Oh... gorim od nestrpljenja...
Podjednako volim i morsku, a i rečnu ribu, tako da često miksujem, jednom ova, drugi put ona... pastrmka, haringa, skuša, škarpina... I uglavnom je spremam na sličan način, sa malim varijacijama što se tiče začina i priloga, ali ukus i nije uvek isti, jer umnogome zavisi i od same ribe. U najviši vrh kvalitetne morske ribe spada brancin. Fantastičan je.
Brancin prvo naravno očistiti od krljušti i iznutrica (to rade po ribarnicama, a ako se ne ponude, zamolite ih, tako da vam kod kuće ostane još malo da dočistite), zarezati ribu sa svake strane po nekoliko puta (zavisi od veličine, minimum tri zareza, recimo), dobro je posoliti i poređati u posudi za pečenje.
Potrebno je za marinadu:
- začini po želji, uglavnom koristim peršun, vlašac i ruzmarin
- so, biber
- nekoliko čenova belog luka
- korica i sok od limuna
- maslinovo ulje
Potrebno je još (pored ribe, naravno):
- maslinovo ulje
- belo vino
- puter
Sve sastojke dobro izgnječite u avanu, napravite pastu (na kraju dodavati po malo maslinovog ulja i limuna) i ovim punite zareze na ribi, kao i njenu utrobu (tu obično stavim po kašičicu paste od začina, a na kraju sav onaj višek raspodelim). Prelijte još malo maslinovim uljem i belim vinom, a možete staviti preko ribe i po neki komadić putera i na kraju, dobro zatvoriti alu-folijom. Ostavite na hladnom mestu (frižideru) na jedan sat, ali to ako imate vremena. U suprotnom, možete odmah peći.
A pečete na oko 220 C, dok ne pusti svoje sokove, oko 15-ak minuta, zatim skinete foliju i samo malo dopečete koliko da riba zarumeni, a ostane sočna.
Ispod ribe često stavim raspoređene polovine manjih paradajza i crni luk seckan na rebarca. Ovo daje takođe odličan ukus ribi.
Najviše volim da je služim uz barene krompire sa blitvom i maslinovim uljem, ali i sve druge varijante su dozvoljene.
More moje čekaj me... stižem....
Нема коментара:
Постави коментар