понедељак, 16. јул 2018.

Ruska torta ili omaž jednoj rođendanskoj

Ukusi i mirisi detinjstva, nešto što nas prati celog života, nešto što budi najdivnije uspomene i sećanja, često stvara osećaj čežnje, a  takva je i ova rođendanska koju je mama često pravila baš za moj, ne znam zašto, ne zna ni ona, ali ako vam kažem da je fenomenalna, možda je to ipak sasvim dovoljan razlog.








Korice su inače iste kao i za božanstvenu Reform tortu, a krem čuveni Šaponeze, sa suvim grožđem potopljenim u rumu.





Potrebni sastojci za 3 korice:
  • 12 belanaca
  • 360 g šećera
  • 360 g mlevenih oraha

Potrebni sastojci za krem:
  • 12 žumanaca
  • 2 cela jaja
  • 270g šećera
  • 375g putera
  • 150g suvog grožđa
  • ekstrakt ruma
Prva radnja koja je potrebna da se uradi, mnogo pre pečenja i mućenja je da suvo grožđe (trudite se da kupite što čistije, bez onih peteljkica, jer ih morate skidati u suprotnom) potopite u rumu. Sad ta količina ruma je individualna, ali zavisi i od vrste ruma, da li je u pitanju alkoholno piće ili ekstrakt, u svakom slučaju ovo drugo je jačeg ukusa, a prvo ima dosta alkohola, pa pažljivo ako tortu pravite za decu. U svakom slučaju potrebno je nekoliko sati ranije izmešati suvo grožđe i rum ( u original receptu stoji 24h pre, ali defenitivno nije potrebno toliko), ali nikako da ga potpopite ili da pliva u njemu, no morate da odrediti sami količinu, dodajte postepeno i povremeno obavezno pomešati, jer na taj način znca dovoljno  upiju rum, tako da ih nije potrebno kasnije cediti zbog eventualnog viška tečnosti, što nikako neće prijati kremu, ako ga ima. A na ovaj način i sama zrnca fino nabubre.






Zatim se peku 3 korice u oruglom kalupu prečnika 30 cm, koji se obloži papirom za pečenje.
Za svaku koricu umutiti u čvrst šam po 4 belanaca i 120g šećera, pa dodati i umešati varjačom 120g samlevenih oraha.
Orahe uvek meljem u secku, jer nikada ne sameljem sasvim do kraja kao u mašinici za orahe, već ostavim vrlo malo onu zrnastu strukturu, da se orasi u svakom zalogaju osećaju.




Korice peći na 190C oko 20 minuta, uvek napomenem, najbolje poznajete svoju rernu, zato nemojte ove vrednosti shvatiti doslovno. Kada se korice ispeku, ostavite ih sa strane da se ohlade, a papri za pečenje sa njih skinite tek kada ih filujete. 

Na pari skuvate žumnaca i dva cela jaja sa šećerom, muteći mikserom dok se ne rastopi šećer do kraja, a onda žicom sve vreme mutite, pažljivo na srednje  jakoj vatri da se ne bi žumnaca pretvorila u kajganu. Kada se krem zgusne, a to je posle nekih 15ak minuta, dodate 125 g putera i kada se rastopi, promešate još malo na vatri, a onda ohladite krem do kraja, povermeno ga mešajući.

Sledeći korak je da se hladan krem postepeno umeša u 250g prethodno penasto umućenog putera. Dodati suvo grožđe, pažljivo bez onog ruma iz posude, poželjno je ona donja zrnca, koja su ostala potopljena u rumu, da ih blago iscedite, umešate sve pažljivo varjačom i ostavite na 30ak min i manje da se ohladi malo i stegne.

Zatim filovati korice, kao i sa strane, a onda čačkalicom vaditi pažljivo  zrnca, da malo provire iz krema.













Srećan mi rođendan!

12 коментара:

katin špajz је рекао...

Nisam nikada jela ovu tortu, a obožavam suvo grožđe u kolačima. Hvala puno za ovaj recept!

Olja је рекао...

Nema na čemu ☺

Unknown је рекао...

Imam recept 37god.,super je, pa često pravim tortu. Ukućani je obožavaju.

Olja је рекао...

Zanimljivo da nikada nisam naišla da je neko pravi ili da čak zna za nju. Ma fantastična je ❤

Unknown је рекао...

Recept torte imam 39godina.Dok su deca slavila rođendan 1 torta je bila baš po ovom receptu, a druga neki drugi recept.Upitanju je 1 rođendan, a dvoje dece.

Olja је рекао...

Divno ❤
Nikada je nigde nisam jela kod drugih, niti sam čula da za nju neko zna, obicno bi to bile sasvim neke drugačije torte.
Hvala Vam.

Анониман је рекао...

Torta mog detinjstva i mladosti.
Divna je!
Jedina razlika što se u fil dodaju i seckani orasi i žele bombone.
Hvala što ste me podsetili,možda je uskoro napravim!

Анониман је рекао...

Draga Olja, davno sam jela ovu divnu tortu. Podsjetila me na djetinjstvo. Moja mama bi je obvezno pravila mom braci za rođendan, 4.lipnja. Divna uspomena, a Vaša torta je osvježila predivne uspomene. Hvala Vam na ovom dinom postu!
Vanja

Olja је рекао...

Hvala i Vama draga Vanja! ❤

Olja је рекао...

Hmmm mislim da je to ipak druga torta koja se zove Ruska salata.

Unknown је рекао...

Izgleda odlicno.

Olja је рекао...

Hvala, divna je :)