уторак, 11. децембар 2012.

Kroasani




Mnogo volim testa, slana, slatka, punjena, prazna, ali naravno ne svaka.
Da li vam se dešavalo da vam se dopadne neka pekara i onda kada vas prvi put razočaraju, više tamo ne ulazite? Meni da.
U mom kraju nema dobrih pekara. Neke su obećavale, ali kao i sve što je dobro u početku, vrlo brzo se pokvari.

Najbolja "pekara" je naravno mamina. Evo i sada, dok pišem ovo imam sliku u glavi, napolju hladno, zima je, možda veje, a iz mamine kuhinje šire se neodoljivi mirisi peciva i hleba. I zbog svih tih čarobnih mirisa i ukusa, najviše sam volela da sedim u kuhinji sa njom. I sada kada odem do mojih, zaglavim se tamo, iako bi oni u dnevnu, jer je mekše i udobnije. :)

Ovo su mamini kroasani. Često ih je pravila i nikada joj nije bilo teško, iako je puno radila.
Eksperimentisala je sa više recepata, ali na ovima se zadržala. I nije pogrešila.




Da napomenem da su ovo kroasani bez nadeva, mnogo su lepši prazni nego sa nadevom. Mislim konkretno na ove. A vi ih ispečene možete jesti i sa slatkim i sa slanim zasebnim nadevom ili prilogom.


Nisam ih pravila od prošle godine, a uželela sam ih se. Obradovaće se i mama kada joj odnesem, po ovom kijametu. :)))

Potrebni sastojci za mamine kroasane, bez nadeva:


  • 200 ml makog mleka + 2 kašičice
  • kocka svežeg kvasca (40 g)
  • kašika šećera
  • kašika soli
  • 200 ml punomasnog jogurta (3,2 % mm)
  • 250 g margarina
  • 2 jaja
  • 850-900 g mekog TIP 400 brašna
  • susam
U mlako mleko rastvoriti šećer i dodati rukom izmrvljen kvasac.
Ostaviti da se kvasac rastvori, odnosno da nadođe.
Umutiti jedno jaje i belance (drugo žumance ostaviti sa strane kasnije za premazivanje), dodati jogurt sa sobne temperature (u svakom slučaju ne hladan direktno iz frižidera), jednu  ravnu kašiku soli i nadošli kvasac. Izmešati sa prosejanim brašnom. Zavisi od brašna, naravno, ali potrebno je do 800 g i manje (meni je ovoga puta otišlo 750 g). Ostatak brašna potreban je za posipanje kora i da se ne bi lepilo testo za radnu površinu. 
Zamesiti meko testo, koje se neće lepiti za ruke, zato postepeno dodavati brašno i veoma pažljivo dozirati (bolje malo po malo).

Testo podeliti na 5 jufki, svaku rastanjiti i premazati sa prethodno umućenim margarinom, sa sobne temperature, posuti sa malo brašna (preko premazanog margarina), pa ređati jednu preko druge. Neće biti  kore baš jednake, ali to ne mora da vas zabrinjava.
I poslednju koru premazati ostatkom margarina (pazite da podelite 250 g na pet podjednakih količina), posuti sa malo brašna i preklopiti je na pola, što bi rekla moja mama...kao knjigu.
Staviti ovako spremljeno testo na neki veći tanjir recimo, pa u frižider na 45 minuta (minimum 30).
Nakon toga, izvaditi testo iz frižidera (ne zaboravite, preklopljeno je na pola i tako ostaje), preseći ga na 1/2 i svaku polovinu rastanjiti. Kada rastanjite prvo jednu, pa drugu koru, svaku podelite na šesnaestine, 1/16. Počnete od podele na četvrtine 1/4 (krst po sredini), pa svaku 1/4 na još 1/2, dobili smo osmine i onda svaku 1/8, na još pola i to je 16 komada ili šesnaestina. Od dve kore znači dobijemo 32 kroasana.
Samo urolati svaki komad (od šire, ka užoj strani) i rasporediti ih po plehu, koji je obložen papirom za pečenje.
Premazati ućućenim žumancetom i 2 kašičice mleka, posuti susamom i ostaviti ih na toplom da još malo narastu.


Relativno je koliko ćete ostaviti da narastu, jer sve zavisi koliko je toplo kod vas, a imajte i na umu da su one već i narastale u međuvremenu dok su se spremale, odnosno došle do ove faze.

Zagrejati rernu prvo na 200-220 C i peći ih oko 20-25 minuta (zavisi od vaše rerne), dok lepo ne porumene.







3 коментара:

  1. Jako, jako ih volim, izgledaju baš krasno :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Anja! Volim ih i ja, a vole i oni mene... lepe se na svaki dellić mog tela. :))))

      Избриши