петак, 13. новембар 2015.

Palačinke + Dva fila = Torta

Vole je svi, nije prevelika u obimu, ali je kalorična, tako da tanko parčence sasvim zadovoljava potrebe za finim slatkišem. Često sam menjala sastav filova, a i pravila sam ih otprilike, tako da sam sada prvi put  zapisala. Inače ovo je najčešća varijanta i kombinacija filova od svih do sada, odlična kombinacija i međusobno slaganje. 

***








Potrebni sastojci i postupak: 


za palačinke (oko 20 komada + 3-4):

  • 5 jaja
  • 1/3 mleka
  • 2/3 kisele vode
  • brašno
  • 2 kašike ulja
Nisam izmerila ni sada kolika je to količina tečnosti i brašna, jer to oduvek radim otprilike, ali sigurna sam da znate kakva je gustina potreba za vaše omiljene palačinke. Pravim ih uvek baš tanke, ali ovoga puta za nijansu deblje, da bi odradile svoju funkciju, odnosno da bi imale ulogu korica.

za čokoladni krem:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 150 g crne čoklade
  • 200 g krupnije samlevenih, a prethodno prepečenih lešnika
  • 125 g putera
Dok mutite mikserom dobro jaja i šećer, skuvate ih kratko na pari da se termički obrade, oko 10ak minuta. Dodate puter isečen na kockice i usitnjenu čokoladu  i mešate još kratko dok se ne rastope, sklonite sa šporeta i dodate lešnike.
Pazite da se jaja i šećer nikako ne prekuvaju, bolje da ostane malo ređe, čokolada će to da stegne, a ako se desi da su jaja pregusta, razredite sa kašikom mleka, sve vreme mešajući najbolje mikserom (po potrebi dodajte još jednu kašiku mleka).



za beli krem:

  • 600 ml kisele pavlake 20%m.m. (pazite da nisu čaše od 180ml)
  • 200 g bele čokolade
Otopite belu čokoladu i ostavite da se ohladi do kraja. Kiselu pavlaku izručite u činiju i mešajte žicom da se dobije kompaktna smesa, dok dodajete rastopljenu i ohlađenu belu čokoladu. Do filovanja odložite beli krem u frižider.




Naizmenično filovati palačinke.

za čokoladni preliv:

  • 200 g crne čoklade
  • 250ml slatke pavlake
  • 50 g putera
Zagrejati slatku pavlaku, koja nikako ne sme da proključa, pa preliti preko izlomljene čokolade i stalno mešati dok se ne dobije kompaktna masa. Umešati i puter dok se ne rastopi. Ostaviti preliv sa strane da se na sobnoj  temperaturi malo stegne, pa preliti preko torte.
Ostaviti je nekoliko sati u frižideru pre služenja.

SAVET: Torta je mnogo ukusnija ako je ostavite da se malo opusti na sobnoj temperaturi, kada isečete parče, jer se previše palačinke i kreme stegnu u frižideru.








Нема коментара: