понедељак, 10. август 2015.

Hrskav, pečen i aromatičan krompir na još dva načina (2/2)





Hrskav pečen krompir na dva načina (1/2)  naišao je na dobru reakciju, a to samo pokazuje koliko na ovim prostorima volimo i konzumiramo krompir, tako da vam sada predstavljam još dva, podjednako ukusna načina za ovo omiljeno povrće.



Pikantni krompirići - III način





Potrebno je (količine su proizvoljne):

  • veći kromiri
  • maslinovo ulje
  • majkina dušica
  • aleva parika ljuta
  • so, biber
  • ili još neki suvi začin po ukusu

Krompir isečete na veće i deblje štapiće (veća verzija pomfrita), pošto se peku u rerni, potrebno je da štapići budu malo deblji. Stavite ih u činiju, kao i sve ostalo preko njih: malo maslinovog ulja (3-4 kašike je sasvim dovoljno), pospete sve ostale začine, posolite, pobiberite i onda rukama sve lepo izmešate, da svaki šptapić dobije svoju količinu masnoće i začina.



Poređate ih u plehu od rerne, koji je obložen papirom za pečenje, u jednom redu, nikako ne jedne preko drugih, a onaj ostatak tečnosti iz činije kašikom prelijete preko krompirića. Bitno je da ne dodajete više ulja da bi bili hrskaviji.




Pečete ih dok fino ne porumene.









Kuvan, pa pečen, aromatičan krompir - IV način




Ovi su mi posebno ukusni. Potrebno je malo više možda vremena, ali na kraju se i te kako isplati.

Potrebno je (količine su proizvoljne):

  • mlad ili star manji krompir približno iste veličine
  • maslinovo ulje
  • sveži začini: ruzmarin, majkina dušica, žalfija
  • beli luk, 2-3 čena
  • limun (narendana korica neprskanog limuna, ukoliko ga imate)
Krompir kuvajte 15ak minuta. Procedite i protresite cediljku par puta  da što više tečnosti ispari iz njih.




Dok se on tako malo suši, u većoj posudi, tiganju ili možda plehu koji će kasnije ići odmah u rernu, na malo masinovog ulja propržite  beli luk zajedno sa ljuspom koji ste pre toga malo izgnječili i naseckane začine. Naravno nećete koristiti sve začine, već kombinujte ili koristite one koje najvišeš volite, bitno je da su sveži, narendajte malo samo koricu neprskanog limuna i čim zamiriše, ubacite krompire i pažljivo ih promešajte da svaki od njih ne dobije svoju dozu masnoće i začina. Posolite ih i pobiberite.




Ubacite u pleh koji ide u zagrejanu rernu na 220C, a pre nego što ih stavite da se peku, malo ih odozgo pritisnite viljuškom ili onom gnječilicom za krompir, slobodno nek puknu.
Apsolutno fantastični!




Нема коментара: