четвртак, 21. децембар 2017.

Medenjaci

Oj, zimske hladne radosti (ko ih voli) i divni mirisi kuhinje (nema ko ih ne voli)!

Davno, pre nekoliko, nekoliko godina, pronašla sam pvaj recept u nekom od onih "specijalnih izdanja" sa kolačima, tortama i čudima koji prepisuju sa svih strana, tada verovatno ne toliko sa interneta, koliko danas... isprobala ga i eto, pored svega ovaj recept je dobio kultni status u porodici... Ovo je ona vrsta slatkiša kada prođeš pored njih, pa svaki put uzmeš još samo jedan (ili dva :)), jer ne možeš da prestaneš da ih jedeš... dok ih neko ne sakrije -.-
Ne previše slatki, aromatični, uz čaj, kafu ili mleko... ili na prazno ☺
Taman.





Prave se jednostavno, osim što je potrebno neko vreme da odstoje u frižideru, mada po receptu je pisalo da su potrebna dva dana, mislim da toliko ipak nije neophodno.




Sastojci:
  • 400 g brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 40 g braon šećera ( u original receptu stoji samo 140 g šećera u prahu)
  • 2 pune kašike meda
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 puna kašičica samlevenih začina (po mom izboru to su uvek: karanfilić, anis, cimet, pimet i đumbir)
  • 2 jaja
  • 60 g putera
  • za braon, čoko medenjake: 2 ravne kašike kakaoa (moj dodatak)
Začine za medenjake uvek imam, a sameljem ih pre prve ture, recimo da ostanu još za dve sledeće, jer često ih pravim, a to je po jedna vršna  kašičica karanfilića i anisa, sa 5-6 zrna pimeta. Cimet koristim cejlonski, on je već samleven, pa ga dodam samo na kraju kada sameljem ove prethodno i to 2 kašičice, kao i mleveni đumbir-prah koji dodam u količini od jedne kašičice, da bi se sve izmešalo lepo u mlinu. Preručim u teglicu i dobro je zatvorim, a nikada ne meljem veću količinu zbog toga što izvetri njihov očaravajuči ukus i miris.



Med se koristi u količini od 2 kašike, a to u mom slučaju i posle ko zna koliko tura napravljenih medenjaka, znači možda i 3 kašike, jer kada zagnjurite kašiku u teglu meda, znate i sami koliko se on nahvata, a meni je uvek žao da ga vratim nazad ☺ Svakako nemojte preterivati sa medom, jer će onda testo biti mnogo lepljivo, pa ćete morati da dodajete još brašna, a ako je malo potrebno dodati, možete slobodno.




Med, puter i braon šećer otopite na niskoj temperaturi, mešajući stalno dok se šećer ne rastvori. Kada se prohladi, dodate jaja i sve dobro izmešate žicom.

U drugoj posudi, nekoj činiji,  prosejte brašno, sodu bikarbonu, šećer u prahu  i eventualno kakao, ako ga stavljate. Dodate začine i promešate suve sastojke, pa zatiim dodate vlažne i zamestite glatko testo, rastanjite u manji disk, uvijete ga u foliju i ostavite uveče da prenoći u frižideru, pa sutradan vadite medenjake.

Testo rastanjite da ne bude predebelo, pošto medenjaci narastu i onda mogu da izgube svoju formu, vadite razne oblike kalupima, složite ih na plehu obloženim papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni oko 180-190C 10 minuta.





Oni su malo mekani dok su vrući, ali čim se ohlade stegnu se dovoljno, opet ne previše. Pazite da ih ne prepečete, jer će biti tvrdi, 10 minuta je pravo vreme.

Napravite odmah 2 ture, a u jednu dodate zajedno sa brašnom i kakao, ako želite.

Što se tiče brašna, volim da ekperimentišem, tako da mi je omiljena kombinacija sada 2/3 belog mekog braša i 1/3 speltinog brašna.

Ovi sa slike su napravljeni samo od belog mekog brašna, a kombinacija imate mnogo.

A ovo ispod je fotografija sa Coolinarike kada sam ih postavila pre skoro 6 godina





2 коментара:

katin špajz је рекао...

Jako mi se sviđa i recept i post.

Olja је рекао...

Hvala Kato ♥