Preukusni čokoladni čizkejk, koji se peče, sa kiselom pavlakom (može i mileram) u nedostatku prave mlečne (ne koristim one veštacke biljne). Za ganaš sam takođe koristila kiselu pavlaku i mogu vam reći da je odličan. Naravno, ukoliko imate slatku, samo zamenite ili prosto eksperimentišite. Nećete se pokajati.
Napravila sam ga za prošlu Novu godinu i evo napokon dočekao trenutak da ugleda svetlost dana. 🌟 a prosle zime bilo je skoro nemoguće naći skatku pavlaku kod nas.
Napravila sam ga za prošlu Novu godinu i evo napokon dočekao trenutak da ugleda svetlost dana. 🌟 a prosle zime bilo je skoro nemoguće naći skatku pavlaku kod nas.
Koristi se okrugli kalup sa oprugom, tj. onaj kome se skidaju stranice, a slede potrebni sastojci za kalup od 28cm u prečniku (dok su u zagradi mere za kalup 23cm, ko želi manji čiz).
Za koru:
- 250g (180g) čokoladnog keksa
- 90g (60g) putera
- 250g (180g) čokoladnog keksa
- 90g (60g) putera
Za fil:
- 450g (340g) crne čokolade
- 900g (680g) krem sira
- 220g (160g) šećera
- 80g (50g) smeđeg šećera
- 4 (3) kašike kakaoa
- 5 (4) cela jaja
- 2 žumanca u obe varijante kalupa
- 220g (170g) kisele pavlake sa većim % mlecne masti, milerama ili slatke pavlake kada je ima
- 450g (340g) crne čokolade
- 900g (680g) krem sira
- 220g (160g) šećera
- 80g (50g) smeđeg šećera
- 4 (3) kašike kakaoa
- 5 (4) cela jaja
- 2 žumanca u obe varijante kalupa
- 220g (170g) kisele pavlake sa većim % mlecne masti, milerama ili slatke pavlake kada je ima
Prvo što je potrebno da uradite je umotavanje kalupa u više listova folije, jer će čiz morati malo da se kupa u vodi, malo više peče u rerni, a ta zaštita služi da voda ne prodre u kalup.
Pečenje na ovaj način čini da se krem lagano ispeče, ravnomerno, da ne zagori, i u ovom slučaju, posto je od sira, ostane svilenkast i gladak.
Pečenje na ovaj način čini da se krem lagano ispeče, ravnomerno, da ne zagori, i u ovom slučaju, posto je od sira, ostane svilenkast i gladak.
Nemam šerpu veću od 28cm u koju bi stao kalup, tako da sam ga stavila u dublji pleh od rerne i sipala kipuću vodu u visini od 3 cm otprilike (toliko je dubok pleh, ali i ako stavljate u dublju posudu, 3 cm vode je sasvim dovoljno).
Vodu sipate tek kada se stavi kalup sa čizom da se peče, naravno.
Vodu sipate tek kada se stavi kalup sa čizom da se peče, naravno.
Dakle, na dno kalupa stavim papir za pečenje, zategnem i ubacim, zatvorim obruč, isečem višak papira oko spoljneg dela obruča, a unutrašnje stranice premazem puterom i obmotam kalup sa svih strana u vise slojeva Al folijom (nemojte da štedite), jer voda ne sme nikako da uđe u kolač.
Kora: izmrvite čokoladni keks, u secku je ok sasvim i izmešate sa rastopljenim i prohladjenim puterom. Raspodeli se podjednako na dno kalupa i moze nekom soljom da se dobro pritisne i utapka.
Peče se 10 minuta, a zatim je potrebno koru ohladiti do kraja.
Peče se 10 minuta, a zatim je potrebno koru ohladiti do kraja.
Fil: Čokoladu otopiti na pari i staviti sa strane da se prohladi.
Prvo 2-3 min mutiti krem sir, pa dodati kakao (uvek ga prosejem), oba šećera, sjediniti sve muteći mikserom. Dodati jaja i žumanca kratko umućena prethodno kao i mileram, umesto slatke pavlake -.- pa se umeša rastopljena i prohlađenu čokolada.
Sve vrlo kratko sjediniti.
Pažljivo: ako se previše muti, masnoća iz sira i milerama hoce da se odvoji, a krem mora biti gladak.
Pažljivo: ako se previše muti, masnoća iz sira i milerama hoce da se odvoji, a krem mora biti gladak.
Sipa se sve preko ispečene kore, stavi pleh za rernu u rernu : ) stavi kalup sa čizom pazljivo na pleh i tada se sipa provrela voda iz ketlera recimo, u visini od 3cm ili kalup u širu šerpu sa vrelom vodom od 3cm.
Peče se 1sat i 10 min na 170C.
Posle tog vremena izvadi se kalup pazljivo, jer je i dalje u vodi, malo se samo prohladi da bi mogli da skinete one silne folije. Tu se voda malo uvuce, ali ne i u kolač, da ne brinete.
Dok je još toplo, pažljivo se nožem obreže između čiza i kalupa, jer u suprotnom hoce gornja površina da pukne i onda se prvo ostavi da se ohlado dobro na sobnoj T, a zatim ostavi preko noći u frižideru.
Dok je još vruć izgleda kao da nije pečen, blago drhtav ako ga prodrmate, ali čim se ohladi, stegne se baš kako treba.
Peče se 1sat i 10 min na 170C.
Posle tog vremena izvadi se kalup pazljivo, jer je i dalje u vodi, malo se samo prohladi da bi mogli da skinete one silne folije. Tu se voda malo uvuce, ali ne i u kolač, da ne brinete.
Dok je još toplo, pažljivo se nožem obreže između čiza i kalupa, jer u suprotnom hoce gornja površina da pukne i onda se prvo ostavi da se ohlado dobro na sobnoj T, a zatim ostavi preko noći u frižideru.
Dok je još vruć izgleda kao da nije pečen, blago drhtav ako ga prodrmate, ali čim se ohladi, stegne se baš kako treba.
Sutradan se izvadi iz prstena i kalupa i ukrasi po želji, može odozgo ganaš, a ako nemate slatku pavlaku kao ja što nisam imala tada, spremite sledeci krem sa kiselom pavlakom ili mileramom:
150g mlecne cokolade i
50g crne cokolade otopiti na pari i prohladiti (da ostane tečna, da se ne stegne slučajno), pa umešati prerthodno žicom umućenu kiselu pavlaku 180g ili jednu crvenu Kravicu. Dobro žicom sjediniti sve da se dobije lepa izjednačena i glatka tekstura krema.
Premazati čizkejk odozgo.
50g crne cokolade otopiti na pari i prohladiti (da ostane tečna, da se ne stegne slučajno), pa umešati prerthodno žicom umućenu kiselu pavlaku 180g ili jednu crvenu Kravicu. Dobro žicom sjediniti sve da se dobije lepa izjednačena i glatka tekstura krema.
Premazati čizkejk odozgo.
Umesto ganaša ili ove kreme sa kiselom pavlakom, mozete da ukrasite šlagom ili samo tastopljenom čokoladom, ko kako voli.
Нема коментара:
Постави коментар