Ovo je jedna od francuskih delicija i omiljnijih jela njihove kuhinje, no, ako ste u Italiji zvaćete je crostata, ima više različitih podvrsta, zavisi iz kog kraja potiču, ova ne sadrži jaja, testo je dosta rastresito i po strukturi veoma podseća na one kupovne voćne štrudlice.
Naravno ukus je mnogo bolji 😊
Za razliku od tartova i raznih pita ne peče se u nikakvim kalupima, već se slobodno formira krug, pa je njena draž baš i u tom rustičnom izgledu.
Naravno ukus je mnogo bolji 😊
Za razliku od tartova i raznih pita ne peče se u nikakvim kalupima, već se slobodno formira krug, pa je njena draž baš i u tom rustičnom izgledu.
Potrebno je:
250g prosejanog mekog brašna
120g samlevenih badema
2 kašike šećera u prahu
125g hladnog putera
prstohvat soli
4 kašike maslinovog ulja
4 kašike hladne vode
Za punjenje:
600g smokava isečenih na četvrtine
3 kašike limunovog soka
2 kašike šećera
listići badema za posipanje
Samleti bademe za testo, pa dodati prosejano brasno, prah šećer, so, hladan puter isečen na tanke listiće ili kockice, maslinovo ulje i hladnu vodu. Zamesiti testo, oblikovato ga u disk, uviti u providnu foliju i ostaviti na jedan sat u frižideru.
Za to vreme, dok se testo hladi i steže, operete i očistite smokve od peteljki i malo onih zadebljanja oko njih, isečete ih na četvrtine, stavite u činiju, zalijete ih limunivim sokom i pospete šećerom i veoma nežno promešate, da se smokve ne bi raspale.
Izvadite testo, istanjite ga direktno na papiru za pečenje, koje ćete posle samo da prebacite na pleh, raspodelite smokve u krugu nekih 5 cm od ivice, preklopite ivice testa ka sredini i pečete galetu na 200C oko 30-35 min, odnosno dok se testo fino ne zarumeni, a voće pusti sokove, koje naprave mehuriće i malo iscure po papiru.
Kad je izvadite iz rerne, pospete je listićima badema.
Najlepša je topla, ali podjednako dobra i hladna 😊
Kad je izvadite iz rerne, pospete je listićima badema.
Najlepša je topla, ali podjednako dobra i hladna 😊
Нема коментара:
Постави коментар