среда, 19. децембар 2018.

Posni sitni kolači 2
















Zvezdice sa pistaćima i mačom


  • 250g brašna
  • 60g mlevenih pistaća
  • 1 ravna kašičica mača praha
  • 100g šećera u prahu
  • 120g margarina
  • 1 zrela banana
  • 1/2 praška za pecivo
  • prstohvat soli
Prvo spojite sve suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, mača prah, šećer u prahu, samlevene pistaće i so.

Izgnječite bananu i umutite sa margarinom sa sobne temeprature, pa umešati postepeno suve sastojke. Od veličine banane zavisi količina brašna, ali to morate sami da procenite, u svakom slučaju nikako ne sme biti tvrdo testo. Manje je uvek bolje.

Kada sve lepo sjedinite, uvijete testo u foiju i ostavite na hladnom oko 30 minuta.
Posle toga razvući ga, vaditi željenim kalupom keksiće, pa ih peći na plehu, odnosno papiru za pečenje na 180C oko 15-20 minuta.

Možete dodati i više mača praha, pogotovu ako želite intezivniju zelenu boju keksića, ali da imate na umu da je mača zeleni čaj dosta intezivnog ukusa i ne vole ga svi.




Grilijaž bombice


  • 250g lešnika
  • 250 g šećera
  • 200 g margarina
  • 400 g crne čokolade
Prepeći u rerni lešnike 15ak minuta, pa im skinuti opnu.

Šećer staviti u šerpu sa debljim dnom i otopiti ga na srednjoj nekoj temperaturi, odnosno napraviti karamel, ali veoma pažljivo pre svega da šećer ne izgori i potamni mnogo, jer će u tom slučaju biti gorak i neće moći da se iskoristi.
Odmah dodati prepečene i oljuštene lešnike, da se oblože karemelom i izliti u što tanjem, sloju na papiru za pečenje da se ohladi do kraja. Kada se ohladi samleti ga u secku ili multipraktiku. 
Samlevenoj masi dodati umućen margarin, ostaviti da se ohladi i stegne u frižideru, pa praviti kuglice željene veličine.

Obložiti svaku kuglicu rastopljenom čokoladom. 



Jafa oblande



  • veliko pakovanje oblandi
  • 2 dl soka od pomorandže (negazirani)
  • 1 smrznuta pomorandža
  • 3 kašike džema od pomorandže
  • 250g margarina
  • 300g šećera
  • 250g samlevenih oraha
  • 400g posnog Plazma mlevenog keksa ili bilo kog drugog posnog keksa
  • 100g crne čokolade

Dan ranije stavite u zamrizivač dobro opranu organsku pomorandžu. Ukoliko namate organsku, koricu nemojte koristuti za ovaj kolac.

U šerpu stavite sok od pomorandže, šećer, margarin i čokoladu da se sve otopi. Čim se istopi, sklonite da šporeta i u vruće dodajte orahe i keks, izmešajte dobro, pa dodajte narendanu pomorandžu sa koricom, bez belog dela koji je gorak, kao i meso pomorandže, a onda umešajte i 2 kašike džema od pomorandže. Ukoliko ga nemate, možete i džem od kajsija, samo je važno da nije redak.
Sve lepo sjedinite. 
Ukolimo vam se učini da je fil redak, slobodno dodajte malo oraha ili kesa ili oba pomalo.

Oblande nemojte filovati vrućim filom, jer će vam biti žilave, već mlakim, a onda  odozgo stavite nešto teško da se korice lepo zalepe i sjedine sa filom i tako prenoće u frižideru. 
Šeći na štanglice. 

A ovde vam je original recept.

.


Crna bajadera



Ovo je klasičan recept za bajaderu, osim što ga ovog puta nisam delila na dva dela, tamniji i svetliji, već sam u celu smesu stavila čokoladu, pa otud naslov - crna.


  • 400 g šećera
  • 250g margarina
  • 200 g melvenih oraha
  • 100 g samlevene posne Plazme ili nekog drugog posnog keksa
  • 120 g crne čokolade
  • za glazuru: 200 g crne čokolade i
  • 2 kašike ulja
Ušpinovati šećer sa malo vode (sipati vodu tek da ga prekrije), ali ne pregusto, dodati margarin isečen ne kockice i kada se rastopi dodati samlevene orahe i keks, sve dobro umešati, pa staviti i usitnjenu čokladu i mešati dok se ne ona otopi. To možete i van šporeta, pošto je smesa dovoljno vruća da će se sva čokolada sjedini.
Nauljiti kalup dim. 20x30cm i ostaviti da se ohladi, a kada se totalno ohladi preliti sa 200g rastopljene čokolade u kojoj su umešane 2 kašike ulja.



Rozen makovnjača 2



Imate  ovde  još jednu varijantu Rozen makovnjače 1, koja može biti i posna i mrsna, na kraju baš kao i ova.
  • kore za rozen
  • 500g šećera
  • 300g mlevenog maka
  • 100g mlevenih oraha
  • 100g samlevene posne Plazme ili nekog drugog posnog keksa
  • 250g margarina
  • za glazuru: 200g prosejanog šećera u prahu
  • kašičica soka od limuna
  • malo vrele vode
  • nekoliko kapi crve boje za kolače
  • par kapi ulja
Ušpinovati šećer sa malo vode (voda tek da ga prekrije), ali ne pregusto kao za slatko, pa dodati margarin isečen na kockice. Čim se istopi umešati samleven mak, orahe i keks. 
Toplo filivati rozen korice u tankom sloju, poslednju premazati glazurom. Pre nego što se premaže glazurom, ostaviti u frižideru najbolje preko noći da se stegne i ohladi, obavezno pokriven folijom da se ne osuše krajevi korica, a odozgo staviti neki teži sud da se lepo zalepe korice za fil. Sutradan premazati glazuru.

Prosejati šećer u prahu, dodati malo po malo vrele vode, limunovog soka i par kapi boje (pažljivo da vam ne oboji glazuru prejako, ako ne volite). Mutite neprekidno do zeljene gustine,  ali nikako ne sme biti retka, zato veoma pažljjvo dodajte vodu, kao i par kapi ulja zbog sjaja, pa špatulom razmažete do ivice korica. Izgleda mozda komplikovano, ali verujte da nije nimalo :) 


Kuglice sa rumom i urmama 


  • 500g urmi
  • 250g mlevenih oraha ili badema
  • 100g crne čokolade
  • ekstrakt ruma po ukusu
  • posni keks za valjanje kuglica
Urme već godinama kupujem u onim kartonskim kutijama od 0,5kg, koje su mnogo sočnije i slađe od onih u stiroporu.

Potrebno je da se urme prvo očiste od svojih koštica, pa da se natope u toploj vodi (nikako ne vreloj) par minuta i da se opna koja se pri natapanju odvaja, ukloni.
Zatim se samelje u secku sa orasima ili bademima, doda se rastpoljena i malo prohladjena čoklada  kao i rum, pa prave kuglice, koje sa još samo uvaljaju u mleveni keks, a mogu i u samlevene orahe ili bademe.

Fantastične su! Tako ukusne i mnogo zdravije, s obzirom na to da se ne dodaje ni šećer, niti ikakava masnoća.

 ♥



Kiflice sa pivom

  • 700g mekog brašna
  • 250ml piva
  • 200ml ulja
  • 6 kašika šećera u prahu
  • prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • džem za punjenje kiflica
  • šećer u prahu za posipanje
Od svih sastojaka zamesite meko testo i podelite ga na podjednake delove, oko 10 njih za male kiflice, a ako želite veće, onda testo delite na manje komada, 5-6.
Svaki komad razvući u sto tanji krug, podeliti ga na 1/8 i u svaku osminu staviti malo džema po izboru (ja sam ih punila sa domaćim džemom od jagoda), uviti svaki trougao u kiflicu, posložiti ih na plehu koji je  obložen  papirom za pečenje i peći ih u već zagrejanoj rerni na 200C oko 20ak minuta, samo paziti da ostanu bele. Ukoliko vam je rerna jača, smanjite T.
Vruće kiflice uvaljati u prah šećer.






Нема коментара: