понедељак, 6. мај 2013.

Nugat bomba - uskršnja torta 2


Od svih praznika najviše volim Uskrs, pa makar pao i u ono najranije vreme kada može - 4. aprila. Pamtim ga po mirisu proleća, ranog cveća, busena trave po kome sam se po babinom i dedinom običaju okretala tri puta uz male zalogaje  crvenog jajeta i malo sirove koprive. Da budem zdrava.
Volela sam i zbog nove haljine i cipela, belih čipkanih sokni, kikica sa belim mašnama i venčića u kosi. O trpezi, raznim đakonijama, mirisima hrane i šarenim jajima da ne govorim. Proleće. ♥





Potrebni sastojci:

za koricu
  • 10 belanaca
  • 1 žumance
  • 10 kašika šećera
  • 100 g samlevenih oraha
  • 2 ravne kašike brašna
za I fil
  • 1/2 l mleka+1 do 2 kašike
  • 9 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike gustina
  • 1 kašika brašna
  • 100 g mleka u prahu
  • 100 g Noissete Milka čokolade
  • 180 g crne čokolade
  • 250 g putera
  • 250g šečera u prahu
za II fil

  • 250 g krem šlaga
  • 300 ml hladnog mleka
  • 100 g narendane crne čokolade
  • 100 g narendane  Noisette Milka čokolade
  • 200 g prepečenih i nasekanih lešnika



Ispeći koricu u prethodno zagrejanoj rerni na 200C oko 15- 20minuta, u plehu dim. 25x35, obavezno obloženu papirom za pečenje.
Umutiti belanca sa šećerom, pa umešati 1 žumance, malo umućeno, prosejano brašno i orahe samlevene u secku (mašinica za orahe ih previše samelje , a volim kada se malo osećaju pod zubima).



Za I fil potrebno je u 1/2 l mleka skuvati, a u činiji prethodno umućena kratko, žumanca, šećer, gustin i brašno sa malo hladnog mleka (od onih 1/2 l) da nema grudvica. Čim počne  krem da se zgušnjava prekinuti kuvanje, pa dodati obe čokolade malo usitnjene i mutiti sve dok se ne rastope. Dok je još topao, ali ne i vruć, u krem sipati mleko u prahu prethodno rastvoren u 1-2 kašike mleka, tek toliko zapravo dok se ne rastvori (u suprotnom ostaće grudvice). Kašiku ili dve, zato što su i one različite veličine, ali u svakom slučaju sasvim malo. Ukoliko mislite da vam je krem previše redak, mada će se on prilično stegnuti u frižiferu, kratko još malo prokuvajte. 
 Ostavite da se ohladi do kraja, a onda dodati postepeno prethodno umućen puter sa šećerom u prahu.
Nafilovati koricu, pa staviti u frižider na hlađenje dok se sprema drugi fil.


Umutiti šlag sa hladnim mlekom, dodati narendanu čokoladu, pa prepečene i krupnije seckane lešnike. Sve dobro izmešati i nafilovati preko prvog fila.
Ukrasiti po želji.






Hristos vaskrese!

















1 коментар:

Anja је рекао...

Uh šta je lijepa, sočna i moćna :))))