недеља, 31. мај 2015.

Pašteta od sira

Ovo predjelo se vrlo brzo pravi, a pošto je veoma ukusno uvek prvo nestane sa stola.












U sastojcima, u zagradama, stoje vam  količine koje odgovaraju original receptu (ne znam dimenzije kalupa koji bi odgovarao tim količinama), a prvo su količine za kalup dimemzija 25x9x6 (visina) cm, koji ja uvek koristim za ovu paštetu.








Potrebni sastojci:


  • 600 g sremskog sira (1 kg)
  • 150 g putera  (250 g)
  • 50 g susama (100 g)
  • 50 g seckanih oraha (100 g) 
  • malo aleve paprike
  • 70 g suvog mesa, goveđeg ili svinjskog (150 g)

Za premazivanje i dekoraciju:

  • 6 kašika krem sira 
  • 3 kašike pavlake 20% mm
  • malo seckanog vlašca ili peršuna

Penasto umutite puter, dodate sir i sve zajedno  mutite još malo dok se ne dobije ujednačena smesa, kremaste  strukture.

Umućen sir sa puterom podelite na tri dela, pa u:

I deo dodate prepečen susam (u suvom tiganju, vrlo malo i pažljivo da ne zagori), kao i iseckane orahe;

II deo kašičicu ili dve (ili po izboru)  aleve paprike i u

III deo dodate sitno iseckano suvo meso (obično goveđe koristim)







Kalup obložite folijom, pa stavite prvo III, pažljivo ga poravnajte, pa I deo i na kraju II deo ili već redosled po vašem izboru. Ukoliko su se sir i puter mnogo razmekšali, biće možda teško da stavljate jedan za drugim delove, onda stavite jedan, pa malo ohladite, da se stegne, onda će ići drugi lakše, a tako i sa poslednjim delom.
Preklopite višak folije preko kalupa i paštete i stavite u frižideru, najbolje da prenoći i da se lepo stegne, a onda sutradan prevrnete na tacnu za služenje, skinete pažljivo foliju i premažete umućenom smesom od krem sira i pavlake...a odozgo pospite seckani vlašac ili peršun.











2 коментара:

Анониман је рекао...

Recept je viđe nego fantastičan! Pravim sir i ovo isprobavam prvom prilikom!

Olja је рекао...

Hvala Dzoli, javi utiske. ☺