Kako me iznenadi ovaj rani mrak u 16h, pogotovu što je preko dana sunčano i toplo, nikako da uklopim te dve činjeice, a danas je zapravo prošao 6. novembar. U neskladu sam, a na pijacama i dalje puno svega, opšte šarenilo i veselje.
Možda bi ste očekivali posle ovog uvoda neki povrtni i prolećno-letnji recept, ali neee... biće jedan univerzalno-sezonski. Malo za promenu.. piletina.... :)))))
Najbolje je koristiti batake i karabatake, jer su oni najsočniji posle ovakvog tretmana i u isto vreme pečeni, a ako želite belo meso da spremite na isti način, savetujem vam da ga odvojite, odnosno ispečete posebno, u protivnom će se previše osušiti i neće biti lepo, ni ukusno.
Sastojci su opet proizvoljni, sve zavisi koliko ćete mesa koristiti, ali u svakom slučaju potrudiću se da vam dam neke smernice.
Pod pretpostavkom da koristite četiri bataka i isto toliko karabataka, potrebno vam je za marinadu, po izboru....
- za marinadu I:
- 100-150 ml mleka
- 1/2 kašike limuna
- 2 vršne kašičice Dižon senfa
- ili za marinadu II:
- 100-150 ml piva
- 2 vršne kašičice Dižon senfa
- za mrvice:
- oko 100 g sredine belog hleba
- 70 g parmezana
- so, biber, suvi začin
- svež timijan, količina po ukusu
- limunova trava ili narendana limunova korica
- 50 g rastopljenog putera ili maslonovo ulje
Za marinade, bez obzira za koju se odlučili, umešate i sjedinite sastojke, posebno da se senf u obe varijante lepo rastvori i onda stavite komade piletine da se natapaju minimum jedan sat u frižideru, a poželjno je i duže.
Za to vreme u secku samleti sve sastojke: sredinu hleba, parmezan, začine, timijan, limunovu travu ili limunovu koricu, pa dodati rastopljen puter ili maslinovo ulje.
Svaki komad ocedite od tečnosti (ne morate ih brisati ubrusom), uvaljati ih dobro u mrvice, utisnuti višak mrvica slobodno rukama i poređati po plehu, koji je obložen papirom za pečenje.
Peći 40 minuta na 200 C ili dok ne postanu hrskavi i rumeni komadi.
Ukoliko vam se desi da zaboravite da dodate masnoću sa hlebnim mrvicama i začinima (kao što sam ja na ovoj gornjoj slici), komadi piletine će se svakako lepo obložiti, jer su vlažni, a naknadno poprskajte svako parče rastopljenim puterom ili maslinovim uljem. Vrlo diskretno, da vam ne bi na kraju ispalo masno meso.
| Beli pileći filei presečeni na pola po širini da bi se dobile tanje, podjednake šnicle |
Нема коментара:
Постави коментар