недеља, 02. јун 2013.

Pileći ražnjići sa timijanom i pljeskavice od tikvica sa nanom i fetom

Kada sam kod kuće nedeljom ceo dan provedem uz šporet, da bi se skoro sav taj trud sažvakao i uglavnom nestao, tako da se za prvi sledeći radni dan valja  snalaziti u vidu recimo nekog jela na brzinu. Smeta mi zapravo što sam u popodnevnim satima jako umorna, računajući i čišćenje kuhinje, a za nama ne ostane ništa, tako da imam utisak da zapravo nisam ni radila ništa... :D
No, volim da se motam po kuhinji, kakva god da je hrana u pitanju, samo da imam malo više vremena.


Danas je bio na meniju jedan veoma  jednostavan ručak, ali preukusan, sa puno začinskih trava iz moje "bašte", odonosno sa terase.







Pileći ražnjići sa majkinom dušicom (timijanom)


Potrebni sastojci:
  • 1 kg pilećeg filea
  • puno sveže majkine dušice (timijan)
  • 4-5 čenova belog luka
  • maslinovo ulje
  • so, biber
  • sok od jednog limuna
  • suvi začin tipa Kotanyi -  italijanska mešavina



Piletinu očistiti od svih žilica i masnoća i iseći na kockice, približno iste veličine.

U činiji izmešati sve ostale sastojke. Sipati oko 3 kašike maslinovog ulja, beli lik izgnječiti, oprati majkinu dušicu, prosušiti i iskidati listiće, posoliti, pobiberiti, nacediti sok od jednog limuna, dodati mešavinu suvog začina., sve to izmešati i staviti već isečene piletine. Dobro, najbolje rukom promešati da svaki komadić mesa bude obložen marinadom. 



Ostavite minimum 3-4 sata u frižideru.

Za to vreme dok se piletina marinira, nekoliko drvenih štapića za ražnjiće, ukoliko nemate metalne, potopite ih u vodu da ne bi zagoreli prilikom pečenja.

Nakon mariniranja, a što duže to bolje, može i preko noći, probosti savaki komad piletine štapićem kroz sredinu i to tako da su približno isti komadi budu na jednom štapiću, da bi se ravnomerno ispekli.




Peći najbolje na grilu, kakav god imate, a može i u rerni. Ja sam u nekoj varijanti grila sa ventilatorom. Ne treba im mnogo da se ispeku, u svakom slučaju nadzirati i okretati ih da se sa svake strane podjednako zarumene.




Pljeskavice od tikvica sa nanom i fetom


Potrebni sastojci:
  • 4-5 tikvica (oko 700 g)
  • 4 mlada crna luka
  • 250 g feta sira
  • 3 jaja
  • 1 šolja (300 ml) brašna možete bilo koje, možete mešavine, po ukusu
  • sveža nana
  • svež peršun
  • so, biber
  • malo aleve paprike
  • suvi začin Kotanyi - italijanska mečavina
Napomena: svi začini su po ukusu, kao i njihove količine.


Oprati tikvice i narendati ih na krupno, malo posoliti i ostaviti da puste vodu oko 30 minuta.

Umutiti jaja, dodati sitno seckan luk, sveže začinske biljke, izmrvljen feta sir, brašno, začine  i dobro  oceđene tikvice. 



Sve izmešati i po kašiku ove smese spuštati u tiganj sa nekoliko ugrejanih kašika ulja i odmah svaku malo pritisnuti odozgo. 

Pržiti kratko dok ne porumene sa svake strane, pa ostaviti ih na ubrusu da upiju masnoću. 

Služiti uz paradajz sa lukom, nekim drugim grilovanim povrćem, sa nekoliko kapi limuna preko prženica.

















4 коментара:

  1. Sjajan rucak! Uh, pa sa ovim zacinskim travkama...I ja imam nesto u saksijicama,ali mi nesto mrljave, ne znam sta im fali, bas brinem za njihovu sudbinu.Inace, potpuno vas razumem, ceo dan u akciji, a opet uvece kao da nista niste radili, ti poslovi po kuci se samo vrte u krug, nikad kraja...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možda im fali Sunca? Ne traže neke posebne uslove, pored zalivanja, ali ovoliko kiše i nedostatak sunčeve svetlosti na pragu leta, nikome ne prija, pa ni njima. Cveće na terasi će mi istruleti uskoro, ako ovako nastave ove vremeneske neprilike. Volim samo da mi je toplo. :)

      Избриши
  2. Одговори
    1. Hvala. Bez mesa sam mogla, ali ove pljeskavice od tikvica i paradajz sa mladim lukom.... pa prosto sam se udavila u njima. :)

      Избриши