уторак, 3. септембар 2019.

Čorba od pečenog paradajza

Evo još jedne paradajz čorbice, ovog puta od pečenog paradajza, malo na ringli, malo u rerni 😊i ona mi je ukusnija od klasične tako da uglavnom nju i pravim.







Potrebno za 4 porcije:

  • 1 veći crveni luk ili 2 manja
  • 2 čena belog luka
  • 5 paradajzova
  • 1 l supe ili bujona
  • 1 kašika balzamika
  • čaša paradajz soka (opciono)
  • nekoliko grančica majkine dušice ili malo suve
  • so
  • mleveni biber
  • 1 kašičica dimljene mlevene paprike (ili klasične ili ljute ili oba)
  • veći prstohvat šećera
  • so po ukusu
  • 2 kašike maslinovog ulja

Uvek imam bujon ili supu, i svaki višak zamrznem zbog raznih čorbi, ali i variva, jer mi je tako jelo mnogo ukusnije.

A ovu čorbu uvek  spremam u jednom sudu, da se ne brinemo možda zbog prljavih sudova 😊

Crveni luk iseći na rebarca i kratko propržiti na malo maslinovog ulja zajedno sa iseckanim bellim lukom (nije potrebno mnogo sitno) i to bez dodavanja tečnosti, na srednjoj temperaturi, malo posoliti, dodati majkinu dušicu, pa zatim isečene polovine paradajza sa sečenom stranom na dole, da se kratko vrlo zapeku. Dodati balzamiko, posuti preko šećer, biber i dimljenu crvenu papriku, okrenuti polutke i ubaciti u rernu na 20ak min koja je prethodno zagrejana na 180C.

Kada se kretko prepeklo malo u rerni, izvaditi pažljivo rukavicom, prebaciti na ringlu ponovo, uliti litar supe i krčkati nekih 30 min, izmuljati sve dobro štapnim mikserom ili u blenderu, začiniti još malo koliko želite po ukusu i to je to.



Poslužite uz krutone, malo narendanog parmezana i ovčije kiselo mleko 😋 😊




2 коментара:

Анониман је рекао...

Dugo nisam svracala u tvoju kuhinjicu, a ova corbica mi se bas svidja:)

Olja је рекао...

Hvala, odlična je :)