четвртак, 20. март 2014.

Prolećna salata

Ma kakva salata... ovo je ceo obrok, ali verovatno ovako bolje zvuči.


To su one poput Cezar salate i sličnih. Dobro, ovakve su još zgodnije jer su ipak manje zahtevne, a mogućnosti kombinovanja su beskonačne, kao i prelivi. Te sastojke uglavnom imate i kod kuće, zapravo napravite je od onih koje imate... neka zelena salta ili više njih, recimo rotkvice, rukola, radič, kuvana jaja, orašasti plodovi, različiti sirevi, parmezan, feta, plavi ili običan mlad kravlji sir, neko suvo meso ili ostaci piletine, začini, prelivi sa senfom, maslinovo, beli luk, masine, crveni luk,  itd, itd....Uživanjcija i sve njih  zovem jednostavno  Prolećna salata, koje em i nisu baš  tako jednostavne po sastojcima, em većinu sastojaka imate  preko cele godine.





A ovu danas napravila sam ovako...


Sastojci za 2 osobe ili 2 tanjira :))):


  • 4 skuvana jaja
  • salata endivija
  • rukola
  • matilovac
  • mlad koziji sir
  • blago tostirani orasi
  • Njeguški vrat (možete bilo koje suvo meso, piletina ili šta već imate)
  • biber
  • krutoni od ječmenog hleba

Za dresing:

  • kašika maslinovog ulja
  • kašika limunovog soka
  • trunčica soli (zavisi od mesa i sira, oni su po pravilu već slani)


Prvo sam skuvala jaja. Kada voda porključa, isključim ringlu i ostavim ih tako 8 minuta. Ohladiti ih i iseći na četvrtine.

Blago tostitari orahe. To obično radim u rerni, a možete i u tiganju, poželjno je suvom bez masnoća, jer su orasi dovoljno masni i naravno, paziti da se ne preprku.

Zatim sam u tiganju prepržila kockice ječmenog hleba (njega kupujem u obližnjoj pekari, odličan je)  na malo maslinovog ulja, tek da porumene sa svih strana, a možete naravno bilo koji hleb.

Dobro oprane listove salata, rukole,  matilovca, osušiti, staviti u činiju.

Dodati prohlađene kockice hleba, isečene kosckice sira, Njeguški vrat iscepkan na manje komade, dodati orahe i preliti prethodno umućenim dresingom (najbolje u maloj teglici dobro protresti da se izmeša).

Rukama sve lepo i nežno izmešati da se sir ne raspadne, servirati, dodati jaja isečena na četvrtine, kašičcom preliti dresing i preko njih, pobiberiti i ručkati. :))))





Jedan od boljih i ukusnijih obroka, naravno i jedostavan za pripremu.








6 коментара:

JA U KUHINJI... је рекао...

Mnogo volim ovakve salate... Super je!

Sanja 9 је рекао...

volim ovakve salate . Posle zimskog perioda potreban je predah od teške hrane . Odličan odabir sastojaka . Nominovala sam te za igricu http://ultimativnisastojak.blogspot.com/2014/04/pet-omiljenih-poslastica-blogerska.html

Rosita Vargas је рекао...

Se ve muy bueno su ensalada super precioso,abrazos

Olja је рекао...

Muchas gracias y bienvenidos!

Olja је рекао...

Hvala Sanja, tek sada sam došla na blog, pogledaću kasnije o čemu se radi. Pozdrav.

Olja је рекао...

Hvala imenjakinjo. :)))