субота, 29. јун 2013.

Brancin


Sve što je vezano za more, ne samo da volim, to je verovatno blaga reč, već  obožavam... ma umirem. :D Apsolutno sve vezano za more... Sunce, plaže, bonacu, talase, dečiju graju, ronjenje, pučinu, beskrajne jutarnje i noćne šetnje pored vode, besomučno plivanje dok mi i ovako matoroj usne ne poplave, a tek mešavinu mirisa borova iz okolnog borika  i morskog vazduha... oooooo..... neprocenjivo. Sve morske plodove i svu ribu posebno, uz neko božanstveno vino i uživanje je potpuno, još ako bi moglo  večno da potraje.... Najlepši period po meni je septembar, nema prevelike gužve, a voda ja po pravilu najtoplija. 
Oh... gorim od nestrpljenja...








Podjednako volim i morsku, a i rečnu ribu, tako da često miksujem, jednom ova, drugi put ona... pastrmka, haringa, skuša, škarpina... I uglavnom je spremam na sličan način, sa malim varijacijama što se tiče začina i priloga, ali ukus i nije uvek isti, jer umnogome zavisi i od same ribe. U najviši  vrh kvalitetne morske ribe spada brancin. Fantastičan je.




Brancin prvo naravno očistiti od krljušti i iznutrica (to rade po ribarnicama, a ako se ne ponude, zamolite ih, tako da vam kod kuće ostane još malo da dočistite), zarezati ribu sa svake strane po nekoliko puta (zavisi od veličine, minimum tri zareza, recimo), dobro je posoliti i poređati u posudi za pečenje.

Potrebno je za marinadu:

  • začini po želji, uglavnom koristim peršun, vlašac i ruzmarin
  • so, biber
  • nekoliko čenova belog luka
  • korica i sok od limuna
  • maslinovo ulje

Potrebno je još (pored ribe, naravno):

  • maslinovo ulje
  • belo vino
  • puter
Sve sastojke  dobro izgnječite u avanu, napravite pastu (na kraju dodavati po malo maslinovog ulja i limuna) i ovim punite zareze na ribi, kao i njenu utrobu (tu obično stavim po kašičicu paste od začina, a na kraju sav onaj višek raspodelim). Prelijte  još malo maslinovim uljem i belim vinom, a možete staviti preko ribe i po neki komadić putera i na kraju, dobro zatvoriti alu-folijom. Ostavite na hladnom mestu  (frižideru) na jedan sat, ali to ako imate vremena. U suprotnom, možete odmah peći.



A pečete na oko 220 C, dok ne pusti svoje sokove, oko 15-ak minuta, zatim skinete foliju i samo malo dopečete koliko da riba zarumeni, a ostane sočna.



Ispod ribe često stavim raspoređene  polovine manjih paradajza i crni luk seckan na rebarca. Ovo daje takođe odličan ukus ribi.

Najviše volim da je služim uz barene krompire sa blitvom i maslinovim uljem, ali i sve druge varijante su dozvoljene.



More moje čekaj me... stižem....









Нема коментара: