петак, 12. април 2013.

Pileća salata sa nanom

Uvek sam volela obrok koji se sastoji od mesa i salate pogotovu leti i ništa više mi nije potrebno. A još ako je to obrok 2u1, odnosno meso i salata u jednom, zadovoljstvo je još veće,  a posuđa manje. :). Kompletan obrok, bez ugljenih hidrata.

Ne sećam se od koga sam je  "pokupila", čini mi se od Najdžele Loson svojevremeno, ali to je manje bitno. Nalazi se nekoliko godina na meniju i služila sam je u raznim situacijama... kada su dolazili gosti ili posle posla za večeru/ručak. Relativno brzo se sprema, jako  je ukusna, lagana i osvežavajuća, a vi je možete prilagoditi svojim ukusima, kao što sam i ja izvršila neke male izmene.



Sa skuvanom piletinom, kao što stoji i u receptu.





Sa piletinom pečenom na žaru.




Količine povrća i mesa su proizvoljne, odnosno po ukusu.

Potrebni sastojci za dresing:

  • 2 kaške maslinovog ulja
  • 2 kašike soja sosa (uvek koristim samo Šoju, makrobiotički soja sos)
  • 2 kašike pirinčanog sirćeta
  • sok od 1/2  limuna, većeg
  • manja glavica crvenog luka
  • 1-2  čena belog luka
  • kašičica šećera
  • sveže mleven biber, so
  • 1 ceo mladi crni luk
  • po želji malo iseckane ljute crvene papričice
U činiju sipati ulje, Šoju, pirinčano sirće i kašičicu šećera, pa sve dobro izmešati. Dodati crveni luk sečen na tanka rebarca, narandan beli luk, malo mladog luka isečenog na tanke kolutiće, ako želite malo sitno iseckane crvene ljute papričice , izmešati i ostaviti oko 30 minuta da odstoji. Zatim iscediti sok od 1/2 limuna.




Ostali potrebni sastojci za salatu:

  • 2 veće šargarepe
  • pola glavice manjeg kupusa (može i mladog, ima ga već na pijacama)
  • 1 file belog mesa ili jedno belo sa koskom, svejedno
  • sveža nana po ukusu (ili svež peršun ili majkina dušica)
  • so i sveže mleven biber po ukusu

U međuvremenu, dok dresing stoji,  skuvati piletinu u malo posoljenoj vodi ili ispeći u gril tiganju tanje šnicle belog pilećeg ili ćurećeg mesa, po želji, koje su blago posoljene (soja sos je slan, pa biti pažljiv). U receptu stoji da meso treba skuvati, a ja nekada uradim tako, a nekada ispečem, u svakom slučaju paziti da se meso ne prepeče i postane suvo. Kada odstoji nekih 10-ak minuta, iseći meso na štapiće ili žilijen, a ukoliko je kuvano, iseći ga odmah.



A u posebnu činiju narendati šargarepu i na tanke,  tanke trakice iseći kupus (uvek ga sečem, nikad rendam). Dodati seckanu  svežu nanu, količinu po želji. Sa nanom budite pažljivi. U receptu stoji  da je potrebna veća količina nane, a najbolje je dodati je prvo malo , pa ako mislite da je potrebno dodati još malo, jer nekome se možda neće dopasti ako je ima previše.
Umesto nane uvek može koristiti peršun ili svežu majkinu  dušicu (timijan), koja se odlično slaže sa piletinom.



Izmešati rukama sve sastojke, dodati dresing, pa sve opet dobro izmešati. Probati da li možda nedostaje soli ili bibera, ali ne bi trebalo.
Ukrasiti svežom nanom ili svežim peršunom ili sa malo seckanog vlašca.



Pre služenja.










2 коментара:

vela је рекао...

Nikad ne pravim salate ovog tipa, moraću se jednom da odvažim. Dok nisam počela da pratim blogove nisam imala pojima da sam toliko konzervativna u kuhinji.

Olja је рекао...

Ma sve je to stvar navike, lako se odviknemo i prihvatimo nešto novo. Naravno, potrebno je prvo da nam se to sviđa, jer razni ukusi, pa još njihovo mešanje ne prijaju svima. Dešavalo se da mi se recept ne dopadne na ukus iako na prvi pogled i po sastavima jeste, mada srećom retko me osećaj varao. Probajte manju količinu, ko zna, mada ovo nije salata u klasičnom smislu, već pravi obrok.