понедељак, 26. новембар 2012.

Piña colada salamica - posno

Puno  sam razmišljala i istraživala koje ću kolačiće da napravim za slavu, ove godine posnu (21. novembara Sv. Arahangel Mihajlo pao u sredu), a želela sam nešto novo i nešto šte se ne ponavlja, te vam  poklanjam  tri kolača, koja ću predstaviti posebno.
Ne može se reći da sam ih baš izmislila, ali dala neku novu notu, možda.

Prva u nizu je Piña colada salamica, a palo mi je na pamet tako nešto, ne zato što sam gledala Del Boy-a :), pomislićete možda, već se često u receptima pominju rum, kao i neki drugi likeri, pa se setih ovog koktela. Njegove osnove jesu: rum (doduše beli, ali ovoga puta bio je dobar i ekstrat), ananas i kokos.









Potrebni sastojci  za koru(e):
  • 150 g kokosovog brašna
  • 100 g samlevenog posnog keksa
  • 150 g margarina
  • 100 g mleka u prahu (pirinčan ili sojin)
  • 125 g šećera u prahu
  • ekstrat ruma
  • vrlo malo soka od ananasa (Next premium), zbog arome 
Napomena: količine keksa, kokosovog brašna mogu da variraju, ako dodate previše soka, zato pažljivo, dodavati malo po malo.

Potrebni sastojci za fil:
  • 120 g margarina
  • 120 g šećera u prahu
  • 30 g kokosa
  • 100 g samlevenog kandiranog ananasa
  • malo zelene kolačarske boje

Kora: prvo umutiti penasto margarin sa šećerom u prahu, pa dodati sve ostale sastojke. Pažljivo dodavati sok, što u mnogome zavisi i od kavaliteta posnog keksa. Naravno ukoliko dodate slučajno više soka, pa vam se čini da je premekano, uvek možete dodati još malo keksa ili kokosa, ali tako se nepotrebno povećava i količina ova dva sastojka, zato pažljivo.
Razvući "testo za koru" pomoću dve folije i oklagije do željene dužine, odnosno širine, a preko premazati fil.

Fil: penasto umutiti margarin sa prah šećerom, dodati kokos i samleven kandiran ananas, malo kolačarske zelene boje (možete malo više nego što sam ja, slobodno, ali opet pazite da 
ne bude prejaka boja), sjediniti i premazati preko kore.

Pažljivo oblikovati rolat pomoću folije, stegnuti ga dovoljno čvrsto i ostaviti da se ohladi i stegne,  najbolje preko noći, a sutradan izvaditi iz folije pažljivo i uvaljatii u kokosovo brašno. Ostaviti dalje da se malo prosuši, najbolje u hladnoj prostoriji (ne u frižideru).








2 коментара:

  1. Ovo mi je jako zanimljivo! Inače kokos volim, a baš su mi ove "kore" privukle pažnju, trebam probati :)

    ОдговориИзбриши