понедељак, 30. децембар 2019.

Čokoladni pečeni čizkejk

Preukusni čokoladni čizkejk, koji se peče, sa kiselom pavlakom (može i mileram) u nedostatku prave mlečne (ne koristim one veštacke biljne). Za ganaš sam takođe koristila kiselu pavlaku i mogu vam reći da je odličan. Naravno, ukoliko imate slatku, samo zamenite ili prosto eksperimentišite. Nećete se pokajati.

Napravila sam ga za prošlu Novu godinu i evo napokon dočekao trenutak da ugleda svetlost dana. 🌟 a prosle zime bilo je skoro nemoguće naći skatku pavlaku kod nas.






Koristi se okrugli kalup sa oprugom, tj. onaj kome se skidaju stranice, a slede potrebni sastojci za kalup od 28cm u prečniku (dok su u zagradi mere za kalup 23cm, ko želi manji čiz).

Za koru:
- 250g (180g) čokoladnog keksa
- 90g (60g) putera

Za fil:
- 450g (340g) crne čokolade
- 900g (680g) krem sira
- 220g (160g) šećera
- 80g (50g) smeđeg šećera
- 4 (3) kašike kakaoa
- 5 (4) cela jaja
- 2 žumanca u obe varijante kalupa
- 220g (170g) kisele pavlake sa većim % mlecne masti, milerama ili slatke pavlake kada je ima


Prvo što je potrebno da uradite je umotavanje kalupa u više listova folije, jer će čiz morati malo da se kupa u vodi, malo više peče u rerni, a ta zaštita služi da voda ne prodre u kalup.
Pečenje na ovaj način čini da se krem lagano ispeče, ravnomerno, da ne zagori, i  u ovom slučaju, posto je od sira, ostane svilenkast i gladak.


Nemam šerpu veću od 28cm u koju bi stao kalup, tako da sam ga stavila u dublji pleh od rerne i sipala kipuću vodu u visini od 3 cm otprilike (toliko je dubok pleh, ali i ako stavljate u dublju posudu, 3 cm vode je sasvim dovoljno).
Vodu sipate tek kada se stavi kalup sa čizom da se peče, naravno.
Dakle, na dno kalupa stavim papir za pečenje, zategnem i ubacim, zatvorim obruč, isečem višak papira oko spoljneg dela obruča, a unutrašnje  stranice premazem puterom i obmotam kalup sa svih strana u vise slojeva Al folijom (nemojte da štedite), jer voda ne sme nikako da uđe u kolač.

Zagrejete rernu na 180C.





Kora: izmrvite čokoladni keks, u secku je ok sasvim i izmešate sa rastopljenim i prohladjenim puterom. Raspodeli se podjednako na dno kalupa i moze nekom soljom da se dobro pritisne i utapka.
Peče se 10 minuta, a zatim je potrebno koru ohladiti do kraja.




Rerna nek ostane uključena.


Fil: Čokoladu otopiti na pari i staviti sa strane da se prohladi.
Prvo 2-3 min mutiti krem sir, pa dodati kakao (uvek ga prosejem), oba šećera, sjediniti sve muteći mikserom. Dodati jaja i žumanca kratko umućena prethodno kao i mileram, umesto slatke pavlake -.- pa se umeša rastopljena i prohlađenu čokolada.
Sve vrlo kratko sjediniti. 

Pažljivo: ako se previše muti, masnoća iz sira i milerama hoce da se  odvoji, a krem mora biti gladak.

Sipa se sve preko ispečene kore, stavi pleh za rernu u rernu : ) stavi kalup sa čizom pazljivo na pleh i tada se sipa provrela voda iz ketlera recimo, u visini od 3cm ili kalup u širu šerpu sa vrelom vodom od 3cm.
Peče se 1sat i 10 min na 170C.




Posle tog vremena izvadi se kalup pazljivo, jer je i dalje u vodi, malo se samo prohladi da bi mogli da skinete one silne folije. Tu se voda malo uvuce, ali ne i u kolač, da ne brinete.
Dok je još toplo, pažljivo se nožem obreže između čiza i kalupa, jer u suprotnom hoce gornja površina da pukne i onda se prvo ostavi da se ohlado dobro na sobnoj T, a zatim ostavi preko noći u frižideru.
Dok je još vruć izgleda kao da nije pečen, blago drhtav ako ga prodrmate, ali čim se ohladi, stegne se baš kako treba.







Sutradan se izvadi iz prstena i kalupa i ukrasi po želji, može odozgo ganaš, a ako nemate slatku pavlaku kao ja što nisam imala tada, spremite sledeci krem sa kiselom pavlakom ili mileramom:

150g mlecne cokolade i 
50g crne cokolade otopiti na pari i prohladiti (da ostane tečna, da se ne stegne slučajno), pa umešati  prerthodno žicom umućenu kiselu pavlaku 180g ili jednu crvenu Kravicu. Dobro žicom sjediniti sve da se dobije lepa izjednačena i glatka tekstura krema.
Premazati čizkejk odozgo.
Umesto ganaša ili ove kreme sa kiselom pavlakom, mozete da ukrasite šlagom ili samo tastopljenom čokoladom, ko kako voli.
   




💝Srećna Nova 2020. godina! 🌟

Нема коментара: