Ne sećam se odakle je ovaj recept, čije testo nije pretrpelo izmene, ali zato je sa filom bilo eksperimentisanja. Mislim da se čak u origanlu zvao piTuljice, ali da sam ga prekrstila zbog fila koj je podsećao na picu, naravno zbog kečapa i origana, ali više nisam sigurna, davno je to bilo.
Prave se brzo, nije potrebno testo puno mesiti, bolje reći nije potrebno uopšte mesiti, fil je po izboru i volji, tako da je idealno za doručak, večeru, neki izlet, kada dolaze klinci i u sličnim prigodama.
Potrebni sastojci za testo:
- 260 ml vode
- 250 ml mleka
- 1 kocka kvasca, 40 g
- 800 g brašna
- kašičica šećera
- ravna kašika soli
- 14 kašika maslinovog (ili suncokretovog ulja, po želji)
- 1 jaje
- crni i beli susam
U mlako mleko rastvoriti kašičicu šećera i dodati izmrvljen kvasac. Ostaviti na toplom da se rastvori, odnosno naprave mehurići po površini.
U veću činiju ili dublju šerpu sipati prosejano brašno, kašiku soli, izmešati, dodati mlaku vodu, rastvoren kvasac u mleku i ulje. Sve dobro mutiti mikserom, dok se ne napravi kompaktna i glatka smesa. Testo je dosta žitko, meko i lepljivo, tako da ne može rukama da se mesi, ali nije ni potrebno dodavati više brašna, ovakvo je baš kako bi trebalo biti.
Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da udvostruči svoju masu.
Kada je testo dovoljno naraslo, ništa više ne mesite i ne mešate, već kidate komade testa nauljenim rukama, rastanjite ga na dlanu, stavite po kašičicu prethodno pripremljenog fila, zatvorite, odnosno spojite testo sa svih strana, pa stavite na pleh koji je obložen papirom za pečenje, sa sastavom na dole. Kada se pleh napuni (između njih mora biti razmak, naravno) ostaviti ih da još malo narastu, premazati ih umućenim jajetom, posuti susamom i peći na 220 C oko 25 min.
Ovde je dodat komadić mocarele |
Filova je bilo dosta u prošlosti i eksperimentima sa istim. Najbolje se pokazali fil sa šunkom i sirom, kao i fil od mlevenog mesa, odnosno oni su uvek opšte prihvaćeni.
Fil sa šunkom i sirom:
- 200 g praške šunke iseći na kockice
- 200 g omiljenog sira, izgnječiti
- malo kečapa da sve poveže
- malo origana
Sve sjediniti, ali paziti da ne preterate sa kečapom, jer će u tom slučaju fil iscureti.
Fil sa mlevenim mesom:
- 400 g mlevenog mesa
- glavica luka sitno iseckana
- malo kečapa
- začini
Izdinstati luk, meso i začine, dodati malo kečapa i kada se prohladi filovati.
A možete ih puniti samo sirom, nekim topljivim, recimo.
A možete ih puniti samo sirom, nekim topljivim, recimo.
Vruće vaditi i staviti u neku veću šerpu recimo i poklopiti da se opuste i malo prohlade.
Нема коментара:
Постави коментар