уторак, 24. септембар 2019.

Grčka salata

Dok još ima paradajza, jedna od mojih omiljenih salata-oborka, uz bruskete ili krostate, one obične, prepečene sa malo maslinovog ulja i utrljanim belim lukom 😊





Potrebni sastojci:


1 veći krastavac
2 paradajza Volovsko srce ili po želji
200g čeri paradajza (šareni ili samo jedne vrste kako želite ili nađete)
1 zelena paprika manja ili 1/2 veće
10ak Mamut crnih maslina (meni omiljene, a vi možete koje imate)
200g grčkog feta sira 
1 veći crveni luk
1 kašika vinskog sirćeta
3 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice suvog origana
so, biber
nekoliko listića nane i bosiljaka (nije obavezno)


Iseći glavicu crvenog luka, prvo na pola ili na četvrtine, pa na tanka rebarca.

Krastavac iseći na četvrtine i otkloniti sredine sa semenkama, pa iseći na manje komadiće.

Paradajz iseći na manje komade, kocke, a čeri na polovine.

Zelenu papriku takođe na rebarca.

Masline otkoštiti tako što svaku maslinu pritisnuti širom stranom noža šakom odozgo i na taj način se lako koštica otkloni, a maslina iseče na željene komadiće ili ostavi tako. 
Sve izmešati polako i nežno u činiji.

U čaši ili teglici smućkati sirće, ulje, origano, malo soli (pažljivo, masline i feta su slani), malo bibera samleti i preliti preko salate, dodati kockice fete i nežno još jednom promešati.
Ostaviti bar pola sata da odstoji pre služenja.












Нема коментара: