петак, 20. мај 2016.

Esterhazy torta sa lešnicima by Jelena FoodForThought

Mogu samo jednom rečju da je opišem: fantastična je! Dobro, dve reči. Jedan opis. ☺



Hvala Jeleni foodforthought, odavno je merkam i gledam baš kod nje i baš njen recept i čekam neku posebnu priliku, a od porodičnog okupljanja za Uskrs mislim da nema bolje, a ni lepše.
Probala sam je više puta, ali ovakvu nikada. I sve je uspelo iz prve, a ako ćemo iskreno, postupak izrade nije uopšte komplikovan, više vremena je potrebno za samu pripremu sastojaka, pečenje lešnika, za njegovo odvajanje i mlevenje za ukrašavanje oko torte, pa za kore, fil, za odvajanje belanaca od žumanaca, ostala merenja i na kraju glazura i šara, koju sam radila prvi put.




Ako se prisetim jednog malog gafa ☻ a taj je da sam imala skroz neobičnu kesu sa po dva ćoška na oba kraja i koje sam naravno primetila tek kada je trebalo da isečem vrh i istisnem rastopljenu čokoladu,  pa još da sam sasvim slučajno isekla oba vrha, te je ona zamalo krenula da ističe kroz dve rupice direktno na belu glazuru (!)... pa da sam morala da držim jednom rukom tu rupicu viška, dok sam onom drugom istiskivala rastopljenu čokladu.... ona je ispala fantastična za prvu moju mrežu na glazuri... naravno malo ovo pred kraj zahvaljujući pre svega spretnosti i iskustvu u pravljenju torti, odnosno odsustvo panike, ali zapravo najviše zahvaljujući Jeleni koja je ne samo podelila sa nama ovaj njen divni recept za specijalne prilike, već je sve kao i uvek do detalja objasnila.




Naravno postoji izmena (sada malo crvenim), ali ovoga puta ne zbog one moje ponekad neverovatne i često čak i meni neshvatljive potrebe da promenim svaki recept, već zbog količine. Velika familija, mnogo gostiju i parčića zahtevala je veću tortu od Jelenine prečnika 22 cm. Kako je prečnik mog kalupa 28 cm sve je išlo količinski i  proporcionalno na više. I ispala je sjajna.


 

Ovde ću vam samo ispisati te količine, a postupak možete videti kod Jelene.  Držala sam se apsolutno svakog saveta. ☺ 

Potrebna količina sastojaka za kalup prečnika 28 cm:

KORE:
16 belanaca
330 g šećera
330 g melvenih, pečenih lešnika
100 g brašna 
malo putera za premazivanje papira za pečenje, oko 20g

FIL:

16 žumanaca
330 g šećera
400g putera
200g mlevenih, pečenih lešnika

PREMAZ:
oko 4 kašike džema od kajsija
1 kašičica vode, ako je džem gust


BELA GLAZURA:
300 g prah šećera
4 kašičice limunovog soka
2 kašike ulja
1 belance sobne temperature

DEKORACIJA:
50g istopljene čokolade za kuvanje
kašičica ulja
100g krupnije mlevenih pečenih lešnika




Jedinu zamerku koju mogu sebi da dam je ta što sam mogla da izvučem fino 6 korica umesto 5, tako da je jedna ipala trunčicu deblja, ali to se naravno ne vidi, fino su upile fil, kao što možete i na slikam da primetite.

Nažalost slike nisu ispale kako sam želela, jer je nisam slikala kod kuće i svetlost mi nije išla na ruku. No, nadam se da sam uspela da vam bar malo prenesem ovu divnu lešnik čaroliju.


 







  


6 коментара:

Анониман је рекао...

Prvo da kažem da je zaista šteta što se Jelena ne druži dugo sa nama na blogu. Jako sam je volela i kao osobu i kao kuvaricu. Nadam se da je dobro.
Divno si napravila ovu tortu, a i dekoracija ti je baš uspela bez obzira na početne kesne perietije :)

Olja је рекао...

Da, nema je dugo i mnogo mi je žao zbog toga, delim tvoje mišljenje da je sjajna u svakom pogledu. Čini mi se da sam u ovom nekom njenom, da nazovem odmoru od blogovanja, videla da je komentarisala-odgovorila na jednom od njenih recepata. Verujem da će nam se vratiti.

Hvala Dubravka, s obzirom na zaista neverovatan gaf koji mi se desio, ispala je odlično, ali ipak mi je uvek malo važniji ukus, on je fantastičan.

Mirjana је рекао...

Odlicna je, vidi se i na slikama...mmmm!

Olja је рекао...

Hvala Mirjana!

Unknown је рекао...

Hvala na predivnom receptu.Poudrav
Kuhinja Valentina Mašković

Olja је рекао...

Izvinjavam se sto Vam tek sada odgovaram, imala sam nekih problema sa blogom, a u svakom slucaju hvala puno! :)