среда, 6. децембар 2017.

Mrsni sitni kolači III

Da li sam vam nekada rekla da ne volim novembar? Verovatno nisam. Naravno, pored toga što je uglavnom kišan, hladan i tužan, postoji jedan poseban razlog.... sve loše što mi se dešavalo, iz nekog razloga desilo mi se baš u ovom mesecu, čudno zar ne? Ali istinito. E to je tek tužno ...
Jedino što ga čini podnošljivim je slava i naravno pre svega sitni kolači. Koliko god da je mukotrpan pre svega odabir tih kolačića, na kraju oni rezultati, prvo vizuelni, pa onda ona lepota i punoća ukusa koji čine da uživaju sva čula u tim malim zalogajima, a naročito ono fino zadnje nepce☺ , do trenutka kada shvatimo da ih posle kratkog vremena neeeemaaaa višeeee... A onoliko ih je bilo... ☺




Volim mnogo starinske kolače. One sa šećerom kada moraju prvo da se ušpunuju, one nanine divne orah kocke, čak i salmicu sa filom od živog putera i kuvanog žumanceta, razne kiflice, bombice, oblande... ali sviđaju mi se i ove novotarije, pogotovu strane... razni fadžovi i trafle... i tu su mogućnosti beskrajne u kombinaciji sastojaka i ukusa.
Zato najviše volim kada ih izmešam i imam na tacni i jedne i druge.





Idemo redom sa leva na desno.

Kiflice sa makom



Ovo su  Pomoravkine Prhke mak kiflice u koje sam se zaljubila odmah na prvi pogled i po njenom savetu napravila duplu meru ☺
Ovo su sastojci za jednu meru:

  • 375 g brašna
  • 6 g praška za pecivo
  • 150 g hladnog putera isečenog na kockice
  • 1 jaje
  • 60 g šećera u prahu
  • 75 ml mleka
  • korica i sok od pola limuna (ja sam dodala samo sok)
Za fil:
  • 200 g samlevenog maka
  • 100-110 ml mleka
  • 100 g šećera
  • korica od pola limuna (nisam stavila)
Prvo se napravi fil, zakuva mleko i šećer, doda mak, izmeša dobro i ostavi da se ohladi.

Brašno, prah šećer i prašak za pecivo prosejati i lagano izmešati, pa dodati hladan puter isečen na kockice. Prstima gnječiti puter i brašno, dok se ne dobije mrvičasta struktura. Dodati sok od limuna, jaje i mleko, pa zamesiti testo. Podeliti ga na 3 dela, svako teško po 250 g, rastanjiti u disk, uvitu posebno u foliju i ostaviti da se hladi u frižideru bar 1 sat. 
Nakon toga svaki disk rastanjiti oklagijom što tanje, u prečniku oko 35 cm, premazati 1/3 fila, iseći na 16 delova, trouglova i pažljivo zarolati svaku kiflicu. 
Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 20 min. Korigujte temperaturu i vreme, ipak najbolje poznajete svoju rernu, jer je najvažnije da kiflice ostanu bele.
Posuti ih ili uvaljati u prah šećer.



Lešnik-grilijaš štangle





  • 1 pakovanje većih oblandi
  • 350 g putera
  • 350 g + 300 g šećera 
  • 10 jaja
  • 300 g lešnika
Cela jaja i 350 g šećera, dobro umutiti i skuvati na pari. Ova mešavina celih jaja sa šećerom  kuva se duže nego što se kuva ona krema samo sa žumancima, pa ukupno nekih 15-20 minuta, uz stalno mešanje. Kada je fil gotov staviti puter i mešati dalje dok se ne otopi, skloniti sa šporeta i ohladiti na sobnoj temperaturi do kraja.
Od preostalog šećera od 300 g napraviti grilijaš, odnosno karamelizovati ga veoma pažljivo da se otopi i dobije lepu smeđu boju, paziti da ne pregori jer će u tom slučaju postati gorak i onda morate sve iz početka ☺ Čim se šećer ohladi dodati prethodno prepečen i oljušten lešnik, nek se lešnik obloži rastopljenim šečerom, pa celu smesu, veoma pažljivo (vrelo je i opasno!) izručiti na nauljen metalni pleh ili na papir za pečenje, kao što ja radim. Kada se ohladi, samleti ga u secku ili multipraktiku, pa dodati u krem od jaja. Sve lepo sjediniti, pa premazati korice.

Izmena: Ovo je nanin recept za njene Pariske ili Grilijaš štangle i doživeo je izvesne promene (evo, crvenim, opet sam promenila recept...). Umesto 10 jaja ide 8 žumanaca, 300 g šećera i 300g putera, grilijaš u istoj količini samo sa mlevenim orasima... i onda sve to između 2 obladne. Naravno, pošto sam ja koristila cela jaja, uz istu količinu grilijaša, smesa je bila malo ređa, tako da sam kremu mazala između svih korica jednog velikog pakovanja obladni (inače me nervira kada mi ostanu korice ☻).


Moka praline





  • 250 g mlečne čokolade
  • 80 ml slatke pavlake
  • 40 g crne čoklade
  • 50 ml jake kafe bez šećera
  • 1 kašika instant kafe
  • 200 g crne čoklade za oblaganje kuglica
Zagrejati slatku pavlaku sa skuvanom kafom, pa preliti preko izlomljene mlečne čokolade i 40 g crne. Crnu čokoladu sam dodala, jer ovoga puta nisam stavila liker od kafe (mladji naraštaj počeo da voli kafu, pa ne mora i alkohol, ne bar još uvek ☺), da bi se masa više stegla, da ne ostane retka zbog povećane količine tečnosti.

Dobro sve izmešati da se dobije glatka smesa, ostaviti da se dobro prohladi na sobnoj temperaturi, a onda na minimum 4 sata u frižideru. Vaditi kuglice, pa ih oblagati rastopljenom čokoladom: 100 g crne čokolade otopiti na pari, pa umešati u preostalu usitnjenu čokoladu od 100 g, sve lepo izmešati da se sjedini dok ne  postane sjajna masa, pa uvaljati svaku svaku pralinu pomoću dve viljuške i ostaviti da se suši na papiru za pečenje. Jedno umakanje je dovoljno.



Puter keksići sa makom i limunom




  • 200 g putera
  • 300 g mekog brašna
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 kašike melvenog maka
  • 1 kašika limunivog soka
  • narendana kora organiskog limuna ili nekoliko kapi ekstrakta limuna
  • po želji za ukrašavanje rastopljena bela čokolada

Penasto umutiti puter i šećer, dodati limunov sok, narendanu koricu (ili ekstrakt) i semenke vanile. 
Posebno izmešati brašno, mak i so, pa sjediniti sve zajedno sa umućenim puterom, a onda testo uviti u foliju i ostaviti na 30ak minuta u frižideru da se ohladi i malo stegne. Nemojte predugo hladiti, jer će vam onda trebati mnogo vremena da biste ga rastanjili. Posle pola sata oklagojom razvući testo oko 4 mm debljine, vadite željenom modlom keksiće po želji i pečete na plehu obloženim papirom za pečenje, u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 20-25 minuta. Temperatura zavisi od vaše rerne, budite pažljivi da bi keksići ostali beli ili svetlo zlatne boje.
Ukrasiti ih po želji, recimo rastopljenom belom čokoladom kao na slici, ako želite, a mogu ostati i bez ukrašavanja.




Kesten kugle sa bademima



  • 250 ml slatke pavlake
  • 75 g crne čokolade
  • 75g mlečne čokolade (možete i 150 g samo crne)
  • 500 g kesten pirea
  • rum ekstrakt
  • 150 g krupno samlevenih badema + 100 g za oblaganje kugli
Zagrejati slatku pavlaku, nikako ne sme da provri, preliti je preko usitnjene čokolade, mešati žicom da se smesa lepo ne sjedini i kad se sasvim malo prohladi dodati usitnjen kesten pire, kao i ekstrakt ruma (bez obzira što ga možda kesten pire već sadrži, kao onaj iz Mađarske), a dodati i samlevene bademe.
Sjediniti smesu i ostaviti je da se dobro ohladi prvo na sobnoj temperaturi, pa zatim u frižideru minimum 4 sata. Vaditi kuglice i uvaljati ih u krupnije samlevene bademe.



Fadž (fudge) sa kardamamom i pistaćima


Fudge (fadž) kao i kondezovano  mleko se već odomaćili kod nas, tako da ove poslastice nisu ništa novo što ću vam predstaviti, a i već sam ih pravila od kondezovanog mleka, preko običnog fadža  ,do onog nekog trećeg proizvoda koji se dobija od tzv. najprostijeg fadža, kao što je racimo Veliki čokoladni fudge kolač

Za ovaj sada čokoladni fudge sa orašastim plodovima, odnosno pistaćima, kupila sam konzerve kondezovanog mleka (ipak je previše vremena potrebno da  ih ga u ovoj situaciji pravila) , samo obratite pažnju da je obavezno zaslađeno, jer je gušće i kremastije. I naravno, šećer ovde nije potrebno dodavati.

Ukoliko opet ne možete da pronađete ovo kondezovano slatko mleko, već samo ono nezaslađeno, koje je sa druge strane retko dosta, jer i dalje ima veliki procenat vode u sebi, potrebno je da samo mleko zašećerite po želji i da ga kuvate sigurno bar 20-30 minuta dok se ne zgusne uz stalno mešanje na malo jačoj vatri.

Što se tiče sirovih pistaća, njih kupjem na pijaci, cena im je malo jača, ali ovo u svakom slučaju nećete pravite često, a uvek možete istu količinu zameniti sa nekom kombinacijom orašastih plodova, već po želji.

A tek kombinacija čokolade i kardamoma....mmmmmmm ♥
Dakle:
  • 400 ml slatkog kondezovanog mleka 
  • 250 g sirovih pistaća (mogu i bilo koji drugi orašasti plodovi ili kombinacija više njih)
  • 7 mahuna kardamoma
  • 400 g crne čokolade
  • prstohvat soli
  • 30 g putera
Za koje god orašaste plodove da se odlučite, obavezno ih malo tostirajte, najbolje u rerni na 10-15 minuta oko 180C i naravno nakon toga ohladite pre daljeg korišćenja.

Zagrejati dobro kondezovano mleko sa puterom, pa ga preliti preko usitnjene čokolade, dobro mešajući sjediniti u kompaktnu smesu, dok se sva čokolada ne otopi, dodati oljušten i usitnjen u avanu kardamom, kao i pistaće. Delimično ih isečem nožem na pola, delimično ih ostavim cele.

Sve izmešati još jednom dobro i izliti u obložen papirom za pečenje kalup veličine 20x20 cm (ili neki sličnih dimenzija, ali nikako ne mnogo veći, da kockice ne bi bile tanke previše).

Ostaviti da se dobro ohladi na sobnoj temperaturi, pa na nakoliko sati u frižideru, a nakon toga seći na kockice.

  


Krešenti




I za kraj čuveni Krešenti sa Coolinarike

  • 350 g mekog brašna
  • 200 g masti
  • 150 g šećera
  • 3 jaja (jajeta ;))
  • korica limuna
  • prstohvat soli
  • 2 vanilin Burbon šećera
  • 2 kašike ruma (Badelov ili kašičicu ekstrakta)
  • 150 g mlevenih oraha
  • 100 g čokolade
  • 40 g putera
Umesiti testo. Penasto umutiti mast, šećer i vanilin šećer, dodati 1 jaje i 2 žumanceta, rum, limunovu koricu, prstohvat soli, rum i prosejano brašno. Ostaviti testo bar na jedan sat u frižideru.

Nakon odmaranja na hladnom, vaditi kuglice, svaku umakati u 2 blago umućena belanceta, pa uvaljati u samlevene orahe. Peći ih oko 20ak min na 180C. Dok se polovine hlade, napraviti fil od otopljene čokolade i putera, pa kada se ohladi staviti ga u kesu za dekoraciju ili neku običnu ako nemte ovu prvu, odseći joj vrh i nafilovati polovine, zalepiti drugim polovinama i ostaviti da krešenti odstoje. Najbolje ih pripremiti 2-3 dana ranije. ☺





Нема коментара: