понедељак, 31. мај 2021.

Snickers torta

Iako nisam neki preterani ljubitelj Snikers čokoladica, tortu sličnog ukusa odavno želim da napravim i sada je bila baš idealna prilika za 19. rođkas mom momku. 


Pronašla sam bila i jedan recept davno, koji je dugo čekao među već ko zna koliko izabaranih sa neta, a koje samo pinujem i čuvam kojekuda, međutim nešto sam se ipak predomislila. Korica je bila predebela, jedna od 10 belanaca, i mada nije kao one američke hleburde odvratne njihove tzv.torte, rešila sam da procunjam malo po netu, da vidim sta se sve nudi pod ovim imenom, no ništa mi se nije nešto dopalo previse. A kako sam rešila pošto poto da bude baš Snikers, jer rođendanac voli Snikers, odlučila da napravim svoju neku verziju.


Najviše sam brinula da torta ne bude preterano slatka i otužna, kao što previše karamela, čokolade, orašastih plodova i može da bude.
Međutim, apsolutno sam uspela da izbalansiram ukuse, nije preslatka, niti ikako otužna, jer sam pored kikirikija koristila i lešnike. Ali je dovoljno jaka, s obzirom na to da se od sastojaka koriste: jaja, šećer, karamele dve vrste, ganaš, čokolada, lešnici, kikiriki....


Kako sam imala već dve konzervice kondezovanog mleka, odlučila sam bila da napravim dulce de leche ili onaj divni karamel kao za oblande, samo što se sa kondezovanim ipak lakše i brže pravi, a kada ga napravim, pomislila sam, videću šta dalje sa njim 😊
Završio je u pudingu od vanile, i to je bio jedan krem, bez putera pošto je karamel od kondezovanog dosta mastan i samim tim dovoljan.
Drugi krem je klasičan čokoladni za tortu, skuvana žumanca na pari sa šećerom, kojima se doda na kraju  čokolada, a kada se ohladi umućen maslac.
Tri korice od belanaca, šećera i krupnije samlevenih, a prethodno tostiranih kikirikija i lešnika, a odozgo karamel, pa ganaš. Snikers čokoladice koristila sam samo za dekoraciju, nema ih u samoj torti.

Nego da krenem redom.

Potrebni sastojci za 3 korice:

•5 belanaca x3 (15 ukupno)
•120g šećera x3 (360g ukupno)
•150 g mešavine kikirikija i lešnika, prethodno tostiranih ili blago prepečenih u rerni, pa krupnije samlevenih, dakle pola-pola, pa sve to x3 (450g ukupno)

Umutiti mikserom šam od belanaca i šećera, pa dodati krupnije samlevenu (u secku) mešavinu kikirikuja i lešnika, sada špatulom ili varjačom, da ne bi spao šam.
Ispeći tako tri korice u plehu dim 40x30 cm (+/-), koji je prethodno obložen papirom za pečenje, na T oko 200°C (ako je jaka rerna i manje oko 180°C), nekih 18min.

Fil I 

•1.2 l mleka
•4 pudinga od vanile
•13 ravnih kašika šećera
•2 konzerve od 397ml kondezovanog mleka (ima ga uvek u Veru)

Prvo je potrebno prethodnog dana skuvati kondezovano mleko i pretvoriti ga u čuveni karamel dulce de leche, tako što se obe konzerve pažljivo izruče u neku vatrostalnu posudu, ne mnogo veliku, zatvori dobro Al-folijom, ubaci u veću posudu tipa đuvečaru u kojoj se sipa vruća voda do pola vatrostalne i sve tako kuva i krčka na 220°C, 1h i 30-40 min.
Što se duže kuva biće tamniji i gušći karamel, meni nije bio previše taman (nažalost nisam ga slikala), što je za svetliji fil bilo sasvim odgovarajuće, ali bio je dovoljni gust, što je i najvažnije. Proveravati samo da vode uvek ima doviljno, odnosno dodavati je po potrebi do pola vatrostalne ako ispari. Kada prođe naznačeno vreme, pažljivo izvaditi đuvečaru, kada se malo prohladi, otklopiti i skloniti Al-foliju  i dobro izmešati karamel žicom, jer se stvorile grudvuce ili pokorica. Ostaviti da se ohladi, i stegne prvo na sobnoj, pa u frižideru. Sutradan izvaditi dulce de leche da se opusti malo na sobnoj, nije potrebno grejati, a onda lepo izmešati dodajući postepeno u prethodno skuvan i ohlađen do kraja puding. 
To je jedna krema. Deluje da ima posla, ali ako karamel napravite dan ranije, ide sve kao podmazano 😊

Fil II

•15 žumanaca skuvati na pari sa
•250 g šećera u prahu, pa dodati 
•230g crne usitnjene čokolade, sve izmešati dok se čokolada ne istopi, ohladiti do kraja pa postepeno dodavati u 
•300g penasto umućenog maslaca. Sve lepo sjediniti.

Sada sam tortu filovala.
I korica
I fil  (1/3)
II fil  (1/3)
II korica... i tako do treće korice, zatim preostale trećine filova izmešala u jedan i premazati celu tortu.
Ostaviti da se hladi u frižideru.


Karamel preliv
Dok se torta hladi, napraviti karamel preliv.
Pazljivo karamelizovati 
•250g šećera u šerpi sa duplim dnom najbolje, do svetlo braon-crvenkaste boje, prvo na jačoj T dok se zagreje, ali odmah smanjiti na srednju da ne zagori šećer, jer će onda biti gorak što nikako ne valja, pa dodati
•80g maslaca, mešati dok se ne otopi
•prstohvat soli, a zatim i
•250ml slatke mlečne pavlake, sve vreme mešajući žicom.
Šećer će u prvom momentu da se stegne i zgrudva, ali daljim kuvanjem na srednjoj vatri i stalnim mešanjem postepeno se rastvara i sve pretvara u homogenu masu, koja se do tada i pomalo stegla i zgusnula. Ohladiti na sobnoj teperaturi da se još stegne.
Pošto je i torta sada već hladna, karamel koji se ohladio fino će  da se raspodeli i tek blago pocuri po ivicama, dodatno stegne u dodiru sa vec ohladjenom tortom.
Vratiti je opet u frižider dok se sprema Ganaš

Zagrejati
•250 ml slatke mlečne pavlake, skoro do ključanja, pa dodati 
•250g usitnjene crne čokolade, ostaviti tako min-dva da krene da se topi, a onda mešajući sve vreme dok se čokolada ne rastvori i izjednače oba sastojka u fin i gladak krem. Dodati i 
•prstohvat soli, za pojačan ukus čokolade i
•80g maslaca, mesajući dok se i on ne otopi

Isti je postupak kao kod karamel preliva. Ostaviti ga da se ohladi na sobnoj temperaturi i još malo stegne, pa pažljivo premazati hladnu tortu.


Ukrasila sam je Snickers čokoladicama i krupno sečenim kikirikijem i lešnicima.

Ukupna kolučina sastojaka:

•Jaja 15 kom
•Kristal šećera: 360g za korice +10 kašika za puding + 250g za karamel
•Prah šećwr: 250g za čoko fil
•Kikirikija i lešnika: 450g za korice + 30g za ukrašavanje
•Kondezovano mleko: 2x 397ml
•Maslac: 300g za čoko fil+ 80g za karamel preliv + 80g za ganaš
•Slatka pavlaka 500ml po 250 za oba preliva
•Čokolada za kuvanje 230g za čoki krem + 250g za ganaš
•So, dva prstohvata :)
•Snicker čokoladice za ukrašavanje (opciono)
 Ovo su ozbiljni sastojci i količinski i kalorijski, ali ovo je baš velika torta, prava rođendanska, naravno sve može da se smanji 😊

Srećan 19. rođendan, dušo moja! ❤

1 коментар:

Mirjana Zivkovic је рекао...

Fantastičan recept!