четвртак, 2. јануар 2014.

Novogodišnja voćna torta

Želim svima vama da čestitam božićne i novogodišnje praznike, da vas zdravlje i sreća služe, da vas voljeni paze i maze, da vas niko nikada ne nasekira, da vas berićet čeka na svakom koraku i da ste pre svega zdovoljni sobom. Živeli!








Silni se neki problemi i obaveze sručili na moja nejaka pleća :))))) i mnogo mi je krivo  što pred praznike ništa nisam uslikala, mada je tu već opisan ranije problem sa osvetljenjem, ali najviše mi je žao što moje lepe kolače sa slave Sv.Arhangela Mihaila nisam mogla da fotografišem. :( U to vreme je i neka virusčina  zavladala mojim domom, posla je bilo preko glave, mrak je rano padao, tako da sam samo jedva čekala da se taj period završi, a ovi lepi sunčani dani pred Novu 2014. došli su mi savršeno, kao melem za dušu i telo. Samo da mi je Sunca i čini mi se sve ću lakše. ♥


,


Uvek vučem ka čokoladnim tortama :))) iako volimo i ove druge, ali odlučila sam se da ovoga puta napravim voćnu, a za Božić ću jednu raskošnu čokoladnu.
Ovo je inače moja verzija Ananas torte, koju sam više puta pravila, samo što sam sada dodala i breskeve iz kompota, a možete dodati naravno i drugo voće, po želji.



Odmah da vam kažem da je torta dosta velika, jer su i korice pečene u plehu dim. 29x31 cm. Možete naravno redukovati količine, pa samim tim i u manjem plehu spremiti ili ispeći deblje korice koje ćete posle prepoloviti te dobiti 4 komada... u svakom slučaju brojne su mogućnosti  i ništa lepše od prepravljanja o krojenja po svom ukusu i meri.



Potrebni sastojci za koricu:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 12 kašika krupnije samlevenih blanširanih badema
  • 2 ravne kašike brašna
Prvo ćete blanširati bademe, oljuštiti i prosušiti, pa krupnije samleti u secku. Mašinice dosta sitno samelju, skoro u brašno, a najviše volim orašaste plodove da meljem u secku, da osetim njihovu malo krupniju strukturu pod zubima, naravno kontrolisanom dužinom rada, da ne bih dobila  već pomenuto brašno.

Cela jaja mutiti sa šećerom oko 12 minuta. Nije potrebno odvajati belanca od žumanaca, jer ćete dobiti vrlo sličan finalan proizvod na kraju, kada umućena  jaja nekoliko puta uvećaju svoju zapreminu, postanu penasta i teško i sporo padaju sa metlica od miksera. Kažem oko 12 minuta, mada  to zavisi od miksera, a mom je potrebno baš toliko  vremena da bih dobila već opisana penasto umućena jaja.

Kada se jaja dobro umutila, dodate postepeno samlevene bademe, dok varjačom ili špatulom polako sjedinjujete smesu, prevrćući je, kao i dve ravne kašike prosejanog brašna.

Peći u već zagrejanoj rerni na 190 C oko 25 minuta u plehu obloženim papirom. Pazite da vam ne zagori. Ovim koricama  je  potrebno malo više vremena pošto su cela jaja u koricama, a ne samo belanca recimo, ali to sve zavisi od vašeg šporeta.

Na isti način ćete ispeći još jednu koricu.

Potrebni sastojci za fil:

  • 1 l soka od ananasa, recimo Nextov 
  • 3 pudinga od vanile
  • 14 kašika šećera
  • 250 g putera
  • 3 kesice šlag krema (žutog vanila C šlaga)
  • 350 ml mleka
  • 4 kašike prah šećera
  • konzerva ananasa 820g
  • konzerva kompota od bresaka
 Skuvati puding sa 14 kašika šećera u soku od ananasa. Ohladiti.

Umutiti penasto puter sa šećerom u prahu, pa sjediniti  sa ohlađenim pudingom tako što se dodaje kašika po kašika dobro muteći da se dobije kompaktna krema, pa se na kraju umeša sitno iseckano i oceđeno  voće. Neophodno je voće procediti jer će se u suprotnom razrediti fil. 

Umutiti čvrst šlag sa mlekom, pa izmešati sa prethodnom smesom. Filovati korice, sa strane i odozgo. Ukrasiti po želji.


















3 коментара:

cookandplay је рекао...

Fino izgleda ova torta, sočna i kremasta, volim kolače s ananasom :)
Sve najbolje u Novoj!

mirjana је рекао...

svida mi se ,bas je socna i fina..ananas daje fin okus i refresnost !!!

with passion by kras је рекао...

Mmmm.... ananas i krema... veoma mi se sviđa tvoja torta!
Vidim, da imaš recepte, koji mi se dopadaju, veoma po mom okusu. Istraživam ....