Kako me iznenadi ovaj rani mrak u 16h, pogotovu što je preko dana sunčano i toplo, nikako da uklopim te dve činjeice, a danas je zapravo prošao 6. novembar. U neskladu sam, a na pijacama i dalje puno svega, opšte šarenilo i veselje.
Možda bi ste očekivali posle ovog uvoda neki povrtni i prolećno-letnji recept, ali neee... biće jedan univerzalno-sezonski. Malo za promenu.. piletina.... :)))))
Najbolje je koristiti batake i karabatake, jer su oni najsočniji posle ovakvog tretmana i u isto vreme pečeni, a ako želite belo meso da spremite na isti način, savetujem vam da ga odvojite, odnosno ispečete posebno, u protivnom će se previše osušiti i neće biti lepo, ni ukusno.
Sastojci su opet proizvoljni, sve zavisi koliko ćete mesa koristiti, ali u svakom slučaju potrudiću se da vam dam neke smernice.
Pod pretpostavkom da koristite četiri bataka i isto toliko karabataka, potrebno vam je za marinadu, po izboru....
- za marinadu I:
- 100-150 ml mleka
- 1/2 kašike limuna
- 2 vršne kašičice Dižon senfa
- ili za marinadu II:
- 100-150 ml piva
- 2 vršne kašičice Dižon senfa
- za mrvice:
- oko 100 g sredine belog hleba
- 70 g parmezana
- so, biber, suvi začin
- svež timijan, količina po ukusu
- limunova trava ili narendana limunova korica
- 50 g rastopljenog putera ili maslonovo ulje
Za marinade, bez obzira za koju se odlučili, umešate i sjedinite sastojke, posebno da se senf u obe varijante lepo rastvori i onda stavite komade piletine da se natapaju minimum jedan sat u frižideru, a poželjno je i duže.
Za to vreme u secku samleti sve sastojke: sredinu hleba, parmezan, začine, timijan, limunovu travu ili limunovu koricu, pa dodati rastopljen puter ili maslinovo ulje.
Svaki komad ocedite od tečnosti (ne morate ih brisati ubrusom), uvaljati ih dobro u mrvice, utisnuti višak mrvica slobodno rukama i poređati po plehu, koji je obložen papirom za pečenje.
Peći 40 minuta na 200 C ili dok ne postanu hrskavi i rumeni komadi.
Ukoliko vam se desi da zaboravite da dodate masnoću sa hlebnim mrvicama i začinima (kao što sam ja na ovoj gornjoj slici), komadi piletine će se svakako lepo obložiti, jer su vlažni, a naknadno poprskajte svako parče rastopljenim puterom ili maslinovim uljem. Vrlo diskretno, da vam ne bi na kraju ispalo masno meso.
Beli pileći filei presečeni na pola po širini da bi se dobile tanje, podjednake šnicle |
Нема коментара:
Постави коментар