понедељак, 14. јануар 2019.

Reform torta sa lešnicima i kafom

Ludilo od torte, Reform naravno. Ne samo što je klasik, što je puna ukusa, što će zadiviti svakog gosta i onog najizbirljivijeg ili što opravdano nosi titulu kraljice torti, već što možete i da joj nekim izmenama, dodacima promenite primarni ukus, a opet će ostati ona torta prepoznatljive punoće i tako specifična, bez obzira na sve. Fenomenalna je!




Ideja je bila da samo orahe zamenim za lešnike i da u fil dodam kafu, ali... malo sam promenila i količinu ostalih sastojaka. Samo količinu, jer je ovoga puta  torta bila okrugla i sa četiri korice, umesto tri kako inače pravim Reform tortu.


Doduše bile su još dve izmene, uostalom videćete u nastavku.







Potrebni sastojci za jednu koricu:

  • 4 belanca
  • 120g šećera
  • 1 ravna, prosejana kašika brašna
  • 120g samlevenih lešnika
Pečete ih dakle četiri ukupno, u kalupu 28cm u prečniku, najbolje u onom kome se skidaju stranice.

Orašaste plodove uglavnom meljem u secku, jer volim kada ostane ona blago zrnasta struktura koja se oseti u svakom zalogaju pod zubima.

Četiri belanca odvojite od žumanca, dodajete postepeno šećer i kada se umuti čvrst šam, varjačom ili špatulom umešate kašiku prosejanog brašna (ovo je novitet, brašno nisam stavljala do sada) i samlevene lešnike.
Pečete korice najbolje u kalupu obloženim papirom za pečenje, na 180-200C oko 15-20 min. 

Napominjem uvek... vi najbolje poznajete svoju rernu, a najvažnije da vam se ne prepeče ili još gore ne zagori, zato veoma pažljivo, posle 15ak minuta proverite kakvo je stanje.

I tako četiri puta.

Papir za pečenje nemojte skidati sa korica, tek pred filovanje, na taj način će ostati sočnije, jer će se malo potpariti ispod papira dok su još uvek tople.





Fil:


  • 16 žumanaca
  • 2 cela jajeta
  • 240g šećera
  • 420 g putera
  • 5 kašika instant kafe, jako koncentrovane 
  • 300 g Menaž čokolade
Na pari skuvate umućena žumanca sa celim jajima i šećerom. Najbolje ih umutiti prvo mikserom, dok se šećer ne rastvori, a zatim sve vreme mešate fil žicom dok se kuva, na srednjoj nekoj temperaturi, jer nikako ne sme da se prekuva i žumanca zgrudvaju.

Zatim sam dodala 200g putera isečenog na kockice, mešala dok se nije rastvorio, pa sipala kafu i usitnjenu čokoladu. Kada se se fil ujednačio, postao gladak i sjajan, ostavila sam ga da se sasvim ohladi do kraja.

A kada se ohladio umutila sam penasto 220g preostalog putera i sjedinila ga  postepeno sa čokoladnim filom.


Ovo je pored dodatog brašna u koricama još jedna promena u odnosu na Reform tortu. Deo putera sam otopila u kremi, kako inače uvek pravim fil, a deo sam ostavila i umutila posebno, pa sejdinila kada se ohladio. 
A razlog je sasvim jednostavan... igrala sam se.

Zatim je potrebno nafilovati sada već hladne korice, kao i celu tortu i ukrasiti po želji.

Zaista je malo je reći da je fenomenalna.








2 коментара:

katin špajz је рекао...

Odavno mi se neka torta nije ovoliko svidela. Pravim prvom prilikom!

Olja је рекао...

Hvala, neces se pokajati.
I javi obavezno utiske :)