петак, 21. август 2020.

Džambalaja (Jambalaya) sa piletinom i čorizom u cajun mešavini začina

Džambalaja (Jambalaya) je jednostavno jelo Kariba, sa mnogo kombinacija i ukusa, nešto između španske paelje i našeg đuveča, ali uz karakterističnu kombinaciju začina. Preukusno jelo, čak ga i deca vole, koje ne zahteva previše vremena.





Potrebno je:
  • 2 pileća file, cela (znači 4 polovine)
  • 1 glavica crnog/crvenog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 crvena paprika
  • 100 g čorizo kobasice
  • 350g čeri paradajza
  • kašika- dve paradajz pirea
  • 250g pirinča dugog zrna
  • 500ml pileće supe ili bujona
  • 2 kašike cajun mešavine začina

Džambalaja se brzo skuva, međutim potrebno je malo vremena dok se sve isecka i pripremi.

Prvo se napravi cajun mix začina. Postoje gotove mešavine u ptodavicama začina, ali variraju sastojci, ovo je najpribližnije originalu, a lako je napraviti, pogotovu što su to sve začini koje koristimo često danas u kuhinji.





Cajun mix:
  • 3 kašičice dimljene paprike
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica praha belog luka
  • 1 kašičica praha crnog luka
  • 1 kašičica mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica melevenog belog bibera
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica majkine dušice
  • 1 kašičica kajen paprike (ili čili u nedostatku prve)

Sve dobro izmešati.

Piletinu iseći na sitne komadiće, posuti sa dve kašičice začina, izmešati dobro i ostaviti sa strane da odstoji dok se pripreme ostale namirnice.

Zatim odmeriti 250g pirinča dugog zrna, oprati ga i potopiti u vodi da takođe odstoji dok se secka povrće.

Iseći sitno crveni luk, zatim na kockice crvenu papriku, izgnječiti čenove belog, iseći čorizo kobasicu, čeri pararajz na polovine ili četvrtine ukoliko su veći. 



Na malo maslinovog ulja propržiti piletinu, izvaditi je, pa zatim dodati eventualno još jednu kašiku ulja i propržiti i kratko prodinstati crveni luk, dodati beli, nasckanu papriku, čorizo i umešati 2 kašičice cajun mix začina. 
Kratko sve upržiti stalno mešajući, pa dodati čeri paradajz, i krčkati 5 min dok ne omekša, vratiti piletinu, proceđen pirinač, umešati jednu do dve kašike paradajz pirea i naliti 500 ml supe, bujona ili u  krajnjoj nuždi, u nedostaku oba, rastvorenu pileću kocku u 0.5l vruće vode (kratko da se prokuva).

Poklopiti sud  i kuvati na srednjoj temperaruri oko 30ak minuta, možda i manje, paziti da ne zagori, piriinač se brzo hvata za dno šerpe u nedostatku tečnosti.

Umesto čerija i paradajz pirea možete koristiti paradajz pelat iz konzerve 400g, koga je potrebno iseći na kockice i uliti i sok iz konzerve, naravno.
Onda je boja pirinča malo tamnija.

Додај наслов







Нема коментара: