Naravno da je Uskrs odavno prošao, ali da se ne pravdam stalno zbog kašnjenja... recept ćete sigurno iskoristiti nekada, nije komplikovana torta, a veoma ukusna.
Prvo ću vam reći mamin originalni recept Crne torte, a onda i moje izmene ☺ mada su one samo u vidu količina, ovoga puta nisam eksperimentisala. ☺ ☻
Potebni sastojci za jednu (1) koricu:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 11 punih kašika samlevenih oraha
- 2 kašike mrvica/prezli
- 2 štangle narendane čokolade od 100g
Nije potrebno odvajati žumanca od belanaca, znači mute se cela jaja zajedno sa šećerom, ali duže nego što bi se mutili odvojeno ... oko 10-12 min, to zavisi od jačine miksera, kao i svežine jaja. Potrebno je da se količina skoro utrostruči, da je penasta i kada podignete metlice iz mućene smese (naravno prvo isključite mikser :-D) da ona količina koja je ostala na njima, prosto teško padne nazad, da nije previše tečna, da ne curi mnogo, a ako jeste tečna, moraćete još da mutite.
Kada su se jaja i šećer dobro umutili, doadati samlevene orahe, prezle i narendanu čokoladu. Nisam umešala ove sastojke varjačom, već jedan po jedan mikserom, najslabijom brzinom... i sve to bez mnogo stresa korice su prilično debele, a sočne.
Peku se na 210 C oko 15-18 min.
Potrebni sastojci za fil:
(u zagradi su količine koje sam koristila za ove tri korice)
- 5 jaja (9 jaja)
- 350 g šećera ( 630 g)
- 125g putera (225 g)
- 125 g margarina (225 g)
- 400 g čokolade Menaž (700 g)
Jaja i šećer dobro umutite, ne kao za korice, već da se šećer rastvori i smesa postane prilično penasta i skuvajte koliko da se termički obrade jaja, stalno mečajući, najbolje žicom.
Možete na pari, ako ste tako navikli, ja sam se izveštila pa to radim direktno na šporetu u šerpi sa debelim dnom, a jačina ringle je podešena na 4.5 (imam do 9 tzv. jačina), a naravno to zavisi i od jačine struje...
Kada su se jaja termički obradila, a za to je potrebno možda do 10-ak min. (zavisi i od količine, ovde ima dosta jaja), dodati puter i margarin (možete i samo puter) isečen na kocke, mešati dok se ne rastopi, a zatim dodati čokoladu, takođe usitnjenu. Što je više usitnite to će se brže rastopiti, ja prvu polovinu topim i dalje na šporetu, dok drugu mešam van njega, sve dok se ne dobije lepa glastka i kompaktna struktura krema.
Nafilujete korice ohlađenim kremom i ukrasite po želji.
2 коментара:
Predivno, veoma lepo dekorisano. Ako želiš da se zapratimo obavesti me na mome blogu: https://savrsenoalako.blogspot.com
Hvala Marina! Naravno, što da ne. ☺
Постави коментар