недеља, 30. новембар 2014.

Reci čiiiiiizzzzzz - nepečeni sa malinama



Napravljen je još krajem juna, a kako ima smrzntih malina tokom cele godine, ooo radosti  može da se napravi bilo kada. ☺




Potrebni sastojci....


... za koricu:
  • 200 g samlevene Plazme
  • 100 g amaretto keksa
  • 180 g putera

... za beli fil:
  • 250 g maskarponea
  • 250 g Ella sira 
  • vanila
  • 500 ml slatke pavlake
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 želatin
  • malo vode za rastvaranje želatina
  • 100 g sirovih malina

....za  crveni fil:
  • 450 g malina
  • 100 ml vode
  • 1 crveni želatin
  • malo vode za rastvaranje želatina
  • šećera po ukusu



Amaretto keks nije obavezan (kupila sam ga u Metrou, mada na internetu postoje i recepti da se napravi). U svakom slučaju neobičan spoj ova dva keksa. Ne preporučujem ga u većoj količini, jer je dosta jak i aromatičan, a ova je sasvim odgovarajuća i neobična.
Naravno keks možete da kombinujete po želji.

Samleti oba keksa  u multipraktiku ili secku,  umešati sve i spojiti u jedinstvenu smesu sa puterom sa sobne temperature.

U podmazanom kalupu sa skidajućim obručem prečnika 27 cm (+/-) rukom utabati podlogu, lepo poravnati i staviti u frižider na hlađenje, dok spremate beli fil.

Umutiti dobro ohlađenu slatku pavlaku.
Umutiti oba sira (mešam ova dva, maskarpone sa Ellom koja ima 0% m.m. jer mi je u suprotnom prejak fil, a vi možete da stavite i 500 g maskarponea, neće ništa faliti), dodati srž vanile, šećer u prahu, kao i razmućen i rastvoren želatin. 
Varjačom spojite obe smese i dodate malo sirovih malina, oko 100 g... njih nikada dosta.




Premažete beli fil preko korice u kalupu, pa vratite u frižider.
Crveni fil napravite tako što maline sa vodom stavite da se kratko prokuvaju oko 7-10 min, na tihoj vatri, dodate rastvoren želatin, kada sklonite maline sa vatre, lepo promešate i malo ostavite da se prohladi, jer nije dobro da tako vruć ide direktno na beli fil, ali ne hladite previše opet  sa druge strane da se ne stegne mnogo. 
Uvek ostavim malo fila sa strane da svako parče prelijem dodatno, jer kao što rekoh malina nikada dosta. ♥ 
Ohladite nekoliko sati pre služenja, a najbolje preko noći.










2 коментара:

Анониман је рекао...

Vrh vrhova :-)

Olja је рекао...

Hvala! ☺