петак, 30. новембар 2012.

Rum kuglice - posno

A evo i trećih posnih kolača.
Ove rum kuglicu su veoma izdašne i jednostavne za pravljenje. 
Količina zavisi od vaših potreba, a princip je jednostavan.. koliko šećera, toliko oraha i suvog grožđa. I to je sve. :)))
  • 300 g šećera
  • 300 g samlevenih oraha
  • 300 g suvog grožđa
  • ekstrat ruma
  • 200 g čokolade
  • 6 kašika ulja


Prvo dobro oprati toplom vodom suvo grožđe, u dve-tri vode da sva prljavština, prašina i nezdrave grožđice isplivaju i ostaviti da odstoje malo u toj toploj vodi. Nakon nekih 15-ak minuta, ocediti vodu i staviti neki dobar ekstrat ruma, da odstoje oko pola sata u njemu. Nakon tog vremena, ocediti dobro suvo grožđe od viška tečnosti i samleti u seckalici.

Ušpinovati šećer sa vrlo malo vode, koliko da ogrezne, pa dodati samlevene orahe i suvo grožđe.
Smesu prohladiti i vlažnim rukama formirati male kuglice. Zatim ih opet ostaviti da se malo prosuše i dobro ohlade, pa ih umakati u čokoladnu glazuru.

Na pari pažljivo istopiti čokoladu, pa dodati ulje i sve lepo mešati dok se masa ne sjedini i postane glatka. Pomoću viljuškice ili kašičice ili kako vam već odgovara umakati u malo prohlađenu glazuru. Kada se stegne, glazirati još jednom, ako je potrebno.
Čokoladu možete opet otopiti, jer će se  sigurno stegnuti u međuvremenu, ali  joj ponovno topljenje ništa ne smeta.
Ukrasiti po želji.Možete umesto suvog grožđa staviti brusnice. 


Najviše vremena oduzima glaziranje, a dosta je i veliki gubitak glazure, dok se cedi jednom, pa drugi put. Iz ovih razloga pristalica sam pralina iz kalupa, ali eto ovoga puta  napravila sam izuzetak.


2 коментара: