Razlikuje se od drugih torti ovog imena po nekoliko stvari, ali pre svega ne sadrži žele bombone. Mama ne priznaje slatkiše sa žele bombonama, nepečene Plazma torte i razne druge skraćene verzije, jer je to prosto neprimeren čin i kaljanje jedne vrhunske torte kakav je recimo torta sa nekoliko orašastih korica i sa filovima od žumnaca na pari, čokolade i putera.
Naravno ja to sada malo karikiram, ali prosto takve torte nikada nije pravila, nikada joj se nisu dopadale i uvek je prema njima bila kritički nastrojena.
Ja opet volim sve da kombinujem i da probam, mada za žele bombonama nisam luda, pogotovu u tortama koje nisu Plazma i koje još nisu za klince :)
Torta se sastoji iz dve različite korice i fila, puna je ukusa, hrskavih delova oraha i prepečenih lešnika i veoma je sočna.
Koristila sam pleh dim 35x31 cm. Da, torta je malo veća :)
Potrebni sastojci za I koricu:
Potrbni sastojci za fil:
Na pari skuvati 10 žumanaca, 2 cela jajeta i 300 g šećera, koji su prethodno dobro umućeni mikserom. Cela jaja uvek dodajem zbog kvantiteta, pogotovu kada se cela torta premazuje tim filom, ali i zbog mnogo lepše kremste strukture samog fila. Ohladiti ga do kraja.
U mleku skuvati puding sa 50 g šećera. Prekriti providnom folijom da se ne napravi korica i ohladiti do kraja.
Kada se oba fila ohlade, spojiti prvo puding sa prethodno dobro umućenim margarinom, puterom i 50 g prah šećera, dodavajući ga postepeno, a zatim isto tako postepeno dodavati i krem od jaja. Sve lepo sjediniti pa umešati 200 g seckanih, a prethodno prepečnih i oljuštenih lešnika, kao i 200 g suvog grožđa, koje je prethodno odstojalo u vreloj vodi da nabubri (obavezno ocediti suvo grožđe pre nego što ga stavite u fil).
Možete 1/3 fila da ostavite za premazivanje cele torte pre nego što umešate lešnike i suvo grožđe, ja to ne radim, a sada sam samo u tankom sloju premazala selu umućenim krem šlagom od vanile.
Naravno, šlag nije potreban, samo sam je ukrašavala malo špricem, a vi je ukrasite kako želite.
Naravno ja to sada malo karikiram, ali prosto takve torte nikada nije pravila, nikada joj se nisu dopadale i uvek je prema njima bila kritički nastrojena.
Ja opet volim sve da kombinujem i da probam, mada za žele bombonama nisam luda, pogotovu u tortama koje nisu Plazma i koje još nisu za klince :)
Torta se sastoji iz dve različite korice i fila, puna je ukusa, hrskavih delova oraha i prepečenih lešnika i veoma je sočna.
Koristila sam pleh dim 35x31 cm. Da, torta je malo veća :)
Potrebni sastojci za I koricu:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 3 kašike prezli
- 2 kašike krupnije mlevenih oraha (vidi donju sliku)
- 100 g seckanih urmi
Umutiti cela jaja sa šećerom dok se masa ne utrostruči (muti se dugo, oko 15ak minuta), pa dodati prezle, orahe i urme, varjačom sve polako umešati i sjediniti. Peći u prethodno zagrjenoj rerni na 190C oko 20 minuta (zavisi od rerne, a pošto su cela jaja u korici, najbolje posle 20 min proveriti metodom viljuške ili čačkalice... znate ono... ako su čisti izašli iz testa, pečeno je i obrnuto).
Orasi su samleveni u secku, zato imaju malo krupniju zrnastu strukturu, što je za ovaku tortu prepunu seckanih suvih voćki idealno.
Sastojci za II koricu:
- 10 belanaca
- 300 g šećera
- 300 g krupnije samlevenog oraha (videti gornju sliku)
Umutiti čvrsto belanca i šećer, pa umešati orahe. Peći u prethodno zagrejnoj rerni na 190 C 15-20 minuta.
Potrbni sastojci za fil:
- 10 žumanaca
- 2 cela jajeta
- 300 g + 50 g šećera
- 2 pudinga od vanile
- 650 ml mleka
- 250 g margarina
- 250 g putera
- 50 g šećera u prahu
- 200 g krupno seckanih prepečenih lešnika (najbolje opet u secku)
- 200 g suvog grožđa
U mleku skuvati puding sa 50 g šećera. Prekriti providnom folijom da se ne napravi korica i ohladiti do kraja.
Kada se oba fila ohlade, spojiti prvo puding sa prethodno dobro umućenim margarinom, puterom i 50 g prah šećera, dodavajući ga postepeno, a zatim isto tako postepeno dodavati i krem od jaja. Sve lepo sjediniti pa umešati 200 g seckanih, a prethodno prepečnih i oljuštenih lešnika, kao i 200 g suvog grožđa, koje je prethodno odstojalo u vreloj vodi da nabubri (obavezno ocediti suvo grožđe pre nego što ga stavite u fil).
Možete 1/3 fila da ostavite za premazivanje cele torte pre nego što umešate lešnike i suvo grožđe, ja to ne radim, a sada sam samo u tankom sloju premazala selu umućenim krem šlagom od vanile.
Naravno, šlag nije potreban, samo sam je ukrašavala malo špricem, a vi je ukrasite kako želite.
1 коментар:
Uh, kako ovo mami.Sva pršti od ukusa.
Постави коментар