петак, 30. август 2013.

Pissaladière

Nikada nisam bila u Provansi, mada mi je na spisku željenih destinacija, gde se komadi ove pite prodaju na svakom uglu,  a nisam ni u regiji Ligurije, odakle ova tzv. bela pica (bez paradajz sosa) kažu vodi poreklo. Ali to ne predstavlja problem da vam kažem da je ova pita odlično toplo predjelo i onako je baš, baš  mediteransko, te uz čašu vina meni  kompletan ručak.


Klot pissaladiere, bez inćuna i kobasica




Osnovni sastojci su hlebno testo, izdinstan crni luk sa začinima ili  karamelizovan luk (mmmm...), crne masline i pissalat ili inćun pasta. Odatle i naziv. U nedostatku pissalata, dobro dođu i fileti inćuna u kojima moj dragi može da se udavi, a kako se dodaju naknadno, po pečenju, ko ne voli može i da ih izostavi. U svakom slučaju mogućnosti kombinacija su brojne, a pravi se relativno vrlo brzo i lako.





Potrebni sastojci za testo:


  • 300 g belog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 160 ml mlake vode
  • 75 ml maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli
Izmešati brašno i prašak za pecivo, prosejati, staviti u činiju, dodati so, napraviti rupu u sredini i ulivati postepeno stalno mešajući izmešanu malku vodu i maslinovo ulje. Napraviti glatko testo, formirati kuglu i ostaviti  30 minuta u frižider.

Potrebni sastojci za fil od crnog luka:

  • 2 veće glavice crnog luka
  • 2 veće glavice crvenog luka
  • 2 čena belog luka
  • malo crvene ljute papričice
  • šaku majkine dušice (timijana)
  • so, sveže mleven biber
  • suvi začin tipa Italijanska mešavina by Kotanyi
  • kašika maslinovog ulja
Na ulju propržiti crni i crveni luk sečen na rebarca, dodati timijan i izgnječen beli luk, kao i sitno seckanu crvenu ljutu papričicu. Prodinstati kratko dok luk skoro ne omekša, a nastaviće kasnije u rerni. Ostaviti da se ohladi.

Potrebno je još:

  • čeri paradajz
  • crne masline Mamut
  • fileti inćuna
  • feta
  • kobasice
  • tikvice
  • ili nešto po vašoj volji
Pošto se testo u frižideru ohladilo, kao i luk sa šporeta, prvo testo razvući u pravougaon oblik (po pravilu trebalo bi da je malo deblje, ali ja volim tanko testo), a možete u koji god želite oblik, zarolate malo testo na ivicama, da nadev ne bi iscureo,  raspodelite luk po celoj površini, čeri isečen na polovine, masline bez koštica (koštice iz maslina odstranite tako što širokom stranom noža pritisnete maslinu, kao beli luk kada gnječite; tako se najbrže i bez otpada odstrani koštica), komadiće fete, a možete i kolutove neke dobre kobasice.



Peći u zagrejanoj rerni na 220C oko 30 minuta.

Služiti toplo.


Kada je pečeno poređati inćune, malo posuti peršun i služiti toplo.


Omiljene cne masline Mamut uvek dostupne kod mog prodavca na vidikovačkoj pijaci






3 коментара:

Nale Coolinarija је рекао...

Svidja mi se kako izgleda, verujem da joj ne fali paradajza:) Inače, ukus proprženog ili pečenog luka volim i ne sumnjam da je ovo ukusno.

Rosita Vargas је рекао...

Me encanta su pizza se ve muy rico y bella,saludos y abrazos

Olja је рекао...

Muchas gracias y saludos cordiales con Chile.