Ovo predjelo se vrlo brzo pravi, a pošto je veoma ukusno uvek prvo nestane sa stola.
U sastojcima, u zagradama, stoje vam količine koje odgovaraju original receptu (ne znam dimenzije kalupa koji bi odgovarao tim količinama), a prvo su količine za kalup dimemzija 25x9x6 (visina) cm, koji ja uvek koristim za ovu paštetu.
U sastojcima, u zagradama, stoje vam količine koje odgovaraju original receptu (ne znam dimenzije kalupa koji bi odgovarao tim količinama), a prvo su količine za kalup dimemzija 25x9x6 (visina) cm, koji ja uvek koristim za ovu paštetu.
Potrebni sastojci:
- 600 g sremskog sira (1 kg)
- 150 g putera (250 g)
- 50 g susama (100 g)
- 50 g seckanih oraha (100 g)
- malo aleve paprike
- 70 g suvog mesa, goveđeg ili svinjskog (150 g)
Za premazivanje i dekoraciju:
- 6 kašika krem sira
- 3 kašike pavlake 20% mm
- malo seckanog vlašca ili peršuna
Penasto umutite puter, dodate sir i sve zajedno mutite još malo dok se ne dobije ujednačena smesa, kremaste strukture.
Umućen sir sa puterom podelite na tri dela, pa u:
I deo dodate prepečen susam (u suvom tiganju, vrlo malo i pažljivo da ne zagori), kao i iseckane orahe;
II deo kašičicu ili dve (ili po izboru) aleve paprike i u
III deo dodate sitno iseckano suvo meso (obično goveđe koristim)
Kalup obložite folijom, pa stavite prvo III, pažljivo ga poravnajte, pa I deo i na kraju II deo ili već redosled po vašem izboru. Ukoliko su se sir i puter mnogo razmekšali, biće možda teško da stavljate jedan za drugim delove, onda stavite jedan, pa malo ohladite, da se stegne, onda će ići drugi lakše, a tako i sa poslednjim delom.
Preklopite višak folije preko kalupa i paštete i stavite u frižideru, najbolje da prenoći i da se lepo stegne, a onda sutradan prevrnete na tacnu za služenje, skinete pažljivo foliju i premažete umućenom smesom od krem sira i pavlake...a odozgo pospite seckani vlašac ili peršun.
Kalup obložite folijom, pa stavite prvo III, pažljivo ga poravnajte, pa I deo i na kraju II deo ili već redosled po vašem izboru. Ukoliko su se sir i puter mnogo razmekšali, biće možda teško da stavljate jedan za drugim delove, onda stavite jedan, pa malo ohladite, da se stegne, onda će ići drugi lakše, a tako i sa poslednjim delom.
Preklopite višak folije preko kalupa i paštete i stavite u frižideru, najbolje da prenoći i da se lepo stegne, a onda sutradan prevrnete na tacnu za služenje, skinete pažljivo foliju i premažete umućenom smesom od krem sira i pavlake...a odozgo pospite seckani vlašac ili peršun.
2 коментара:
Recept je viđe nego fantastičan! Pravim sir i ovo isprobavam prvom prilikom!
Hvala Dzoli, javi utiske. ☺
Постави коментар