Ovo je sladak kupus prste da poližete, pa ko želi da proba.. izvolite. :-D
Malo je pikantan, pošto sadrži i malo suvog mesa ili pančete, a malo i ljutkast i sve to sa mladim povrćem. Kakva šteta ne iskoristiti blagodeti mladog povrća iz bašti ili sa pijaca. Lepota i radost življenja je u malim stvarima, pa makar se on zvao sladak kupus.
Volim kada je povrće sitno seckano i dobro skuvano, kada je čorbast i kada miriše na još.
Potrebno je:
- malo pančete ili dimljenog suvog vrata
- 600 g junećeg mesa od buta
- jedna veća glavica crnog luka
- dve veće šargarepe
- manji koren mladog peršuna
- manji koren mladog paškanata
- dva čena belog luka
- jedna zelena ili crvena paprika
- manji komad celera
- list celera
- list peršuna
- so, biber
- dva manja paradajza
- jedan veća glavica mladog kupusa
- 1 dl paradajz soka
- suvi začin
- malo ljute tucane paprike ili aleve slatke, po želji
- kašika ulja
Na malo ulja propržiti sitno seckanu pančetu ili suvi vrat, pa kada zarumeni dodati na kockice sečeno juneće meso. Kratko propržiti, pa dodati iseckano povrće: crni luk na rebarca, kolutove šargarepe, štapiće celera, kockice paprike, kolutiće paškanata i koren peršuna.
Dodati malo vrele vode, najbolje iz ketlera i za to vreme dok krtolasto i tvrdo povrće počne da se krčka, pripremati kupus. Oprati ga očistiti od korena/zadebljanja i iseći na sitnije rezance, recimo. Lepše izgleda kada je povrće sitnije sečeno. Dodati isečen paradajz, začine, osim soli (nju na kraju), sitno naseckan beli luk, paradajz soka, naliti oko 1,5 l vrele vode iz ketlera i krčkati oko 2 sata.
Koliko tečnosti ispari toliko vruće vode dodavati, ko voli, jer ja obožavam kada je čorbast.
Koliko tečnosti ispari toliko vruće vode dodavati, ko voli, jer ja obožavam kada je čorbast.
Pri kraju posoliti, pa probati, videti da li je potrebno nešto dodati od začina i servirati uz sitno seckan pešunov list i sa prepečenim hlebom, koji je utrljan sa belim lukom uz još malo pikantnosti odonosno ljute papričice (ne praviše ljute) ili slatke zelene paprike. Prijatno.
Pošto su me neki pitali.. zapršku pravim i stavljam jedino u čorbast pasulj i nigde više.
4 коментара:
Uvek sam za...ja više volim kad je gušći, ali to su finese...
Kako god napravim ne mogu :(, ali moj dragi obozava :). Danas sam prvi put na Vasem blogu i vec sam nasla spisak odlicnih recepata! Veliki pozdrav iz N.Sada.
Baš tako finese. Prijatno. :)
Hvala puno Marija, nadam se da ćemo se lepo družiti. Pa i ne moramo baš sve da volimo, iako smo odrasle. :)
Постави коментар