Otkrila sam ovaj kolač na netu Baileys chocolate cake, a kako je Baileys jedan od retkih likera koje volim, nije mi bilo teško da ga odmah napravim.
Baileys inače nisam nikada pravila, ali pronašla sam par recepata home made, tako da vredi verovatno isprobati, jer je prilično skup da bi se koristio za kolače.
Ovaj slatkiš se inače brzo pravi, nema mnogo odvajanja, mućenja i čekanja, ali malo duže se peče, ukupno 1 sat. Sve u svemu, odličan je i preporučujem ga.
Potrebni sastojci:
- 250 g prosejanog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 2 jaja
- 300 g šećea
- 95 g kakaoa
- 250 ml skuvane jake crne kafe
- 225 g putera
- 375 ml Baileys-a
Prvo prosejati brašno, pa dodati so i sodu bikarbonu. Sve lepo izmešati.
Zatim skuvati kafu, koja ne mora da se hladi, pa u posudu koju ćete staviti na šporet usuti šećer, puter isečen malo na kocke, kakao i skuvanu kafu. Na slaboj temperaturi sve istopiti i neprekidno mešajući sjediniti sve sastojke u jednu kompaktnu masu.
Ostaviti da se prohladi nekih 10-ak minuta. Zatim dodati jedno po jedno jaje i Baileys, pa brašno.
Sve lepo izmešati i peći u kalupu dimenzije 20x20 cm ili kao ja 22x18 cm. Obložiti papirom dno, a sa strane premazati puterom.
Smesa je jako tečna i iz tog razloga se dugo peče, u prethodno zagrejanoj rerni na 160C, prvo pola sata bez, a sledećih 30 min prekriven folijom.
Dosta naraste, tako nemojte u nekom plitkom kalupu, minimum 6 cm visine, a unutra je malo gnjecv i sasvim je normalno da se raspukne.
Kada se potpuno ohladi posuti prah šečerom (nije mnogo sladak) ili poslužiti sa sladoledom.
A čini mi se da je sutradan još lepši.
Nisam baš ništa promenila u odnosu na original, osim što nisam stavila vanilu, jer i kafa i liker mislim da bi njen ukus "progutali", ali i ne nameravam da menjam ništa ni sledeći put. Baš je po mom ukusu.
Nisam baš ništa promenila u odnosu na original, osim što nisam stavila vanilu, jer i kafa i liker mislim da bi njen ukus "progutali", ali i ne nameravam da menjam ništa ni sledeći put. Baš je po mom ukusu.
2 коментара:
A uuuu 375ml Bejlisa, pa to ne može da ne valja!!
Za ovaj kolač sam sigurna da bi mi se jako sviđao jer vidim da je sočan! A Baileys obožavam, mora da je fantastična kombinacija :)
Постави коментар