субота, 8. август 2020.

Hleb iz šerpe

Jednostavan recept, bez previše dodataka ili mešenja, znam da to uglavnom odbija u radu sa testom, svež i ukusan i sledećih dana, ukoliko vam potraje.



  • 500g brašna TIP 500 + za radnu površinu i malo ekstra ako je potrebno da ne bude testo previše lepljivo
  • 7g soli
  • 5g suvog kvasca
  • 350g tople vode
  • 3 kašike maslinovog ulja

Sve zamesiti u glatko i srednje tvrdo testo, neko kaže da je za to potrebno 8-10 min, ali to je relativno, zavisi od sastojaka i pre svega vrste, pa i kvaliteta brašna. Najvažnije je da se formira lepa glatka kugla, nelepljiva previše (mora biti malo lepljiva, jer što se više brašna dodaje, to će testo i hleb biti tvrđi), koju premažemo sa kašikom ulja odozgo i ostavimo 45 minuta pokriveno da naraste.


Kada naraste, samo  ga prevrnemo na radnu površinu i nekoliko puta preklopimo drzeci sa dve ruke jedan kraj testa, da se malo razvuče, pa preklopimo i tako više puta, oblikujemo ga opet u loptu i stavimo u manju činiju u kojoj je raširena čista krpa posuta sa malo brašna, testo stavimo obrnuto ono sto je bilo dole na radnoj pivršini sada ide gore, glatku gornju površinu na dno činije. Preklopimo krpu sa svih strana, i ostavimo da odstiji nekih 25 min, a za to vreme šerpu ili vatrostalnu posudu sa poklopcem stavimo u rernu na 230° C da se  dobro zagreje. 




Izvadimo iz rerne, veoma pažljivo rukavicom skinemo poklopac, prevrnemo samo testo u šerpu (ne dodirujuči šerpu, vrela je!), zarežemo ga saklpelom ili oštrim nožem mada je žilet bolji, 


poprskamo testo malo hladnom vodom, vratimo pokopac rukavicom ili krpom, i pečemo tako prvo 20-25 minuta, zavisi od jačine vaše rerne, a zatim još 15 - 20 min otklopljeno na sniženoj temperaturi od 210°C.






Uvijemo ga u krpu da odstoji i da se prohladi pre secenja.




Odličan i brz hleb na vašem stolu.

Brasno možete i da kombinujete, jedno od mojih omiljenih je 400g belog i 100g speltinog brašna.


Нема коментара: