субота, 12. септембар 2015.

Zimski džem

...ili aromatični džem sa smokavama i breskvama.




Nemojte da vas prepadne ovaj epitet zimski sredinom septembra ☺ naziv je samo zbog začina, odnosno asocijacije na medenjake i ostale zimske kolače.
Jako je lep i ukusan džem i brzo se pravi, što je najvažnije, a najviše će se isplatiti ako imate smokve u bašti koje ne stignete da pojedete ili upotrebite na neki drugi način.






Potrebni sastojci:

  • 1 kg zrelih smokava
  • 1 kg zrelih bresaka
  • 300 g šećera (ako voće nije slatko može i malo više)
  • 1/2 ravne kašičice cimeta
  • 2 zvezdasta anisa
  • 5 karanfilića
Oprati voće, smokvama skinuti ona zadebljanja oko peteljki, iseći ih na četvrtine, breskve iseći na manje komade i staviti sve u šerpu  koju inače koristite za kuvanje džemova. Malo samo kuvate prvo bez šećera, na srednjoj temperaturi, stalno mešajući da slučajno ne zagori, a zatim dodate šećer i sve začine.





 U smokavam skoro da i nema vode, u breskvama ima malo, tako da ona ispari odnosno džem se skuva za nekih 30-40 min. Vruć džem sipate u manje sterilne tegle, zatvorite ih dobro i okrenite naopako na 10 min, zatim vratite u normalan položaj i ostavite da se ohlade do kraja.


Нема коментара: