недеља, 07. јул 2013.

Aromatična piletina sa povrćem

Piletinu spremam često i na ovaj način, zapravo skoro sva mesa, pečenja ili mariniram ili ih nadevom uslovno rečeno punim, zapravo pravim zareze, pa  pripremljenu smesu stavim ili ispod kože ili malo unutra,  kao i ribu, recimo brancin.. Tako je svako meso mnogo ukusnije, pogotovu iz rerne, a najvažniji sastojci su zapravo sveže začinske biljke, a sve ostalo je na vašoj mašti i na volju. Još ako ispod mesa koje pečete stavite i povrće, krompir, celer, šargarepu.. sokovi će se izmešati i dobićete čarobnu gozbu.


Potrebno je za nadev:

  • puter 125g
  • malo pančete
  • malo pršute ili nekog drugog suvog mesa
  • majkina dušica / timijan
  • limun
  • narendana limunova korica 
  • so, biber
  • 2-3 čena belog luka
Od mesa možete koristiti celo pile ili samo batake.

Napravite prvo punjenje. Naseckati pančetu i pršutu, dodati timijan, malo narendane limunove korice, nekoliko čenova belog luka,  posloliti i dodati malo mlevenog bibera, pa sve sastojke izmešati sa omekšalim puterom, viljuškom ili rukama, kako vam je zgodno.


Kožicu piletine zarežete tako da napravite tunel ispod recimo belog mesa, oko bataka, gde god možete, stavite punjenje, otprilike zavisi od veličine praznog mesta ispod kožice, pogurate rukama odozgo da se nadev raspodeli (baš onako kako Džejmi radi) i tako na više mesta oko celog pileta, ali pazite da vam se ne pocepa kožica na sredini recimo, da ne bi nadev iscureo. Limun, onaj čija je korica završila u nadevu, iseći na pola pa staviti u pile.
Pripremite povrće po izboru... isečete krompir, celer, šargarepu, malo crvenog luka, nekoliko čenova belog (celi, ne seckani), ma sve što volite. Preko povrća sipate malo maslinovog ulja, posolite, pobiberite, izmešate, ukoliko vam je ostao nadev (a ako koristite samo batake ostaće vam sigurno) raspodelite i njega preko povrća, pobacate malo timijana, pa stavite meso i  malo ga uglavite između ili stavite na povrće.Peći oko 1,5 h na 220 C celo pile oko 2kg, manje komade, kao što su bataci manje vremena.


Нема коментара:

Постави коментар