недеља, 19. октобар 2014.

Keks torta





Ništa novo što već možda ne znate ili niste probale(i), a kako sam kombinovala čak i  sa različitim keksom, ali uglavnom sa jednim kremom i po pravilu je to bio čokoladni krem a la Reform torta, u poslednje vreme pravim dvobojnu Keks tortu, jer mi se takva više dopada i vizuelno, a i deluje raskošnije. Najiskrenije  moram da je postavim pre svega zbog sebe, jer je pravim napamet, odnosno izmišljam i dodajem svašta, pa imam blagu zbrku. Ovako sve zapisano, ukus je proveren i valja ga sačuvati.





Kada se klinci okupljaju, onako neobavezno, ako imam vremena trudim se da im napravim uvek nešto. A kako su sada takoreći tinejdžeri i proširili vidike što se tiče čula ukusa, ipak se  trudim  da ih ne opterećujem previše sa orasima i teškim kremovima, jer su čokolada, prozračan krem i keks uvek proverena varijanta. Ovo je bilo njima u čast.

Pre nego što vidite količinu keksa u sastojcima ☺ da vam kažem da vam nije potrebno toliko, sećam se da je ostalo jedno pakovanje neotovreno (ovo veliko pakovanje od 600g sadrži 3x200g) +  stalno su dolazili i onako usput grickali keks... hmmmm...
Verovatno postoje i manja pakovanja ovog keksa Swisslion Takovo (njega isključivo koristim jer mi je nekako dugačiji i baš mi se dopada), ali volim da imam više, pa neka i  ostane. ☺

Potrebni sastojci:

  • keks Petit Beurre Swisslion 2x600 g
  • mleko za potapanje keksa
  • šlag 2-3 kesice po izboru+ mleko za šlag

-za beli (žuti)  krem:

  • 1 l mleka za kremu + mleko za potapanje keksa
  • 4 pudinga sa ukusom sl. pavlake ili vanile (sa sl. pavlakom krema je bela)
  • 200 g bele čokolade
  • 250 g putera
  • 4 kašike milerama sa 30% m.m.
  • 5 kašika šećera
  • 2 Burbon vanile

-za čokoladni krem:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 200 g crne čokolade
  • 200 g putera




Skuvati kreme i ostaviti da se ohlade do kraja.

U litar mleka skuvati puding sa šećerom, Burbon vanilom, dodati belu čokoladu dok je još vruće i mešati dok se ne rastopi, kao i puter. Sve lepo sjediniti mešajući žicom fok se ne dobije kompaktna smesa, a kada se ohladi umešati i mileram.

Za crnu kremu je potrebno prvo dobro umutiti jaja i šećer i skuvati na pari (brzo se skuva, nije velika količina), sloniti sa vatre pa dodati usitnjenu crnu čokoladu, zatim puter, mešati dok se sve ne rastopi, sjedini i dobije finu svilenkastu teksturu.
Ovo je mala količina za ovu tortu u smislu da krema nije iste debljine po nivoima kao i bela, što je meni i bio cilj, a vi možete da povećate količinu, ako želite na recimo 8 jaja.

Kada su se obe kreme lepo ohladile, ugrejete mleko za potapanje keksa, koje ne sme da bude vruće da se keks ne bi raspao, ali dovoljno toplo da bi ga upilo.


Ređala sam u Delimano plehu dim. 35x25 dubine 5 cm, prethodno obloženim folijom.




Kada se posle nekoliko sati, a najbolje preko noći ohladi, stegnu kreme, a opusti dovoljno keks, prevrnete tortu na odgovarajuću podlogu (za ovu veličinu jedino mi poslužavnik odgovara, premažete odozgo i sa strane šlagom kojim želite ili ukrasite već po volji.




U svakom slučaju, ako napravite ovako veliku Keks tortu od skoro 1 kg keksa, obavezno je stavite pod zvono, jer se on brzo suši. 








Нема коментара: