Ovu sam tortu pravila prošle godine za Uskrs i naravno ima razna imena, ali je uvek neodoljivog ukusa. Prava torta nek' sva čula uživaju. Ovo je moja omiljena torta, koja je pretrpela manje izmene tokom
višegodišnjeg spremanja, a i same nazive. Jedno vreme je bila
Grilijaš-lešnik, jer je glavni i dominantni ukus moj omiljeni grilijaš
sa preprečenim lešnicima (samo ga još u supu nisam nikada stavila :-D) i krem
od jaja sa vanilom. Dok sam je drugi period zvala Burbon-grilijaš, jer
sam koristila nekoliko kesica burbon vanile Dr. Oetker. Sada korisim mahunu
vanile. Sve u svemu, ako nešto slično niste pravili, a verujem da većina
vas jeste, probajte baš ovaj recept, pogrešiti nećete. Uživaće sva vaša
čula.
Potrebni sastojci:
za 3 korice:
Ispeći tri korice, jednu po jednu, u plehu približne dim. 25x35 cm, obloženu papirom za pečenje.
- 15 belanaca
- 15 kašika šećera
- 420 g seckanih oraha
- 3 ravne kašike brašna
- 15 žumanaca
- 420 g šećera
- 420 g putera
- 1 mahuna vanile
- 200 g prepečenih lešnika
- 200 g šećera
- 250 g crne čokolade
- 250 g šlag krema (u prahu)
- 300 ml mleka
- čokoladni transfer + rastopljena čokolada
- šarene bonbone u obliku jajeta
Ispeći tri korice, jednu po jednu, u plehu približne dim. 25x35 cm, obloženu papirom za pečenje.
Kada su ispečene, ohladiti ih najbolje na rešetki za kolače.
Žumanca i šećer, koji se dodaje postepeno, dobro mutiti i tako muteći
dalje staviti da se krema kuva na pari. Kada se krema zgusne (pazite da
se ne prekuva) i postane svetlo žuta, dodati srž iz jedne mahune vanile
(rasečete nožem mahunu i povlačenjem celom dužinom jedne, pa druge
polovine, pokupite nožem srž, uvaljajte istim nožem u malo šećera, da se
zrna vanile ne grupišu, već postanu rastresita). Dobro sve umešati i
kremu ohladiti do kraja.
Umutiti penasto puter, pa postepeno dodavati ohlađeni, žuti krem, dok se
ne dobije glatka penasta smesa, spremna za filovanje torte.
Verovatno znate, ali nije na odmet ponoviti, da ostatak mahune, iz koje ste izvadili srž, iskoristite za pravi domaći vanilin šećer.
Ako tada nemate vremena, ostavite mahunu u teglu i dobro zatvorite da
se ne suši, pa ćete kasnije: samleti više puta mahunu, prethodno isečenu
na nekoliko delova i 250 g šećera u prahu. To ćete zajedno samleti
onoliko puta dokle god ima grudvica. Dobićete pravi vanilin šećer,
pepeljasto sive boje. Isplati se u svakom smislu.
Lešnike pažljivo, da ne zagore, prepeći u
rerni, tek toliko da porumeni njihova ljuspica, koja će se lako skidati
trljanjem lešnika između dlanova, naravno kada se prohlade.
200g šećera staviti u sud sa debljim dnom i na laganoj vatri otopiti
ga, do tamno karamel boje, postepeno okrećući sud, da se sav šećer otopi
i karamelizuje. Opet pažljivo radite sa vrućim šećerom, a i pazite da
vam ne zagori. Ako se desi da previše potamni i čudno zamiriše, znači da je zagoreo i možete ga samo baciti.
Karamelizovanom i tečnom šećeru dodati cele, prepečene i oljuštene lešnike i polako ih prevrtati, da se oblože šećerom
izliti vrelu smesu što pre, na već propremljen papir za pečenje,
rastanjiti maksimalno (biće lakše da se izlomi kasnije) i ostaviti da se
do kraja ohadi.
Kada se karamelizovan šećer sa lešnicima ohladi, pažljivo lomiti u manje komade i samleti u sckalici li multipraktiku, na neku
srednju veličinu, znači nemojte pretvoriti ih u prah, već da se osete mali
sitni komadići pod zubima. Grilijaš je spreman. Moj omiljeni.
Sledi filovanje torte.
Rastopiti 250 g čokolade, pa premazati svaku koricu u tanom sloju,
znači po 1/3 mase na svaku. Preko čokolade posuti grilijaš, pa premazati sa
trećinom žute kreme.
Preko staviti drugu koricu premazanu čokoladom i sve redom dok se ne
postavi i treća korica, premazana čokoladom, posuta grilijašom, pa se cela
torta premaže ostatkom kreme.
Malu količinu grilijaša, ako želite, ostavite sa strane za eventualnu
dekoraciju, a ostatak umešajte u umućen šlag sa mlekom, koji nikako ne
šećerite (dovoljno je grilijaš sladak).
Dalje ukrašavajte po želji.
Moja prošlogodišnja uskršnja dekoracija, sastojala se od čokoldnog
transfera, koji ima da se kupi u posebnim radnjama za dekoraciju (ja sam
je naručila preko inetrneta), iseče se po meri i dimenzijamam torte,
premaže rastoplljenom čokoladom i ostavi da se stegne 15-ak minuta u
frižideru, a onda pažljivo skine zaštitna folija sa nje. I tako svaki
komad-traka čokoladnog transfera, dok se do kraja ne obloži cela u krug.
Ukrasila sam preostalim šlagom i bonbonicama u obliku jaja.
Ne izgleda baš repreztentativno, jer se šlag malo opustio čekajući da slikam, ali ukus je nezaboravan.
1 коментар:
Uh kako je lijepa :) Ja još nisam radila taj čokoladni transfer, preslatko je!
Inače tortu radim sličnu, samo s čokoladnom kremom, a fina mi u svakoj verziji. Prava domaća, nema bolje :)
Постави коментар