понедељак, 06. јануар 2014.

Fileti oslića u sosu od šafrana

Svima koji slave danas  Badnji dan i Badnje veče želim da čestitam, neka vam je sa srećom i berićetom, da vam poželim svako dobro u životu, radu i napredak na svim poljima. Živeli! ♥









Potrebno je:

  • oslić koji ćete sami filetirati (da bi fileti imali kožu)
  • manja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • prstohvat šafrana
  • riblji bujon
  • kašika brašna
  • 100 ml belog vina
  • peršun
  • so, biber
  • ulje
Ako nemate riblji bujon možete koristiti i samu vodu   ili pored vode dodati malo ribljeg sosa (sada ima i kod nas da se kupi), ali najbolje je imati bujon koji ćete pripremiti nekom prilikom , pa zamrznuti u manje kese i onda koristiti po potrebi. Pored raznih delova riba, kao što su glave, repovi, možete koristiti naravno i one bolje delove ribe, dodati razno povrće, mada su dovoljni i samo šargarepa, paškanat i crni luk, začiniti i kuvati nekih 30-ak minuta,  procediti i zamrznuti ili koristiti odmah.

Osliće samo filetirajte, pažljivo duž kičme, posolite, pobiberite i kratko propržite na malo ulja (prvo strana sa kožom). Izvadite sa strane komade ribe kako se koji ispeče.

Glavicu crnog luka sitno iseckajte, kao i čenove belog i kratko propržite, pa prodinstajte da omekšaju, nalivajući sve vreme po malo bujona. Zatim dodati prstohvat šafrana, vino, začine i kašiku brašna.. Kada luk omekša ručnim blenderom ispasirati luk, poređati komade oslića, naliti sos i krčkati na tihoj vatri oko 15 minuta.

Naseckati peršun prilikom služenja.

Napomena: ako je riba bila smrznuta, velika je verovatnoća da će se fileti raspasti, zato nije loše, ako vam je važno da budu celi, nakapati malo više limuna, ostaviti ih tako par minuta, pa ih blago uvaljati u brašno pre prženja.









Нема коментара:

Постави коментар