четвртак, 23. јун 2016.

Pikantni svinjski zalogaji

Nešto brzo i veoma uskusno.






Potrebno je:
  • 1kg debljih svinjskih šnicli (može i od svinjske plećke ili od buta, ko kako voli)
  • 0,5 l piva (+/- u zavisnosti od posude, odnosno količine mesa, potrebno je da ono pliva u pivu)
  • ljuta papričica
  • komadić đumbira veličine palca
  • 2 čena belog luka ili jedan ceo mlad beli luk
  • malo suve ili sveže iseckane žalfije
  • 3 lovorova lista
  • 2 kašike senfa
  • kašika maslinovog ulja
  • kašika putera
  • so, biber, peršun

Iseći svinjske šnicle na uže komadiće i ostaviti ih u marinadi recimo na 2 sata, može i kraće ako nemate vremena, a još bolje je preko noći, u frižideru naravno.
A za marinadu je potrebno iseckati malo ljute papričice, po ukusu, bilo koje boje, ja sam koristila crvenu i malo žutu zbog kontrasta, komadić đumbira narendati, dva čena belog luka izgnječiti ili mlad luk sitno iseckati, iseckati i žalfiju, dodati so i biber po ukusu, 3 lovorova lista i naliti sve sa pivom. Promešati, pa ubaciti unutra prethodno isečeno meso.





Kada odstoji u marinadi, na malo putera i maslinovog ulja porpržiti meso, koje vadite hvataljkama, bez nekog posebnog ceđenja, pa kada malo porumeni, ulite marinadu, bez lovorovog lista, da se krčka oko 25 minuta, a u koju smo prethodno dodali 2 kašike senfa i sve promešali. Služiti toplo.



Najčešće serviram uz kus-kus.
Odabranu količinu kus-kusa prelijem sa vrelom vodom, da ogrezne i ostavim ga poklopljenog 10 min. Kus-kus za to vreme fino nabubri i upije svu tečnost, ali je slepljen i bezukusan,  pa je potrebno prvo viljuškom ga dobro rastresti, a zatim i začiniti. Najednostavnija varijanta je kada dodam so, biber, seckan peršun i malo limunovog soka, sve dobro izmešam i tako postane jedan veoma ukusan prilog. Možete dodati i razno drugo sitno seckano povrće, kao što si paprike u više boja ili krastavac bez sredine, koja je puna vode i koja nam ovde nije potrebna ili dodate neko povrće po svom ukusu. U svakom slučaju pošto je meso pikantno i bogato, potreban nam je neki što jednostavniji i skromniji prilog.








Нема коментара: