петак, 7. јун 2013.

Džem od jagoda

Vreme je jagoda. Štošta sam pravila ovih dana, ponešto i uslikala, pa red je i da postavim, dok ih ima još na pijacama i u baštama. Eh, šta bih dala za jednu baštu. ♥

Još kao dete volela sam za doručak puter, džem i  mleko. Onda mi je verovanto bilo sve jedno koji džem,  a  danas isključivo napravljen u mojoj kuhinji. Pored nezaobilaznih kajsija, šljiva sa čokoladom, raznih mešavina... sa smokvama recimo... mnogo volimo i džem od jagoda. Čarobne, mirisne jagode, koje nemaju ukus kao one iz detinjstva, ali uz malo čarolije imaju sličnosti, pa čak i isti šmek.




Apsolutno najlepši džem, a verujem i vama, je onaj koji nije mnogo taman, što znači da se nije prekuvao, pa samim tim nije ni pregust i naravno sa komadićima voća. Taj ukus i tekstura, koja  podseća na slatko mi je apsolutno primamljiva i neodoljiva, pogotovu od jagoda.






Kako su jagode ovih nekih poslednjih godina ili decenija ... hm... dosta nakisele (jedem ih bez šećera), pa i ako pronađete na pijacama sortu koja vam se sviđa i kažete ...pa i nisu ove tako loše, niko vam ne grantuje da ćete ih pronaći i sledeći put.... takve, koje neće niko da jede  obavezno ostavljam za džem. Ako se nameračim da odem na pijacu svaku put u 2-3 dana, pa i dalje nisu nešto za jelo, sakupim ih i ostavim za džem. 

Pošto su one osetljive i ne mogu baš opstati ni do sutradan, a pogotovu ne još za 2-3 dana, čuvam ih na sledeći način: 
neki veći i dublji pleh, koji vam može stati u frižider, obložim sa 2-3 sloja ubrusa, pa poređam jedan sloj jagoda, samo jedan red, nikako jedne preko drugih i naravno da su plodovi apsolutno zdravi i suvi, pa odozgo druga dva sloja ubrusa, pa još jedan sloj jagoda i zatvorim ih ubrusima i to je to. Ne preko ta dva slija. 

Za više jagoda, nova posuda. Tako ih možete sačuvati  za jelo ili neki kolač, ako ne nameravate istog dana kada ste ih kupili da ih iskoristite.




Naravno,  jagode se peru neposrdeno pre korišćenja, nikako ne pre toga.

Za džem prvo operem i očistim jagode od peteljki, pa ih stavim u cediljku da se procede, a zatim ih izmerim.

U zavisnosti od njihove kiselosti toliko i šećera koristim:
  • na 1 kg jagoda oko 650-700 g šećera
U dublju šerpu, koja mi koristi za zimnicu, naizmenično ređam jagode i šećer, pa stavim šerpu u frižider da odstoje i puste sok preko noći. 

Sutradan kuvam, ne više od 1,5-2 sata, a u mnogome zavisi od samih sorti jagoda, jer neke sadrže više vode. Ne sitnim ih, niti seckam, već ih na pola kuvanja, blago pritisnem presom za pire.
Džem je gotov kada malu količinu džema sipate na suvu tacnu i sačekate da se  ohladi, pa vidite kako se ponaša kada hoćete da ga razlijete po tacni. Ako je džem redak  brzo će se razlivati i obrnuto.



Kada je džem gotov stavite ga u prethodno sterilisane tegle. To radim tako što što čiste tegle stavim  u rernu zagrejem je na 100 C da se "krčkaju" oko 30 min. 
U još vruće tegle sipati vruć džem, odmah zatvoriti, okrenuti ih naopako na 10 minuta, pa vratiti u normalu i spremiti ih na totalno hlađenje.
Jako je važno da dobro i pravilno zatvorite tegle, pre nego što ih zatvorite i okrenete naopako, da vam se vreo džem ne bi razlio. Meni se to jednom desilo.:)












1 коментар:

J e l e n a је рекао...

Ovo sa ubrusima ti je super a da znaš da je tako čuvam povrće u frižideru. Veliki poslužavnik za tortu (onak pravougaoni) obloži ubrusima pa poređam povrće ili voće i to ide na najgornju policu jer je tamo najtoplije, i ne pokrivam. Sve što s ekondenzuje, a kad ostaviš u kesi to se desi očas posla se brzo pokvaru. Mnog ti je dobar ovaj džem, još da nađemo šumske jagodice.