среда, 28. август 2019.

Knedle sa šljivama punjene džemom

I to ne bilo kojim džemom, već od šljiva sa čokoladom. Ohh Goodness!

Ovaj recept može sigurno svuda da se pronađe na internetu, ali želim da ga imam na blogu, jer je stvarno savršen.




Može i bez ovog džema naravno, mogu šljive punjene samo šećerom i cimetom, mogu sa kockicom čokolade, a mogu da ostanu cele šljive i bez vađenja koštice, kažu da joj ne bi sokovi iscureli, mada iskreno ja tu ne vidim neku posebnu razliku, osim da su ove sa mojim omiljenim džemom fantastične 😍 Na kraju i sam džem tvrdim da je bolji od Nutele 💗 
Sve je stvar vaše inspiracije i trenutka, mogućnosti ili želja, što je i manje možda bitno, testo je ipak navažnije.





Sastojci:

  • 1kg belog krompira
  • 70g putera za testo
  • 1 jaje
  • 250-300g mekog brašna tip 400 + za posipanje
  • 1/2 kašičice soli

  • 250g prezli
  • 40g putera za prezle
  • 2 kašike ulja

  • šecer
  • cimet
  • butbon vanila (opcija)
  • rum šećer (opcija)
  • džem od čokolade (opcija)

Krompir dobro oprati i obariti neoljušten u vodi kojoj je dodata puna kasičica soli.
Kada se krompir skuvao, procediti ga, malo prohladiti tek toliko da može da se ljušti (držim ga pomoću rukavice za rernu) i još tako vrelog ispasirati gnječilicom za  krompir sa 70g putera isečenog na kockice i 1/2 kašičice soli. 
Mnogi pasiraju i za pire čak krompir štapnim mikserom, međutim iako je postupak lakši i brži ovo nikada ne radim, jer se previše razvije onaj lepak u njemu i to mi se ne dopada, a samim tim možda traži i više brašna. Dakle pasirkom za krompir dok je vruć, tako je mnogo lakše i naravno da nema nikakvih grudvica na kraju. 
Ostaviti krompir da se dobro ohladi, jer će tako upiti/primiti manje brašna.

Za to vreme dok se krompir hladi spremim prezle i šljive.

Na 30g putera i 2 kašike ulja (neophodan je da puter ne izgori) propržiti na srednjoj temperaturi prezle, stalno mešajući da se blago tostiraju i porumene, u suprotnom će biti bezukusne, ali veoma pažljivo, jer mogu brzo i da pregore. Čak i kada sklonite sud sa šporeta, one nastavljaju da se prže, zato je najbolje da ih odmah preručite u neku činiju.

Oprane šljive isečete svaku do pola, po dužini i izvadite košticu, a unutra dodate po pola kašičice džema ili šta već želite ili ostavite cele šljive. Neki kažu da na taj način iz šljiva ne iscuri sok, ja sam probala jednom i iskreno ne vidim neku razliku. Dakle po vašoj želji.




Krompir se u međuvremenu ohladio pa je potrebno da mu se doda jaje i brašno. Koliko tačno brašna zavisi od mnogo toga: vrste krompira, koliko je krompir upio vodu, koliko on sam sadrži vodu, ali i od vrste brašna, a 250g možete dodati odmah sigurno, pa ćete videti za ostatak. U svakom slučaju veoma malo i postepeno dodajete ako je još potrebno, testu ne treba mnogo brašna da bi bilo nežno i pahuljasto, nikako ne sme biti tvrdo, dakle baš pazljivo, a na kraju testo i mora biti i lepljivo pomalo, ako želite da bude savršeno. Umesiti ga da bude glatko.

Ja testo ne razvlacim i ne tanjim oklagijom, već otprilike kidam komadiće, zavisi od veličine šljiva, ali trudim se da one budu podjednake što i jesu na kraju, a volim i kada su pomalo rustične. Kada komadić testa istanjim u ruci, rasečeni deo punjene šljive stavim na unutra, ka dlanu, odnosno tako da bude suprotno od spojenih ivica knedle.



Zatvorim testo oko šljive tzv. tehnikom štipkanja 😊 i oblikujem dlanovima knedlu, pa je stavim na pobrašnjenu dasku ili radnu ploču, i tako dok ne potrošim sav matreijal. Od ove količine izađe oko 18-20 knedli, naravno to najviše zavisi od veličine šljiva, a ja najviše volim neke srednje.






Dok završavate pravljenje knedli, u dubljoj šerpi ili loncu sipate vodu 2/3 suda da provri sa punom kašičicom soli.
Kada provri rešetkom spuštati polako jednu po jednu, meni stanu po 5 komada, mogu i više knedli, ali ne bi trebalo staviti da se kuvaju preko ove količine, jer se voda tako prvo malo ohladi onog trenutka kada se spuste i ceo proces traje duže, a i ne guraju se previše sa manje komada. Kada ih sve spustite u toj jednoj turi, posle minut-dva rešetkastom kašikom pažljivo jako promešajte po dnu suda, da se ne bi zalepile.

Šljive kada isplivaju kuvam još oko 7-8 minuta, 10 minuta je već mnogo i prete da se raspadnu, pošto ne možete sve da ih izvadite istovremeno. Što je testo mekše i sto je manje brašna u njemu dakle do 300g, ovo je to optimalno neko vreme da se knedle lepo skuvaju. Ukoliko je tvrdje odnosno ima vise brašna, onda je potrebno ipak duže vreme za kuvanje, ali takve nisu lepe nikako.

Neko koristi i griz unesto jednog dela brašna, ja nisam do sada probala, jer ga nikada nemam baš tada u kući 😏


Kako koju knedlu vadite rešetkastom kašikom, ocedite prvo dobro i tako je pravo ubacite u činiju sa uprženim prezlama da ih uvaljate sa svih strana, da se  dobro oblože. Ako izvadite skuvane knedle prvo na neko drugo mesto, tanjir recimo, postoji šansa da se osuše i onda će biti nemoguće da ih obučete lepo u prezle.


I to je sve. U činijicu sipate otprilike kristal šećer, dodate cimet, možete i rum šećer Dr Oetker i pospete svaku knedlu po želji.

Ja ih najviše volim dok su tople, a vi? 😊









Нема коментара: