Znam da postoje razne varijante namaza ili pašteta od plavog paradajza i ne mogu da vam kažem da mi je ova najomiljenija i to samo iz jednog razloga ... prekalorična je, ali samim tim i najukusnija. Moji je mnogo vole, a ja sebi ponekad spremim onu najposniju varijantu... ispečem patlidžan na roštilju sa belim lukom i maslinovim uljem. Mljac.
Jedva sam dočekla da se patlidžan pojavi na pijaci, tako da će se od sada nalaziti možda i prečesto na trpezi.
Ispod činije je daska, a ispod nje stakleni sto u kome se ogledali oblaci. Baš neobično i sasvim slučajno. :) |
Jedva sam dočekla da se patlidžan pojavi na pijaci, tako da će se od sada nalaziti možda i prečesto na trpezi.
Potrebno je:
- 2-3 srednja patlidžana oko 600-700g
- 4 kuvana jaja
- 3 čena belog luka ili po ukusu
- peršun
- sok od 1/2 limuna
- so, biber
- 200 ml majoneza
Patlidžan obično ispečem, jer mi je tako mnogo ukusniji. Možete na roštilju ili u rerni (prvo ga izbodete viljuškom ili nožem na nekoliko mesta da ne bi eksplodirao), a možete, ako vam je zgodnije, da ga prodinstate na malo ulja, prethodno očišćenog, oljuštenog i isečenog na kockice.
Kako god odlučite, morate malo višak vode da iscedite, mada kada ga pečem to radim veoma malo, samo odbacim onu tečnost koja se poajvila u činiji kada ga oljuštim, ne cedim sam patlidžan, jer volim jako taj ukus, dok dinstan sam po sebi upije vodu, pa bi valjalo blago ga pritisnuti viljuškom recimo (veoma blago). U samom ukusu ne remeti mnogo, ali nije dovoljno čvrsta smesa na kraju, ukoliko ima mnogo tečnosti.
Dok vam se patlidžan termički obrađuje, skuvate jaja.
Oljušten, odnosno malo proceđen patlidžan stavite u neku činiju, dodate jaja isečena na četvrtine, izgnječen beli luk, naseckan peršun i sve začinite.
Potom smesu sjedinite i usitnite štapnim mikserom.
Tada dodate limunov sok i umešate majonez. Ukoliko nije dovoljno slano, dodate još malo soli i dobro ohladite.
4 коментара:
Pravim. A ona slika sa oblacima je sjajna.
Volim sve recepte za paštetu od patlidžana! :)
Da Mirjana, obično odlične stvari ispadnu sasvim slučajno. Sa paštetom ipak nije taj slučaj. :)
Mmmmmm.. iskoristimo sezonu patlidžana maksimalno! :)
Постави коментар