se sa puterastim kremom, podseća na neke naše starinske delicije.





Za tri korice i kalup 28cm u precniku, potrebno je ukupno:

-9 belanca

-240g šećera

-200g mlevenih badema

-100g mlevenih oraha

- po prsrohvat soli za svako mućenje belanaca


Korice sam pekla posebno, tako uvek radim i najvise volim, a umesto 300g mlevenih badema, tj. 200g kako je u original receptu (ja sam povećala količinu odnosno broj korica, zato je bilo potrebno više), dodala sam i mlevene orahe, jer su bademi najmanje masni od svih oašastih plodova, pa sam se plašila da ne budu presuve korice. I što se tiče sastojaka, to je jedina izmena u odnosu na original.


Za krem je potrebno:

-300ml slatke, mlečne pavlake

-200g šećera

-9 žumanaca

-300g putera

-malo ekstrakta od badema ili vanile, po ukusu


Potrebno je još

-100g tostiranih listića badema




Zagrejati blago slatku, mlečnu pavlaku i šečer tek toliko da se rastvori, pa skloniti sa vatre i pažljivo dodavati u tankom mlazu malo umućena žumanca. Vrlo pažljivo, stalno mešajući da se žumanca ne prekuvaju naglo, i tako mešajući skuvati krem za otprilike 10ak minuta. Umešati željeni ekstrakt. Prekriti providnom folijom da se ne napravi korica i ohladiti krem do kraja. 

Kada se ohladi sjediniti sve lepo sa prethidno umućenim puterom.

Filovati korice, a odozgo i sa strane posuti sa tostiranim listićima badema.








4 коментара:

Unknown је рекао...

Koju slatku pavlaku ste koristili ?

Unknown је рекао...

Jer moze bez pavlake.

Olja је рекао...

Ufff ovo tek sada vidim nažalost.
Koristim uvek samo mlečnu slatki pavlaku kao sto je Imlekova teget kravica, President mlečna ili od skoro ima mlečnu i Lidl. Sve ostale su veštačke, biljne i te nikada ne koristim.

Olja је рекао...

Može naravno, ali je to onda drugi fil. Žumanca na pari sa šećerom, pa dodati puter, može da se istopi, a može i umućen pa ga sjediniti kada se žumanca ohlade. Nešto kao krem u ovoj Ruskoj torti, naravno bez suvog grožđa :)

https://a-sada-olja-kuva.blogspot.com/2018/07/ruska-torta-ili-omaz-jednoj-roendanskoj.html?m=0

A može i pola-pola putera, pola se doda kada se otopi da skuvanim žumancima, pa kada se ohladi doda polovina preostalog umućenog maslaca, tako pravim fil za Moskva šnit tortu.